Barevné kuličky rybízu na zahrádkách právě dozrávají. Nastává čas vymyslet, jak s nimi naložit v kuchyni.
Barevné kuličky rybízu na zahrádkách právě dozrávají. Nastává čas vymyslet, jak s nimi naložit v kuchyni.
Rybíz rozzáří nejen snídani nebo koktejly, ale kupodivu i slané recepty. Je výborným zdrojem vitaminů – hlavně C, A a B. Dodá i železo nebo draslík. Kromě kuchyně se proto využívá i v lidovém léčitelství – třeba jako součást čajů. Nejlepší je úplně čerstvý, užijte si ho proto právě teď, v první polovině léta, kdy vrcholí jeho sezóna.
TIP: Pokud máte vlastní rybíz, sklízejte ho, až bude mít zralou červenou, bílou nebo černou barvu. Říká se, že by se měl česat nejlépe ráno, kdy je ještě chladno. Trhejte i se stopkou, lépe se tak uchovává a déle vydrží.
Pozor ale na manipulaci, rybíz se snadno mačká, proto s ním zacházejte opatrně. Jezte nebo zpracujte nejlépe hned. V lednici vydrží asi dva týdny, pokud ho chcete uchovat déle, zamrazte, maximálně na jeden rok.
TIP: Pokud je na vás rybíz příliš kyselý, prosypte ho krystalovým cukrem, a pak teprve dejte zmrazit, cukr se v něm hezky rozpustí. Před přidáním do koláčů znovu nerozmrazujte, ale přidejte rovnou zmrzlý.
Kyselý rybíz skvěle vyvažuje chuť sladkých moučníků. Letní pohoštění provoní nadýchaná bublanina, výborně chutná i rybízový koláč nebo crumble s drobenkou. Drobenka se bude v létě hodit i na rychlé recepty s dalším ovocem, připomeňte si, jak na ni v našem receptu. Roman Paulus vám zase poradí, jak na zdravou ovocnou přesnídávku bez cukru, kterou ocení i ti nejmenší. Vyhrát si můžete s různými druhy ovoce. Rybíz využijete také za syrova jako doplněk nebo dekoraci na snídani – do jogurtu nebo do ovesné kaše – nebo do zmrzlinových pohárů.
Rybíz se lehce mixuje, pár kuliček proto můžete přihodit i do smoothie a milkshaků. Pokud si chcete udělat zásoby na podzim, připravte už teď rybízový sirup nebo marmeládu. Odvážlivci se můžou pustit i do rybízového vína (pozor, na něj budete potřebovat až tři litry bobulí a nejméně tři měsíce času na kvašení) nebo do likéru z černého rybízu, ve Francii známého jako crème de cassis.
Rybíz se hodí i jako doplněk ke slaným chodům, kde může lehce nahradit brusinky nebo šípkovou zavařeninu. Nebojte se ho proto servírovat ke zvěřině nebo s řepou ke kachní játrům nebo játrové paštice. V létě na něj nezapomeňte ani při grilovačce, sladkokyselá chuť se líbí grilovanému hermelínu i sýru halloumi. Pár kuliček navíc nezkazí ani žádný zeleninový nebo ovocný salát.
Pokud vás přepadla chuť na chapadla nebo jiné mořské plody, není důvod čekat na dobu dovolených. Dobroty jako mušle, krevety nebo olihně si můžete…
Sluníčko svítí, venku je teplo, tak proč se zavírat do kuchyně. Díky vynálezu grilu můžeme snadno a pohodlně vařit i pod širým nebem a ještě si u…
Znáte ten pocit, když se máte ujmout role hostitele, ale nevíte, jak začít? V následujícím článku se dozvíte, jak uspořádat zahradní party, na kterou…