Omáčky a dipy jsou v podstatě středobod každé grilovačky. Nic nechutná z poloviny tak dobře jako s tou správnou omáčkou. Jak na ně?
Omáčky a dipy jsou v podstatě středobod každé grilovačky. Nic nechutná z poloviny tak dobře jako s tou správnou omáčkou. Jak na ně?
K masu se hodí různé omáčky, salsy a majonézy. Američané nedají dopustit na barbecue omáčku, ve které maso před grilováním marinují a pak ho ještě potírají. Má specifickou sladko kyselo pikantní chuť.
Slavná majonéza má mnoho obměn a její úžasná sestřenice je aioli. Je to majonéza s přídavkem čerstvého česneku a hodí se skvěle ke steakovým hranolkám i masu.
Dalším výborným doplňkem masa je omáčka chimichurri. Pochází z Argentiny a je plná čerstvých bylinek, jako je petržel a oregano. Dále v ní najdeme česnek, olej a samozřejmě chilli papričky.
Z Jižní Ameriky, konkrétně Mexika, pochází další příloha k masu i nachos plná rajčat a bylinek. Salsa roja neboli rajčatová salsa je z vařených rajčat, cibule, česneku, chilli papriček a koriandru. Směs se provaří do zhoustnutí. Pokud máte chuť spíš na čerstvá rajčata, připravte si salsu crudo. Nasekejte nadrobno rajčata, cibuli a chilli papričku, přidejte koriandr a citronovou šťávu.
Mezi omáčky jemnější chuti patří například medovo-hořčičná omáčka. Její sladkokyselá chuť doplní skvěle zejména drůbež, ale lahodí i dalším druhům masa. Smíchejte zakysanou smetanu s dijonskou hořčicí, prolisovaným česnekem a solí.
Nakrájená zelenina, křehké pečivo a tyčinky nebo nachos namáčejte do hustých dipů rozličných chutí a barev.
Hummus není potřeba nikomu představovat. Základní recept však můžete ozvláštnit zajímavými ingrediencemi, které dodají výraznější chuť nebo barvu. Například ho můžete zpestřit pečenými paprikami, pečenou řepou či česnekem, římským kmínem a kari.
TIP: U všech dipů, které vznikají ze syrových surovin, používejte jedině extra panenský olivový olej. Jeho kvalita i chuť hrají zásadní role.Vzorový text žlutého orámování
Dalším známým dipem jsou řecké tzatziki. Jemná konzistence jogurtu spolu s osvěžující okurkou vytváří lehký dip, skvělý jak k masu, tak zelenině. Pro hustší konzistenci sáhněte po řeckém jogurtu s vyšším obsahem tuku.
Evergreenem každého večírku je mexické guacamole. Krémový dip z avokáda, rajčat, cibule, česneku a citronové šťávy je sice nejlepší přítel kukuřičných nachos, ale hodí se i na toast či k čerstvé zelenině.
Nezapomeňme ani na baba ganoush, delikátní dip z pečených lilků, který pochází z Blízkého východu. Lilky se v troubě trochu připálí, ale k přípravě baba ganoush se používá pouze dužina lilků. Připečená slupka dodá jemně zauzenou chuť. O jemnost se postará sezamová pasta tahini, podobně jako u hummusu.
Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv dip nebo omáčku, nezapomeňte na to, že teplo od sluníčka a grilu žádné z nich příliš nesvědčí. Servírujte je tedy až bezprostředně před podáváním hlavního chodu. A co je nejdůležitější: nechte si chutnat!
Pokud vás přepadla chuť na chapadla nebo jiné mořské plody, není důvod čekat na dobu dovolených. Dobroty jako mušle, krevety nebo olihně si můžete…
Sluníčko svítí, venku je teplo, tak proč se zavírat do kuchyně. Díky vynálezu grilu můžeme snadno a pohodlně vařit i pod širým nebem a ještě si u…
Znáte ten pocit, když se máte ujmout role hostitele, ale nevíte, jak začít? V následujícím článku se dozvíte, jak uspořádat zahradní party, na kterou…