Na trzích, v obchodech i na samosběru je můžete brát po kilech – jahody najdou využití v rozmanitých receptech a mají spoustu blahodárných účinků.
Šťavnaté ovoce obsahuje velké množství antioxidantů, vitaminů C a K, manganu, zinku i kyseliny jablečné nebo citronové. Jahody tak výborně posilují imunitní systém, prospívají vlasům i kůži a díky vysokému podílu vody se hodí i při dietách. Pozor, některým lidem ale mohou dráždit střeva a vyvolávat alergie, které se nejčastěji projevují kopřivkou.
TIP: Jahody nemyjte pod tekoucí vodou, ztrácí tak svou vůni. Raději je na chvíli vložte do misky s vodou a pak nechte okapat.
O zralosti jahod nejlépe napoví zdravá barva. Plod by měl jít taky snadno oddělit od stopky – to dělejte ale až těsně před zpracováním. Jahody skladujte volně ve sklepě nebo v lednici, kde vydrží několik dní.
TIP: Pokud je chcete zamrazit, počkejte, až oschnou a pak je v mrazáku rozložte na plech nebo tác, aby k sobě nepřimrzly a nevytvořili neoddělitelnou směs. Až jednotlivě jahody zmrznou, můžete je sesypat do sáčku nebo nádoby a mražené postupně používat až rok.
Kdo rád vzpomíná na dětství v cukrárně, může si připravit čerstvé jahody s luxusní domácí šlehačkou. Babiččin um zase připomenou tvarohové knedlíky, které jsou sice pracnější, ale o to víc potěší.
Jahody se obecně výborně kombinují s mléčnými výrobky – z dezertů vyzkoušejte lehké jahodové řezy, jahodový cheesecake nebo čím dál oblíbenější dort pavlova. Milovníci čokolády můžou vyzkoušet nezapomenutelnou kombinaci jahod s čokoládou v dortu.
S jahodami se ale můžete pustit i do odvážnějších experimentů. Věděli jste, že je lehce stačí posypat pepřem a pokapat citronem a jejich chuť bude mnohem výraznější? Taky možná znáte kombinaci jahod s rebarborou, ale už jste zkusili jahody s chřestem? Roman Paulus vám poradí, jak si připravit netradiční chřestový štrúdl s jahodami, který můžete připravit i z mražených jahod. Z ovoce se dá vyrobit i originální salát – třeba se špenátem, mrkví a mákem.
Před létem je také dobré si připomenout, jak správně aranžovat jahody na sklenku šampaňského. Jahoda se zavěšuje zásadně celá na okraj sklenice. Správný postup je: napít se sektu, sníst jahodu a znovu se napít, aby se obě chutě pěkně promíchaly. Jahodové nápoje bez alkoholu zase ocení především děti. V horkých letních dnech jim můžete připravit třeba osvěžující jahodový sorbet.
A jakými jahodovými specialitami budete vítat léto vy? Podělte se s námi v komentářích.
Pokud vás přepadla chuť na chapadla nebo jiné mořské plody, není důvod čekat na dobu dovolených. Dobroty jako mušle, krevety nebo olihně si můžete…
Sluníčko svítí, venku je teplo, tak proč se zavírat do kuchyně. Díky vynálezu grilu můžeme snadno a pohodlně vařit i pod širým nebem a ještě si u…
Znáte ten pocit, když se máte ujmout role hostitele, ale nevíte, jak začít? V následujícím článku se dozvíte, jak uspořádat zahradní party, na kterou…