Ve francouzské restauraci
Doba čtení 5 minut

Ve francouzské restauraci

Francie je královnou gastronomie. Chystáte-li se na cestu do Francie, rozhodně navštivte nějakou místní restauraci, je jedno, jestli to bude malá rodinná restaurace nebo podnik pyšnící se michelinskou hvězdou (nebo více), kterých je ve Francii požehnaně.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Říká se jiný kraj, jiný mrav, což tady skutečně platí. Restaurace fungují ve Francii trochu jinak, než jsme zvyklí u nás, a proto je důležité zjistit si nějaké poznatky, než svoji cestu za gurmánskými specialitami zahájíte:

  • České restaurace bývají otevřené 7 dní v týdnu „od nevidim do nevidim“. Ve Francii toto neplatí, restaurace bývají v neděli a v pondělí zavřené, navíc striktně dodržují odpolední přestávku, takže pokud se nestihnete včas naobědvat, hladovíte až do večeře. 
  • Plánujete-li návštěvu nějaké vyhlášené restaurace nebo naopak podniku, kde je jen pár míst, rozhodně si udělejte rezervaci.
  • Když vejdete do francouzské restaurace, nežeňte se hned ke stolu, počkejte si na někoho, kdo vás usadí.
  • Couvert je naprosto běžná záležitost. Jakmile usednete, dostanete na stůl například pečivo nebo jinou laskominu.
  • Někde dostanete i karafu s vodou „karaf d ló“. Pokud ne, nebojte se o ni požádat, rozhodně se na vás nebudou dívat skrz prsty.
  • V zemi vínu zaslíbené se počítá, že si víno dáte, včetně řidiče, ve Francii je totiž tolerance alkoholu 0,5 promile.
  • Oběd ve Francii sestává běžně ze 3 chodů, o tom si můžete přečíst v jednom z minulých článků. Neostýchejte se tedy ochutnat více specialit, obzvláště předkrmy většinou stojí za to.
  • Francouzští kuchaři respektují sezónnost a rádi vaří z aktuálně dostupných surovin. Běžně se tedy podává tzv. plat du jour, neboli jídlo dne.
  • Pokud máte rádi vyváženost v jídlech, tak francouzská hlavní jídla se často drží toho, aby tuky, sacharidy a vláknina byla na talíři vyváženě. Proto vždy na talíř dostanete i velkou zeleninovou „oblohu“.
  • Nepočítejte s tím, že ve francouzské restauraci zaplatíte kartou. Možnosti plateb kartou jsou omezenější než u nás, a to i v restauracích.
  • Co se týče spropitného, ve Francii může být již započítáno v ceně pokrmu nebo nápoje. Tuto informaci najdete vždy v menu. I tak se ale sluší dát obsluze pár mincí.
     

Rychlokurz gastronomické francouzštiny

Pokud nedisponujete znalostí francouzštiny, narazíte ve francouzských restauracích ještě na jeden problém. Rozhodně nepočítejte s tím, že budou restaurace nabízet menu v angličtině či nějakém jiném světovém jazyce, proto se hodí nastudovat si před cestou pár francouzských slovíček z oblasti gastronomie. Výše už jsme jich pár zmínili a teď budeme pokračovat:

  • Á la carte – podle jídelního lístku
  • A la chef – specialita připravená podle šéfkuchaře
  • Amouse Bouche – malý pokrm, v překladu také jedno sousto, které má hosta nejen navnadit na gastronomický zážitek, ale také mu představit gastronomický styl restaurace
  • Baguette – bagetka, bývá součástí couvertu
  • Entreé – jídlo před hlavním chodem, tedy předkrm
  • Farce – v překladu nádivka
  • Fond – silný masový vývar
  • Garni – v překladu ozdoba pokrmu
  • Haute cuisine – vysoké umění kuchařské

A ještě pár specialit, abyste věděli, co jíte

  • Soupe l´oignon – typická cibulová polévka zapečená se sýrem
  • Brioche – kynutá houstička z nasládlého těsta
  • Quiche Lorraine – oblíbený slaný koláč z křehkého těsta s bešamelovým základem a poctivou porcí slaniny a sýra
  • Les Escargotes – čili šneci, podávaní s máslem a vínem
  • Cuisses de Grenouille – žabí stehýnka považovaná za vrcholnou delikatesu
  • Ratatouille – zeleninová specialita z Provence, kterou lze podávat jako přílohu i hlavní chod
  • Coq au vin – kohout dušený na víně
  • Pot-au-feu – hovězí dušené ve vývaru se zeleninou a provoněné bylinkami
  • Boeuf Bourguignon – legendární hovězí po burgundsku dušené na červeném víně s bylinkami
  • Créme brûlée – v originálu lahodný vanilkový krém s křupavou karamelovou krustou
  • Tarte Tatin – tradiční obrácený jablečný koláč s jablky
  • Soufflé au chocolat – Nadýchané čokoládové těsto s křupavou krustou na povrchu ve svém nitru skrývá tekutý poklad ve formě lahodné horké čokolády.
  • Parfait - sladký mražený krém podávaný s omáčkou z ovoce

Jak to chodí ve francouzské restauraci, už víte. Teď už jen sbalit kufry a bon voyage!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU