Tipy a triky na vaření v kempu
Doba čtení 5 minut

Tipy a triky na vaření v kempu

Chystáte-li se na akční dovolenou v dodávce nebo s rodinkou do kempu, vaření je kapitola sama o sobě. To ale neznamená týden o konzervách!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Co zabalit s sebou

Stačí se dobře připravit a budete si hodovat i v kempu. Spoustu trvanlivých potravin si můžete zabalit už doma, abyste na místě nemuseli podnikat velké nákupy a doplňovali jen čerstvé potraviny.

Rozhodně se neobejdete bez tria sůl–pepř–olej. Dobrý olivový olej použijete jak ve studené kuchyni a zálivkách, tak při vaření. Určitě přibalte kromě pepře i další koření, podle toho, co rádi vaříte. Oregano a provensálské bylinky se hodí do rajčatových omáček, kari například k ochucení rýže, grilovací koření na maso a skořice ke zpestření snídaní. I ocet má své místo, a to zejména ve studené kuchyni a salátech. Můžete ho ale nahradit citronovou šťávou. 

Nechcete-li aby se vám otevřené koření všude možně rozsypávalo, pořiďte si speciální klipsny, díky kterým sáček pevně uzavřete. Koření nenavlhne, ani nevyvane. 

Další zásadní položkou jsou obiloviny. Jsou trvanlivé, vydatné a snadno se připravují. Těstoviny volte spíše menšího tvaru, špagety by se v menším hrnci hůře vařily a slepily by se. Ideální jsou penne, farfalle a fusilli. Existují i mnohé bezlepkové varianty, například z luštěnin. 

Rýže je na přípravu možná ještě snazší, protože vodu, ve které se vaří, zcela absorbuje. Ta v pytlíku je opravdu velmi jednoduchou a rychlou variantou. Stejně dobře se hodí i pohanka a quinoa.

Bulgur a kuskus stačí jen zalít vroucí vodou a nechat nabobtnat. Hodí se k masu, zelenině ale i různým omáčkám. 

Ovesné vločky jsou skvělá snídaně. Kaši navíc ani nemusíte vařit – dnes jsou v kurzu tzv. „vločky přes noc“. To znamená, že si večer dáte do misky nebo skleněné nádoby vločky, podle chuti přidáte skořici, kakao, sušené ovoce nebo třtinový cukr, a nakonec mléko či rostlinné mléko v poměru 1:1 k množství vloček a nechte odpočívat do rána. Snídaně je hotová, a to bez použití vařiče.

Dále přibalte rajčatovou passatu či sekaná rajčata v konzervě. Raz dva s nimi vykouzlíte skvělou omáčku k těstovinám či teplé zeleninové jídlo.

Pořiďte si skladné potravinové dózy, popište je a skladujte v nich trvanlivé obiloviny a podobné potraviny. Nemusíte se tak obávat rozsypané rýže. Vše budete mít přehledné a připravené k doplnění.


Co koupit na místě

Trvanlivé potraviny poslouží jako skvělý základ pro lahodné obědy v přírodě. Na místě pak kupujte maso, zeleninu, ovoce, dále i bylinky, pečivo a čerstvé mléčné výrobky.

Kempy jsou často vybaveny grilem nebo ohništěm, kde si můžete připravit maso. Letní večery jsou k tomu navíc ideální. Existují i cestovní grily, které si můžete přibalit s sebou. Možnosti luxusních večeří se tak rázem rozšiřují. 

Grilujte celé ryby, steaky, plátky, karbanátky či špízy. Jako přílohu k nim připravte obiloviny z vaší bedničky trvanlivých potravin. Vznikají vám tak skvělé kombinace a možnosti. 

Grilujte například hovězí steaky, celého pstruha s bulgurovým salátem, karbanátky s kuskusovým salátem či špízy se salátem tabbouleh. Vegetariáni si určitě pochutnají na lahodném sýru halloumi s kuskusem.

Zbylo vám maso po grilování? Využijte ho k přípravě skvělých sendvičů. Natrhejte ho vidličkou, doplňte dalšími lahodnými surovinami a oběd na výlet je hotový. Podívejte se například na tento sendvič s vepřovým trhaným masem

Dalším skvělým způsobem stravování v kempu jsou „bowls“ neboli misky, kde můžete míchat obiloviny, zeleninu, maso, dipy, jako v této zdravé misce s quinou a kuřecími prsy.

Mleté maso můžete připravit i na plotýnce, přidat ho do zeleninové směsi nebo si v jednom hrnci uvařit toto skvělé a praktické jídlo, mleté maso s bulgurem a zeleninou

Nakoupíte-li čerstvou zeleninu a saláty, můžete si v horkých letních dnech připravit k obědu svěží salát. Potřebujete jen prkénko, nůž a pořádnou misku. Podívejte se na tipy, jak na skvělý salát

Jak vidíte, i s přenosnou kuchyní a v kempu si můžete dopřávat skvělá jídla. Paštiku a konzervy nechte pro tentokrát doma. 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.