Chystáte-li se na akční dovolenou v dodávce nebo s rodinkou do kempu, vaření je kapitola sama o sobě. To ale neznamená týden o konzervách!
Chystáte-li se na akční dovolenou v dodávce nebo s rodinkou do kempu, vaření je kapitola sama o sobě. To ale neznamená týden o konzervách!
Stačí se dobře připravit a budete si hodovat i v kempu. Spoustu trvanlivých potravin si můžete zabalit už doma, abyste na místě nemuseli podnikat velké nákupy a doplňovali jen čerstvé potraviny.
Rozhodně se neobejdete bez tria sůl–pepř–olej. Dobrý olivový olej použijete jak ve studené kuchyni a zálivkách, tak při vaření. Určitě přibalte kromě pepře i další koření, podle toho, co rádi vaříte. Oregano a provensálské bylinky se hodí do rajčatových omáček, kari například k ochucení rýže, grilovací koření na maso a skořice ke zpestření snídaní. I ocet má své místo, a to zejména ve studené kuchyni a salátech. Můžete ho ale nahradit citronovou šťávou.
Nechcete-li aby se vám otevřené koření všude možně rozsypávalo, pořiďte si speciální klipsny, díky kterým sáček pevně uzavřete. Koření nenavlhne, ani nevyvane.
Další zásadní položkou jsou obiloviny. Jsou trvanlivé, vydatné a snadno se připravují. Těstoviny volte spíše menšího tvaru, špagety by se v menším hrnci hůře vařily a slepily by se. Ideální jsou penne, farfalle a fusilli. Existují i mnohé bezlepkové varianty, například z luštěnin.
Rýže je na přípravu možná ještě snazší, protože vodu, ve které se vaří, zcela absorbuje. Ta v pytlíku je opravdu velmi jednoduchou a rychlou variantou. Stejně dobře se hodí i pohanka a quinoa.
Bulgur a kuskus stačí jen zalít vroucí vodou a nechat nabobtnat. Hodí se k masu, zelenině ale i různým omáčkám.
Ovesné vločky jsou skvělá snídaně. Kaši navíc ani nemusíte vařit – dnes jsou v kurzu tzv. „vločky přes noc“. To znamená, že si večer dáte do misky nebo skleněné nádoby vločky, podle chuti přidáte skořici, kakao, sušené ovoce nebo třtinový cukr, a nakonec mléko či rostlinné mléko v poměru 1:1 k množství vloček a nechte odpočívat do rána. Snídaně je hotová, a to bez použití vařiče.
Dále přibalte rajčatovou passatu či sekaná rajčata v konzervě. Raz dva s nimi vykouzlíte skvělou omáčku k těstovinám či teplé zeleninové jídlo.
Pořiďte si skladné potravinové dózy, popište je a skladujte v nich trvanlivé obiloviny a podobné potraviny. Nemusíte se tak obávat rozsypané rýže. Vše budete mít přehledné a připravené k doplnění.
Trvanlivé potraviny poslouží jako skvělý základ pro lahodné obědy v přírodě. Na místě pak kupujte maso, zeleninu, ovoce, dále i bylinky, pečivo a čerstvé mléčné výrobky.
Kempy jsou často vybaveny grilem nebo ohništěm, kde si můžete připravit maso. Letní večery jsou k tomu navíc ideální. Existují i cestovní grily, které si můžete přibalit s sebou. Možnosti luxusních večeří se tak rázem rozšiřují.
Grilujte celé ryby, steaky, plátky, karbanátky či špízy. Jako přílohu k nim připravte obiloviny z vaší bedničky trvanlivých potravin. Vznikají vám tak skvělé kombinace a možnosti.
Grilujte například hovězí steaky, celého pstruha s bulgurovým salátem, karbanátky s kuskusovým salátem či špízy se salátem tabbouleh. Vegetariáni si určitě pochutnají na lahodném sýru halloumi s kuskusem.
Zbylo vám maso po grilování? Využijte ho k přípravě skvělých sendvičů. Natrhejte ho vidličkou, doplňte dalšími lahodnými surovinami a oběd na výlet je hotový. Podívejte se například na tento sendvič s vepřovým trhaným masem.
Dalším skvělým způsobem stravování v kempu jsou „bowls“ neboli misky, kde můžete míchat obiloviny, zeleninu, maso, dipy, jako v této zdravé misce s quinou a kuřecími prsy.
Mleté maso můžete připravit i na plotýnce, přidat ho do zeleninové směsi nebo si v jednom hrnci uvařit toto skvělé a praktické jídlo, mleté maso s bulgurem a zeleninou.
Nakoupíte-li čerstvou zeleninu a saláty, můžete si v horkých letních dnech připravit k obědu svěží salát. Potřebujete jen prkénko, nůž a pořádnou misku. Podívejte se na tipy, jak na skvělý salát.
Jak vidíte, i s přenosnou kuchyní a v kempu si můžete dopřávat skvělá jídla. Paštiku a konzervy nechte pro tentokrát doma.
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.