Jarní úklid v kuchyni: jak na to
Doba čtení 4 minut

Jarní úklid v kuchyni: jak na to

Začíná být krásně, příroda se pomalu probouzí a to je každoroční znamení, že bychom měli provětrat kuchyň. Ne snad proto, že se to „musí“, ale proto, že těch pár hodin práce nám pak bude dělat radost dlouhé měsíce. Zvlášť teď, když jsme doma víc, než jsme si kdy dokázali představit.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Jak začít?

Tak, že si uděláme plán a připravíme náčiní! Plán nemusí být složitý, ale pomůže nám na nic nezapomenout a získat přehled o tom, co je třeba udělat a kolik toho zbývá. A odškrtávání má rád snad každý… Jeden takový plán jsme pro vás připravili přímo tady, ale jen vy víte, co je u vás přesně potřeba udělat (a co jste celou zimu odkládali na neurčito).


Vybavení

Připravte si kartáče i kartáčky (ty na zuby zde ještě poslouží před finálním vyhozením), hadříky a ručníky (dobře sají vodu a čistí do sucha). K ruce si dejte i všechny čisticí prostředky. Na naprostou většinu povrchů bude stačit voda, ocet a jedlá soda. Ocet a voda v poměru 1:1 vyčistí skleněné povrchy, do stejného čističe můžete přidat i kapku oblíbeného esenciálního oleje a umýt s ním celou linku. Na vodní kámen zkuste sodu, kterou po baterii rozetřete půlkou citronu.

Tip: Spoustu rad na to, jak se na úklid kuchyně pustit přírodní cestou, najdete tady. 

Velmi důležité bude připravit si tašky nebo krabice, do kterých poputují věci, kterých se budete zbavovat. Ano, zbavovat. Protože bez toho by to nebyl žádný jarní detox a, ruku na srdce, většina z nás do takových tašek má co dát.

Kam s tím?

Příliš mnoho nádobí a hrnců, potlučené misky, pět různých pytlíků hladké mouky a sendvičovač, který jste si koupili místo topinkovače. Pokud i vy máte po zimě a lockdownech všechny poličky zaplněné na 100 % a chybí vám manipulační prostor a kapacita na nové přírůstky do kuchyně, je nejvyšší čas se do toho pustit.

Tip: Využijte jarního úklidu a udělejte si i pořádek v lednici.

Pravidla jsou jednoduchá a nikdy se nemění. Pokud to nepoužíváme, pryč s tím. Pokud to máme vícekrát, pryč s tím. Pokud to už nebudeme jíst, pryč s tím. Při úklidu musíme potlačit sentiment a nechat jen to, co opravdu používáme, a několik věcí, ke kterým máme mimořádnou citovou vazbu. Nezapomeňte, že věci samotné k nám vazbu nemají. Pomoci nám může i to, když zachovalé věci nehodíme automaticky do odpadu. Vše se dá rozdělit do 3 základních kategorií:

Darovat – věci, které mohou ještě posloužit, si vyfoťte. To se bude hodit při nabízení rodině, kamarádům nebo pak případně ve skupinách typu Za odvoz… na sociálních sítích. Stanovte si konkrétní den, po kterém neudané věci vezmete a odnesete například do dobročinných obchodů. Co se týče nespotřebovaného jídla, tak i na něj fungují sdílecí skupiny na Facebooku, nerozbalené potraviny pak s radostí přijme potravinová banka.

Prodat – hodnotnější věci můžete prodat nebo vyměnit za něco jiného, co zrovna potřebujete či chcete. Čím dál větším trendem jsou různé swap akce, které nyní probíhají i online. Napíšete, za co byste danou věc rádi vyměnili, a pak už vše záleží na domluvě. Hledejte swapovací skupinu ve vašem okolí na sociálních sítích. Pokud žádná není, můžete ji rovnou založit!

Vyhodit mysleme ekologicky, ale zůstaňme nohama na zemi. Pánvičky, ze kterých se odlupuje teflon, posledních 25 g neidentifikovatelné luštěniny, vyšeptalé koření a jedna čajová lžička, kterou vám dítě hodilo do kabelky v kavárně, už nejspíš nikomu neposlouží a musí do bioodpadu, do koše nebo do sběrného dvora.

Je u vás jarní detox potřeba, nebo zvládáte držet kuchyňské skříňky na uzdě po celý rok? Napište nám o tom do komentářů

Jarní kuchyňský detox Stáhnout

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU