Jak si usnadnit vaření i úklid kuchyně?
Doba čtení 6 minut

Jak si usnadnit vaření i úklid kuchyně?

Běžné věci i suroviny, které najdete v kuchyňské lince a ve spíži, se dají snadno použít jako vítaní pomocníci při vaření i při následném úklidu.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Běžné věci i suroviny, které najdete v kuchyňské lince a ve spíži, se dají snadno použít jako vítaní pomocníci při vaření i při následném úklidu. Dali jsme dohromady několik tipů na to, jak prakticky využít různé fólie, ovoce, zeleninu nebo třeba koření. Pojďte se přiučit něco nového!

 

Každá fólie se hodí

Potravinová fólie dokáže spolehlivě prodloužit čerstvost potravin. To je známá věc. Možná ale nevíte, že když si přinesete domů trs banánů, stačí vám jen pár malých kousků fólie, abyste předešli jejich rychlému přezrávání. Každému banánu zvlášť zabalte kouskem fólie špičku u stonku. Právě ze stonku se totiž do banánů dostává nejvíce látek urychlujících jejich zrání.

 

TIP: Pokud vás rozčiluje nekonečné hledání konce na roli potravinové fólie a její neustále přilepování se k sobě, zkuste ji chvíli před použitím dát na chvíli do lednice.

 

Pomocí fresh fólie se můžete blýsknout i při vaření. Díky ní se totiž dá poměrně jednoduše připravit obávané pošírované vejce. Stačí vejce rozklepnout do fólie, zabalit do měšce a ten vložit do vroucí vody. První místo v mistrovství přípravy ztracených vajec máte v kapse!

 

Z fólie lehce vytvoříte také past na otravné mušky. Do sklenice nebo malé misky nakrájejte jablko nebo jiné sladké ovoce. Přetáhněte nádobu fólií a do ní udělejte drobné dírky, třeba špendlíkem. Mušky se vrhnou na ovoce a už se jen tak nedostanou ven.

 

Zkuste sáhnout po fólii také při naklepávání masa. Když si do ní maso před naklepáním zabalíte, vyhnete se nepořádku a jemné maso, jako třeba kuřecí, se nebude rozpadat. Podobně můžete zabalit do fólie i telefon. Ten sice nebudete naklepávat, ale neumastí se vám, až si z jeho displeje budete číst recept.

 

Nemusíte ale zůstat jen u klasické potravinové fólie. Své uplatnění může najít i zbytek bublinkové fólie. Ta, pokud se ovládnete a nepopraskáte všechny bublinky, skvěle izoluje. Můžete si do ní proto zabalit třeba vychlazené víno nebo kelímek zmrzliny a vydat se na cestu.

Kuchyně v přírodním lesku

 

Pokud máte po vaření tendence k úklidu zkoušet stále nové čistící přípravky, na chvíli se zastavte. Spoustu z těch nejlepších už totiž máte přímo u sebe ve spíži.

Citron: Díky své kyselosti se citron řadí mezi notoricky známé domácí čistící prostředky. Spolehlivě čistí vodní kámen a je nezbytností například pro majitele granitových dřezů, ze který dokáže vytáhnout i zažranou nečistotu.

TIP: Účinek citronu skvěle doplňuje sůl a jedlá soda. Umíchejte si domácí úklidovou pastu, se kterou bez problémů vyčistíte nejen kuchyni, ale i celou koupelnu. Stačí k tomu šťáva z jednoho citronu, pět lžic soli a lžíce jedlé sody.

Brambory: Nečekaná leštěnka ukrytá ve spíži! Syrové brambory zbaví nečistot kuchyňskou linku a zvládnou vyleštit i skleněné povrchy. Stačí bramboru rozkrojit na polovinu, tu si zabalit třeba do alobalu a začít leštit. Do vody po uvařených bramborách můžete namočit i stříbrné příbory či šperky. Společně s kouskem alobalu ve vodě jim navrátí ztracený lesk.

Medvědí česnek: Stejně jako jeho příbuzný, klasický česnek, ukrývá v sobě medvědí česnek látky které zabíjí bakterie. Pokud máte v mrazáku zásobu medvědího česneku, můžete ji využít na čištění venkovního nábytku po letní sezoně. Svazek medvědího česneku povařte ve vodě asi tak pět minut. Do vývaru pak přidejte pár lžic jedlé sody – ta zvýší čistící účinek a navíc eliminuje typický zápach česneku. Do vzniklé směsi ještě před úplným vychladnutím namočte houbičku a můžete se dát do úklidu.

Ocet: Přírodní univerzální čistič využijete při úklidu celého bytu, podobně jako citron. Ideální je mít ocet připraven rovnou v rozprašovači a používat ho při každodenním odstraňování běžných nečistot.

TIP: Ocet má schopnost pohlcovat nežádoucí pachy, a proto se z něj dá vyrobit i jednoduchá domácí aviváž: Stačí smíchat 500 ml vody a 500 ml octa a k tomu přidat pár kapek vaší oblíbené vůně nebo esenciálního oleje.

Bobkový list: Sušené listy vavřínu mají dezinfekční účinky a navíc odpuzují potravinové moly. Do nádoby s moukou či strouhankou je dobré přidat několik lístků, případně zavěsit

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU