Cizrna je po hrachu a fazolích třetí nejrozšířenější luštěnina na světě, oblíbená hlavně v Indii a ve Středozemí. Zjistěte o ní víc!
Cizrna je po hrachu a fazolích třetí nejrozšířenější luštěnina na světě, oblíbená hlavně v Indii a ve Středozemí. Zjistěte o ní víc!
Bobule plné vitaminů a bílkovin snadno seženete i u nás – jejich lehce oříšková chuť vynikne, když je budete jíst jen tak samotné nebo pečené, přidat je můžete i do salátů a polévek.
Cizrna poslouží jako výborný základ zdravého jídelníčku. Je plná vlákniny, vitaminů B, železa i vápníku. Nejen pro vegetariány, vegany a celiaky může být významným zdrojem bílkovin, zároveň má nízký glykemický index, takže se hodí i při redukční dietě.
V obchodech seženete cizrnu sterilovanou v konzervě či ve sklenici, která je připravená rovnou k použití, nebo sušenou. S tou naložte podobně jako s čočkou. Propláchněte ji a nechte přes noc namočit ve vodě. Luštěnina se tak bude nejen rychleji vařit, ale předejdete i nadýmání. Druhý den ji vařte ve vodě asi dvě hodiny, dokud nezměkne.
Výhoda cizrny je, že ji stačí jen lehce ochutit a už výborně chutná. Aby byla křupavější, můžete ji lehce opéct v troubě, okořenit solí a bylinkami a hned máte zdravou pochoutku k filmu. Pečenou ji můžete přidat i do polévky místo krutonů, vyzkoušejte třeba cizrnovou polévku s krůtím masem. Rozemleté bobulky se dají použít i jako zavářka místo jíšky. Ve specializovaných obchodech pak seženete cizrnovou mouku, která se dá použít jako bezlepková náhražka klasické mouky třeba právě do polévek a omáček.
Na podzim se bude cizrna hodit i do teplých salátů. Hodí se k ní třeba pečené fazolky, balkánský sýr, sušená rajčata nebo olivy. Vyzkoušejte ji v kombinaci s rybou jako grilovaného tuňáka s cizincovým salátem. V teplé kuchyni můžete otestovat i originální guláš na španělský způsob s kousky cizrny.
Z cizrny připravíte také známé lahůdky z Blízkého Východu – hummus a falafel. Roman Paulus vám poradí, jak na základní hummus z naložené cizrny, domácí tahini pasty, česneku, olivového oleje a dochucovadel. Vyzkoušet můžete i jeho hummus z pečených červených paprik. Obě pomazánky se budou hodit na chlebíčky nebo k namáčení s nakrájenou zeleninou. Připomeňte si také oblíbenou přílohu arabské kuchyně – pita chléb. Cizrna je totiž výbornou přísadou do placek všeho druhu. Nejznámější falafel provoní vůně koriandru. Roman Paulus ho vyzkoušel i v kombinaci s quinoou a připravil hotové menu – cizrnové placičky se zeleninou. K placičkám stačí připravit jednoduchý jogurtový dresink a orientální hostina je na stole!
Den svatého Patrika si už dávno nepřipomínají jen v Irsku. Bujaré oslavy propukají také v dalších zemích, kde se na počest irského patrona zazelenají…
Pod japonskou kuchyní si většina představí nanejvýš tak sushi. To je ale jen zlomek gastronomie země vycházejícího slunce. Je čas rozšířit si obzory!
Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte,…