Cizrna: výživná luštěnina do zdravého jídelníčku
Doba čtení 2 minut

Cizrna: výživná luštěnina do zdravého jídelníčku

Cizrna je po hrachu a fazolích třetí nejrozšířenější luštěnina na světě, oblíbená hlavně v Indii a ve Středozemí. Zjistěte o ní víc!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Netradiční luštěnina

Bobule plné vitaminů a bílkovin snadno seženete i u nás – jejich lehce oříšková chuť vynikne, když je budete jíst jen tak samotné nebo pečené, přidat je můžete i do salátů a polévek.

Cizrna poslouží jako výborný základ zdravého jídelníčku. Je plná vlákniny, vitaminů B, železa i vápníku. Nejen pro vegetariány, vegany a celiaky může být významným zdrojem bílkovin, zároveň má nízký glykemický index, takže se hodí i při redukční dietě.

Sušená, nebo v konzervě?

V obchodech seženete cizrnu sterilovanou v konzervě či ve sklenici, která je připravená rovnou k použití, nebo sušenou. S tou naložte podobně jako s čočkou. Propláchněte ji a nechte přes noc namočit ve vodě. Luštěnina se tak bude nejen rychleji vařit, ale předejdete i nadýmání. Druhý den ji vařte ve vodě asi dvě hodiny, dokud nezměkne.


Vaříme s cizrnou

Výhoda cizrny je, že ji stačí jen lehce ochutit a už výborně chutná. Aby byla křupavější, můžete ji lehce opéct v troubě, okořenit solí a bylinkami a hned máte zdravou pochoutku k filmu. Pečenou ji můžete přidat i do polévky místo krutonů, vyzkoušejte třeba cizrnovou polévku s krůtím masem. Rozemleté bobulky se dají použít i jako zavářka místo jíšky. Ve specializovaných obchodech pak seženete cizrnovou mouku, která se dá použít jako bezlepková náhražka klasické mouky třeba právě do polévek a omáček.

Na podzim se bude cizrna hodit i do teplých salátů. Hodí se k ní třeba pečené fazolky, balkánský sýr, sušená rajčata nebo olivy. Vyzkoušejte ji v kombinaci s rybou jako grilovaného tuňáka s cizincovým salátem. V teplé kuchyni můžete otestovat i originální guláš na španělský způsob s kousky cizrny.

Cizrnové klasiky

Z cizrny připravíte také známé lahůdky z Blízkého Východu – hummus a falafel. Roman Paulus vám poradí, jak na základní hummus z naložené cizrny, domácí tahini pasty, česneku, olivového oleje a dochucovadel. Vyzkoušet můžete i jeho hummus z pečených červených paprik. Obě pomazánky se budou hodit na chlebíčky nebo k namáčení s nakrájenou zeleninou. Připomeňte si také oblíbenou přílohu arabské kuchyně – pita chléb. Cizrna je totiž výbornou přísadou do placek všeho druhu. Nejznámější falafel provoní vůně koriandru. Roman Paulus ho vyzkoušel i v kombinaci s quinoou a připravil hotové menu – cizrnové placičky se zeleninou. K placičkám stačí připravit jednoduchý jogurtový dresink a orientální hostina je na stole!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU