Cizrna je po hrachu a fazolích třetí nejrozšířenější luštěnina na světě, oblíbená hlavně v Indii a ve Středozemí. Zjistěte o ní víc!
Cizrna je po hrachu a fazolích třetí nejrozšířenější luštěnina na světě, oblíbená hlavně v Indii a ve Středozemí. Zjistěte o ní víc!
Bobule plné vitaminů a bílkovin snadno seženete i u nás – jejich lehce oříšková chuť vynikne, když je budete jíst jen tak samotné nebo pečené, přidat je můžete i do salátů a polévek.
Cizrna poslouží jako výborný základ zdravého jídelníčku. Je plná vlákniny, vitaminů B, železa i vápníku. Nejen pro vegetariány, vegany a celiaky může být významným zdrojem bílkovin, zároveň má nízký glykemický index, takže se hodí i při redukční dietě.
V obchodech seženete cizrnu sterilovanou v konzervě či ve sklenici, která je připravená rovnou k použití, nebo sušenou. S tou naložte podobně jako s čočkou. Propláchněte ji a nechte přes noc namočit ve vodě. Luštěnina se tak bude nejen rychleji vařit, ale předejdete i nadýmání. Druhý den ji vařte ve vodě asi dvě hodiny, dokud nezměkne.
Výhoda cizrny je, že ji stačí jen lehce ochutit a už výborně chutná. Aby byla křupavější, můžete ji lehce opéct v troubě, okořenit solí a bylinkami a hned máte zdravou pochoutku k filmu. Pečenou ji můžete přidat i do polévky místo krutonů, vyzkoušejte třeba cizrnovou polévku s krůtím masem. Rozemleté bobulky se dají použít i jako zavářka místo jíšky. Ve specializovaných obchodech pak seženete cizrnovou mouku, která se dá použít jako bezlepková náhražka klasické mouky třeba právě do polévek a omáček.
Na podzim se bude cizrna hodit i do teplých salátů. Hodí se k ní třeba pečené fazolky, balkánský sýr, sušená rajčata nebo olivy. Vyzkoušejte ji v kombinaci s rybou jako grilovaného tuňáka s cizincovým salátem. V teplé kuchyni můžete otestovat i originální guláš na španělský způsob s kousky cizrny.
Z cizrny připravíte také známé lahůdky z Blízkého Východu – hummus a falafel. Roman Paulus vám poradí, jak na základní hummus z naložené cizrny, domácí tahini pasty, česneku, olivového oleje a dochucovadel. Vyzkoušet můžete i jeho hummus z pečených červených paprik. Obě pomazánky se budou hodit na chlebíčky nebo k namáčení s nakrájenou zeleninou. Připomeňte si také oblíbenou přílohu arabské kuchyně – pita chléb. Cizrna je totiž výbornou přísadou do placek všeho druhu. Nejznámější falafel provoní vůně koriandru. Roman Paulus ho vyzkoušel i v kombinaci s quinoou a připravil hotové menu – cizrnové placičky se zeleninou. K placičkám stačí připravit jednoduchý jogurtový dresink a orientální hostina je na stole!
Mrkev patří k nejzdravější zelenině na celém světě. Má bohatý obsah beta-karotenu a je oblíbeným doplňkem do guláše, salátů, džusů nebo zákusků.
Latinsky allium sativum, lidově přírodní antibiotikum. Česnek je neskutečně blahodárný pro naše zdraví a je jedním ze základních potravin při vaření.…
Když je léto v plném proudu, přichází čas na domácí sorbet! Dopřejte si lehkou ovocnou tečku za letním obědem.