„Maso“, co není maso

„Maso“, co není maso

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Veganství je v dnešní době stále častěji skloňované téma, a to nejen v souvislosti se zdravým životním stylem. Proč? Živočišná produkce má silný dopad na životní prostředí, a proto se kromě etického veganství a toho motivovaného zdravým životním stylem objevuje stále častěji veganství ekologické. Omezení konzumace masa je podle ekologů jeden ze způsobů, jak ulevit planetě Zemi.

„Maso“, co není maso

Různé pokusy o náhražky masa se objevují v potravinářském průmyslu už od konce 19. století. Nyní se firmy předhánějí v recepturách, které se snaží maso co nejvěrněji napodobit. Alternativy se dostávají i do fast foodových řetězců, což je z hlediska popularizace opravdu zásadní krok.

Z čeho se vlastně veganské „maso“ skládá? Nejčastěji se jedná o seitan neboli pšeničnou bílkovinu, dále i luštěniny i houby, rostlinné oleje a koření. Právě bílkoviny jako pšeničná, hrachová, sójová či rýžová pomáhají k napodobení textury masa, barvu většinou dodává červená řepa a chuť se napodobuje směsí různého koření jako pepř, sůl, uzená paprika, granulovaný česnek či například lahůdkové droždí.

TIP: Koukejte se na složení i v případě alergií. Alternativy masa často totiž obsahují lepek či sóju.

Next Level Meat, alternativa masa, kterou najdete v Lidlu, se stal nejoblíbenějším rostlinným produktem roku 2019. Je na bázi hrachové, sójové a pšeničné bílkoviny a je vhodné ke smažení. Pokud jste stále na vážkách, vězte, že s veganským mletým naložíte stejně jako s hovězím mletým masem. Můžete ho tedy zapéct jako v tomto zapečeném lilku s kozím sýrem a pizza chlebu či z něj připravit bezmasý karbanátek s cuketou a parmezánovou kaší.

Připravíte z něj ale i boloňské špagety, masové kuličky, jakákoli ragú s mletým masem nebo i burgery.

Proč stojí za to veganské mleté vyzkoušet?

Pro vegany je tato náhražka zdrojem potřebných bílkovin, které jinak získávají hlavně z luštěnin. Pro ty, kteří se přiklánějí k filozofii veganství, ale nedokážou si občas odepřít maso, je to zlatá střední cesta, a pro masožravce se zájmem o planetu je to příležitost přiložit ruku k dílu. Občasné nahrazení červeného masa může ulevit jak životnímu prostředí, tak i vašemu svědomí.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU