Veganství je v dnešní době stále častěji skloňované téma, a to nejen v souvislosti se zdravým životním stylem. Proč? Živočišná produkce má silný dopad na životní prostředí, a proto se kromě etického veganství a toho motivovaného zdravým životním stylem objevuje stále častěji veganství ekologické. Omezení konzumace masa je podle ekologů jeden ze způsobů, jak ulevit planetě Zemi.
Různé pokusy o náhražky masa se objevují v potravinářském průmyslu už od konce 19. století. Nyní se firmy předhánějí v recepturách, které se snaží maso co nejvěrněji napodobit. Alternativy se dostávají i do fast foodových řetězců, což je z hlediska popularizace opravdu zásadní krok.
Z čeho se vlastně veganské „maso“ skládá? Nejčastěji se jedná o seitan neboli pšeničnou bílkovinu, dále i luštěniny i houby, rostlinné oleje a koření. Právě bílkoviny jako pšeničná, hrachová, sójová či rýžová pomáhají k napodobení textury masa, barvu většinou dodává červená řepa a chuť se napodobuje směsí různého koření jako pepř, sůl, uzená paprika, granulovaný česnek či například lahůdkové droždí.
TIP: Koukejte se na složení i v případě alergií. Alternativy masa často totiž obsahují lepek či sóju.
Next Level Meat, alternativa masa, kterou najdete v Lidlu, se stal nejoblíbenějším rostlinným produktem roku 2019. Je na bázi hrachové, sójové a pšeničné bílkoviny a je vhodné ke smažení. Pokud jste stále na vážkách, vězte, že s veganským mletým naložíte stejně jako s hovězím mletým masem. Můžete ho tedy zapéct jako v tomto zapečeném lilku s kozím sýrem a pizza chlebu či z něj připravit bezmasý karbanátek s cuketou a parmezánovou kaší.
Připravíte z něj ale i boloňské špagety, masové kuličky, jakákoli ragú s mletým masem nebo i burgery.
Pro vegany je tato náhražka zdrojem potřebných bílkovin, které jinak získávají hlavně z luštěnin. Pro ty, kteří se přiklánějí k filozofii veganství, ale nedokážou si občas odepřít maso, je to zlatá střední cesta, a pro masožravce se zájmem o planetu je to příležitost přiložit ruku k dílu. Občasné nahrazení červeného masa může ulevit jak životnímu prostředí, tak i vašemu svědomí.
Den svatého Patrika si už dávno nepřipomínají jen v Irsku. Bujaré oslavy propukají také v dalších zemích, kde se na počest irského patrona zazelenají…
Pod japonskou kuchyní si většina představí nanejvýš tak sushi. To je ale jen zlomek gastronomie země vycházejícího slunce. Je čas rozšířit si obzory!
Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte,…