Tradice českého skla
Doba čtení 4 minut

Tradice českého skla

Jsou nedílnou součástí každé domácnosti, leckdy se dědí z generace na generaci a nesmí chybět u žádné významné příležitosti v rodině. Řeč je o skleničkách, bez nichž se neobejde žádná slavnostní tabule, neboť jí dodávají na luxusu a eleganci.

České sklářství má celosvětově velikou tradici, která se datuje až do 13. století. Šikovní čeští skláři učinili ze svých výrobků opravdové skvosty, které se díky schopnostem českých obchodníků rozšířily do celého světa. A právě tuto tradici si můžete nyní přinést od nás domů.

Vybrat správné skleničky bývá leckdy složitější než výběr příslušného nápoje. Sklenička může totiž ovlivnit chuť samotného nápoje. Skleničky však nejsou výhradně jen na nápoje, můžete do nich podávat i nejrůznější dezerty nebo lehké pokrmy. Toto servírování je oblíbené zejména na různých večírcích a party. Plánujete ve svátečním období nějakou akci s přáteli a čeká vás role hostitele? Nechte se inspirovat našimi recepty na dobroty, které se podávají ve skleničce.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Do skleniček na nožičce se hodí elegantní a lehké dezerty, třeba pěny, které vypadají honosně, až okázale. Například čokoládová pěna, nezáleží na tom, zda ji připravíte z bílé nebo tmavé čokolády, vypadá lákavě. Klasikou mezi dezerty tohoto typu je italská panna cotta. Zaujala vás italská kuchyně? Vyzkoušejte zabaglione, který se připravuje ze žloutků, cukru a vína. A pokud připravujete silvestrovskou party, doporučujeme šampaňský krém, který se především díky použitému šumivému vínu hodí především na oslavu příchodu nového roku.

Při přípravě takovýchto dezertů se nebojte „vyřádit“ při zdobení. Někdy si vystačíte jen s čerstvým ovocem (hodí se menší kousky jako jsou maliny, borůvky, jahody nebo ostružiny), mátou nebo meduňkou, jindy si můžete dát záležet a připravit efektní ozdoby z temperované čokolády.

Nemusíte však připravovat jen sladké pěny, ale také slané. V naší Kulinářské akademii najdete skvělé recepty na pěnu bramborovou, květákovou nebo celerovou. Kromě toho, že lze tyto pěny servírovat jako přílohu k masu, z nich můžete vytvořit exkluzivní předkrm. Doplňte je takovými surovinami, jako jsou křepelčí vejce, uzený pstruh nebo kaviár.

Dezert servírovaný v nízké skleničce je asi nejpraktičtější. Nejen že je velikost skleničky pro dezert naprosto ideální, zároveň je poměrně stabilní, takže riziko převrhnutí během party (a tedy zašpinění oděvu) je podstatně nižší. A jaký dezert udělat? Možností je spousta, velmi působivá je kombinace ovoce a lahodného krému, takových dezertů u nás najdete několik. Jako první vás asi napadne kombinace jahod a krému z mascarpone doplněných piškoty. Stejně skvěle si pochutnáte i na malinovo-smetanovém dezertu, který jsme doplnili drobenkou z máslových sušenek. Maliny jsme použili i ve svátečním dezertu, který kombinuje lehké sněhové sušenky, čokoládu a právě maliny. A pro milovníky exotických chutí jsme připravili dezert s vůní liči.

Netradičně můžete do skleničky naservírovat i tiramisu, které se jinak připravuje ve velké míse a až poté porcuje. Pro osvěžení během party přijde vhod i melounový sorbet, ten však bude velmi rychle měnit skupenství, takže ho nepodávejte na stůl s ostatními pochoutkami, ale rovnou hostům do ruky.

Dezert podávaný ve vyšších skleničkách už je opravdová porce, ale proč ne, když připravíte nějaký neodolatelný. To je třeba dvoubarevný smetanový dezert ze zakysané smetany s višněmi. I tady se hodí nápadité čokoládové ozdoby. Diskutabilní bude jistě ledová káva, jeden by totiž mohl namítnout, že je to spíš nápoj. My ji však podáváme se zmrzlinou a šlehačkou, a proto ji považujeme za dezert.

Přijďte si do našich prodejen vyzvednout skleničky za nákupy, které se budou vyjímat nejen na vánoční tabuli, ale i při dalších významných příležitostech, kdy se sejde celá rodina. Více o akci zde.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU