Do skleniček na nožičce se hodí elegantní a lehké dezerty, třeba pěny, které vypadají honosně, až okázale. Například čokoládová pěna, nezáleží na tom, zda ji připravíte z bílé nebo tmavé čokolády, vypadá lákavě. Klasikou mezi dezerty tohoto typu je italská panna cotta. Zaujala vás italská kuchyně? Vyzkoušejte zabaglione, který se připravuje ze žloutků, cukru a vína. A pokud připravujete silvestrovskou party, doporučujeme šampaňský krém, který se především díky použitému šumivému vínu hodí především na oslavu příchodu nového roku.
Při přípravě takovýchto dezertů se nebojte „vyřádit“ při zdobení. Někdy si vystačíte jen s čerstvým ovocem (hodí se menší kousky jako jsou maliny, borůvky, jahody nebo ostružiny), mátou nebo meduňkou, jindy si můžete dát záležet a připravit efektní ozdoby z temperované čokolády.
Nemusíte však připravovat jen sladké pěny, ale také slané. V naší Kulinářské akademii najdete skvělé recepty na pěnu bramborovou, květákovou nebo celerovou. Kromě toho, že lze tyto pěny servírovat jako přílohu k masu, z nich můžete vytvořit exkluzivní předkrm. Doplňte je takovými surovinami, jako jsou křepelčí vejce, uzený pstruh nebo kaviár.
Dezert servírovaný v nízké skleničce je asi nejpraktičtější. Nejen že je velikost skleničky pro dezert naprosto ideální, zároveň je poměrně stabilní, takže riziko převrhnutí během party (a tedy zašpinění oděvu) je podstatně nižší. A jaký dezert udělat? Možností je spousta, velmi působivá je kombinace ovoce a lahodného krému, takových dezertů u nás najdete několik. Jako první vás asi napadne kombinace jahod a krému z mascarpone doplněných piškoty. Stejně skvěle si pochutnáte i na malinovo-smetanovém dezertu, který jsme doplnili drobenkou z máslových sušenek. Maliny jsme použili i ve svátečním dezertu, který kombinuje lehké sněhové sušenky, čokoládu a právě maliny. A pro milovníky exotických chutí jsme připravili dezert s vůní liči.
Netradičně můžete do skleničky naservírovat i tiramisu, které se jinak připravuje ve velké míse a až poté porcuje. Pro osvěžení během party přijde vhod i melounový sorbet, ten však bude velmi rychle měnit skupenství, takže ho nepodávejte na stůl s ostatními pochoutkami, ale rovnou hostům do ruky.
Dezert podávaný ve vyšších skleničkách už je opravdová porce, ale proč ne, když připravíte nějaký neodolatelný. To je třeba dvoubarevný smetanový dezert ze zakysané smetany s višněmi. I tady se hodí nápadité čokoládové ozdoby. Diskutabilní bude jistě ledová káva, jeden by totiž mohl namítnout, že je to spíš nápoj. My ji však podáváme se zmrzlinou a šlehačkou, a proto ji považujeme za dezert.
Přijďte si do našich prodejen vyzvednout skleničky za nákupy, které se budou vyjímat nejen na vánoční tabuli, ale i při dalších významných příležitostech, kdy se sejde celá rodina. Více o akci zde.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Krása polévek tkví v jejich jednoduchosti. A Francouzi to s nimi umí. Nechme se inspirovat jejich světově proslulými polévkami.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…