Klasické kynuté buchty, které si Honza zabalil na cestu do světa, mají rádi snad všichni Češi. I většina cizinců se do nich jako mávnutím kouzelného proutku zamiluje hned na první kousnutí. Jediné, na čem se ale nikdo neshodne, je to, jestli jsou nejlepší tvarohové, makové, ořechové nebo ty s povidly.
Na Kulinářské akademii Lidlu najdete recepty na tradiční náplně a přímo tady přidáváme několik tipů, jak mít ty nejpohádkovější buchty v dědině. Vyzkoušejte je, sbalte si raneček a jděte dobýt svět! S takovými buchtami se o vás poperou.
Jestli už máte něco odpečeno, můžete se s našimi tipy pustit do díla. Pokud ale s buchtami teprve začínáte, připravili jsme pro vás ještě recept na jednoduché kynuté těsto.
Do poloviny mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek (zhruba 15 minut). Mezitím v míse smícháme obě prosáté mouky, zbytek cukru a špetku soli. Pak přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Nakonec přimícháme i kvásek, zbytek mléka a hněteme dohladka. Těsto zakryjeme a necháme asi 2 hodiny kynout na dvojnásobek.
Nakynuté těsto vyválíme na asi 1 cm silný obdélník a rozkrájíme na čtverce. Doprostřed každého dáme lžičku náplně. Vytáhneme rohy čtverců a spojíme je. Lehce vypracujeme tvar buchty, vložíme do pekáče a potřeme rozpuštěným máslem.
Vyskládané buchty necháme ještě asi 15 minut kynout. Pečeme zhruba 30 minut v troubě rozpálené na 170–180 °C. Čerstvě upečené potřeme směsí rumu (či whisky) a rozpuštěného másla. Vychladlé pocukrujeme a sníme!
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…