Tipy na oslavu snadno a bez stresu
Doba čtení 6 minut

Tipy na oslavu snadno a bez stresu

Vánoce jste zvládli v klidu a pohodě a teď přišel čas to konečně pořádně rozjet!
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Vánoce jste zvládli v klidu a pohodě a teď přišel čas to konečně pořádně rozjet! Můžete nakoupit křupky, pár sušenek a pár chlebíčků z lahůdek, ale je jasné, že domácí občerstvení je prostě mnohem lepší. Jenže komu by se chtělo mazat s desítkami chlebíčků, zdobit spoustou jednohubek a každému namíchat vlastní skleničku se speciálním drinkem? Udělejte to letos jinak a pojďte s námi připravit party, kterou si užijí nejen hosté, ale hlavně i vy, protože nebudete muset celý večer v kuchyni domazávat další chlebíčky na stůl.

Samoobslužný bar – úspora času

Říkáte si, jak na to? Odpovědí je samoobslužný domácí bar. V obýváku vyčleňte jeden nebo dva stoly, prostřete je pěkným ubrusem (počítejte však s tím, že bude politý vínem a ušpiněný), nazdobte několika jednoduchými silvestrovskými či vánočními dekoracemi a rozhodně ho přišoupněte ke zdi. Sem budete servírovat veškeré jídlo a pití, které si budou hosté sami nandávat, nalévat a míchat na talíři. Vy budete jen jednou za čas doplňovat spotřebované mísy. Vytvoříte si vlastně takový malý domácí raut.

Nápoje – základ každé oslavy

Samozřejmě nachystejte oblíbený alkohol. Myslete však i na nealko a překvapte své hosty lahodnou domácí limonádou. Do velkého džbánu nebo stáčení nádoby s kohoutkem nachystejte led, nakrájené ovoce, čerstvou mátu, oblíbený sirup a celé to zalijte jemně perlivou vodou. Ověřenou kombinaci představují měsíčky červeného jablíčka, pár plátků pomeranče a bezový sirup. Skvělý je i sirup rakytníkový s malinami a hruškou nebo fenomenální rebarborový sirup se zázvorem, čerstvým ananasem a pár lístky bazalky. Z teplých nápojů uvařte velký hrnec plný voňavého svařáku nebo lahodný vánoční punč. Ty hosty rozhodně dostanou do nálady.

Chlebíčky a jednohubky – letos bez mazání

Nebaví vás zdobit chlebíčky? Nebo koukat, jak jeden host odhazuje z nádherně nazdobeného uměleckého díla okurku, jiný zase z jednohubky papriku a třetí se ptá, kdo chce jeho křepelčí vajíčko? Tentokrát nebudeme nikomu nic nutit a skládat na chleba. Připravíme předem ošatky s několika druhy nakrájeného pečiva (bagety, rohlíky, veky, …), misky s různými druhy salátů a k tomu tác s nakrájenými ingrediencemi, kterými si chlebíčky můžou sami ozdobit. Každý si tak naloží, co má rád a vy nebudete muset vyhazovat jídlo jen proto, že jste ho dali na špatný chlebíček. Základem je ovšem dostatečná rozmanitost. Připravte alespoň 3-4 druhy salátů a pomazánek (vlašák pro milovníky tradice, humus pro ty, kteří žijí dravě, pochoutkový salát jako retro připomínku a pomazánku z uzeného lososa pro milovníky luxusu), několik druhů plátkových sýrů a salámů, nakrájenou zeleninu jako jsou rajčata, papriky a okurky, bylinky, vajíčka vařená natvrdo a zkrátka vše, co by na chlebíčku nemělo chybět. Do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou můžete naplnit i oblíbenou křenovou pomazánku, ochucený kozí sýr, vajíčkovou nebo šunkovou pěnu a dát tak hostům šanci projevit kreativitu a ozdobit si vlastní jednohubku. Ty povedené nezapomeňte fotit a na konci večera vyhodnotit, kdo udělal tu úplně nejhezčí ?.

Listové těsto – osvědčená rychlovka

Zdá se vám toho na stole málo a už chcete sahat po brambůrcích? Zabrzděte, raději uděláme oblíbené rychlovky z listového těsta, které trvají jen pár minut a všichni je mají rádi. Začít můžete s extra jednoduchými slanými tyčinkami se sýrem cheddar, které můžete posypat i několika druhy koření. Pokračovat můžete oblíbenými šneky z listového těsta (plát potřete olivovým olejem s prolisovaným česnekem, na něj rozložte plátky sýra, oblíbené šunky, bylinky a smotejte do rolády, kterou pak nakrájíte na kolečka a teprve potom upečete) a nakonec můžete připravit krapet pracnější, ale o to lahodnější košíčky s karamelizovanou cibulí a ořechy.

Salát – myslíme na zdravou stravu

Na stůl nezapomeneme dát i jednu nebo dvě mísy se zeleninovým nebo luštěninovým salátem. Ty naši hosté ocení zejména jako přílohu nebo odlehčenou verzi pohoštění, zvláště pokud si hlídají linii. Výborně poslouží sytý čočkový nebo quinoa salát, barevný s cizrnou a avokádem, nebo neodolatelný salát z pečeného lilku.

Finální přípravy

Nakonec stačí na stůl nachystat papírové talířky (ušetří čas s mytím nádobí), do hrníčků příbory a nože na mazání, barevně laděné ubrousky, skleničky a hrnky a party může začít. Už zbývá jen popřát veselou oslavu a hlavně hodně štěstí do nového roku!

Jak letos pojmete oslavu vy? Napište do komentářů, jaké jsou vaše oblíbené jednohubky, bez kterých se prostě nemůžete obejít.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU