Štědrý večer nastal...

Štědrý večer nastal...

Vánoce jsou již za dveřmi. Za chvíli rozkvete barborka, vánoční cukroví je napečené, dárky dobře schované před dětmi a tak je nejvyšší čas sestavit štědrovečerní menu.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Vánoce jsou již za dveřmi. Za chvíli rozkvete barborka, vánoční cukroví je napečené, dárky dobře schované před dětmi a tak je nejvyšší čas sestavit štědrovečerní menu. Držíte se spíše tradičních pokrmů nebo rádi experimentujete a podáváte i nevšední chody? Napište nám do komentářů pod článek.

Štědrý den je ten nejkrásnější čas, který můžete strávit se svou rodinou a přípravy na večer jsou skvělou příležitostí být spolu. Maminky pobíhají v kuchyni a tatínkové s dětmi zdobí stromeček u televize, kde vysílají spoustu vánočních pohádek. Poté se všichni vydáme na procházku nebo navštívit trhy na náměstí. A když se večer na nebi rozsvítí první hvězdička, je čas usednout společně ke sváteční tabuli plné vánočních pokrmů.

Když usedneme ke stolu

K štědrovečerní večeři se váže mnoho tradic. Jednou z nich je obmotání stolu provazem či řetězem, což mělo zaručit ochranu celého domova, ale také to, že celá rodina zůstane v následujícím roce pohromadě. Určitě znáte i zvyk dávat pod talíř kapří šupinku, abychom měli v následujícím roce dost peněz. Šupinky se dávají také do peněženky. Dodržujete jiné tradice? Podělte se o ně s námi.

Štědrovečerní večeře byla vždy velmi bohatá a skládala se z několika chodů. Dříve začínala večeře modlitbou, poté se podával kousek chleba, hrách nebo oplatka s medem a česnekem. Na stole jste mohli najít i polévku převážně z luštěnin a hub (až v pozdějších dobách bývala rybí), tradiční kaši z prosa, krup či hrachu a jako pamlsek ořechy a čerstvé, sušené nebo i vařené ovoce. A téměř v žádném stavení nechyběla vánočka a cukroví, které se podávaly čajem, punčem, později si lidé dávali i víno a pálenku. Věděli jste však, že kapr nebyl původně tradičním vánočním jídlem? Dříve se jako hlavní chod podával kuba, neboli hubník. Tradice kapra je známá až od 19. století.

A co nesmí na štědrovečerní tabuli chybět dnes? Kromě tradičního smaženého kapra s bramborovým salátem by neměla chybět rybí polévka, vánočka, cukroví či štrúdl s jablky. Zapomněli jsme na něco? Napište nám to do komentářů.

Kapr pětkrát jinak…

Než se pustíte do vaření, je potřeba kapra vykuchat a připravit úhledné porce. Vykuchat kapra rozhodně není snadný úkol. Mrkněte na video s Romanem Paulusem, který Vám ukáže, jak při kuchání správně postupovat a na co si dát pozor. A jak se zbavit nepříjemných kůstek, které se v kapřím mase nachází? I to se dozvíte v naší Kulinářské akademii. Z hlav a kostry můžete navíc připravit výtečnou rybí polévku.

A nyní se pustíme do vaření. Tradice velí – kapr v trojobalu s bramborovým salátem. Existuje však mnoho chutných alternativ, které můžete klidně podávat na Štědrý večer. Zkuste třeba přidat do strouhanky nějaké bylinky a připravit kapra v bylinkové strouhance.

S kaprem se na vánočním stole musí objevit i bramborový salát. Zkuste si tento rok připravit jeho odlehčenou verzi bez majonézy i tatarské omáčky. Pokud se vám naše verze bude zdát příliš bramborová a bude vám v ní scházet jiná kořenová zelenina, do salátu přidejte i vařenou mrkev, petržel a celer nebo hrášek.

Pokud chcete dodržet tradici v podobě ryby s bramborami, ale salát se vám zdá již příliš fádní, máme pro vás v Kuchyni Lidlu skvělý tip – kapra s červeným vínem a bramborovými placičkami. Kapr voní po česneku, tymiánu a červeném víně. Pokrm navíc doplňuje křupavá červená cibule, lahůdková cibulka a jako příloha nadýchané bramborové placičky, které všechny nadchnou.

Kapra nemusíte jenom smažit, můžete ho i upéct. Stačí ho jen okořenit, posypat nasekanou petrželkou a nakrájenými žampiony, podlít trochou vína a během půl hodiny máte sváteční pokrm hotový. Na štědrovečerním stole bude pečený kapr se žampiony vypadat skvěle a určitě zachutná celé rodině. Nebo jej můžete upéct s pórkem a bramborami, záleží jen na vašich chutích.

Ne všem sladkovodní ryby chutnají, a proto se v mnoha domácnostech k bramborovému salátu servírují rovněž řízky, vinné klobásy nebo jiné druhy ryb. I dnes se mnoho rodin vrací ke starším tradicím a podávají houbového kubu, jehož základ tvoří uvařené kroupy a nakrájené houby ochucené česnekem a majoránkou. Pokud patříte mezi ty, kteří jsou otevřeni novým receptům a pokrmům, vyzkoušejte houbovou nádivku, což je vlastně taková variace na tradičního kubu, ale díky přidané housce je mnohem nadýchanější.

Sladká tečka

Jak jsme již zmínili, kromě vánočky a cukroví se jako moučník podává jablečný štrúdl. Připravit si můžete štrúdl s jablky a sušenými švestkami,tvarohem a brusinkami nebo malé bochánky z listového těsta s jablky.

A pokud hledáte něco nového, překvapte svou rodinu luxusním perníkem s povidly ve tvaru ponožky plné dárků. Perník je politý čokoládovou polevou a zdobený ořechy. Bude skvělou sladkou tečkou na konci štědrovečerního hodování a naservírujete-li jej se švestkovou omáčkou ochucenou vínem a skořicí, opravdu si pochutnáte.

Vánoce jsou obdobím, které trávíme s rodinou a přáteli. Proto Vám přejeme nádherně strávené Vánoce v klidné a rodinné atmosféře plné lásky a pohody.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU