Vánoce jsou již za dveřmi. Za chvíli rozkvete barborka, vánoční cukroví je napečené, dárky dobře schované před dětmi a tak je nejvyšší čas sestavit štědrovečerní menu. Držíte se spíše tradičních pokrmů nebo rádi experimentujete a podáváte i nevšední chody? Napište nám do komentářů pod článek.
Štědrý den je ten nejkrásnější čas, který můžete strávit se svou rodinou a přípravy na večer jsou skvělou příležitostí být spolu. Maminky pobíhají v kuchyni a tatínkové s dětmi zdobí stromeček u televize, kde vysílají spoustu vánočních pohádek. Poté se všichni vydáme na procházku nebo navštívit trhy na náměstí. A když se večer na nebi rozsvítí první hvězdička, je čas usednout společně ke sváteční tabuli plné vánočních pokrmů.
K štědrovečerní večeři se váže mnoho tradic. Jednou z nich je obmotání stolu provazem či řetězem, což mělo zaručit ochranu celého domova, ale také to, že celá rodina zůstane v následujícím roce pohromadě. Určitě znáte i zvyk dávat pod talíř kapří šupinku, abychom měli v následujícím roce dost peněz. Šupinky se dávají také do peněženky. Dodržujete jiné tradice? Podělte se o ně s námi.
Štědrovečerní večeře byla vždy velmi bohatá a skládala se z několika chodů. Dříve začínala večeře modlitbou, poté se podával kousek chleba, hrách nebo oplatka s medem a česnekem. Na stole jste mohli najít i polévku převážně z luštěnin a hub (až v pozdějších dobách bývala rybí), tradiční kaši z prosa, krup či hrachu a jako pamlsek ořechy a čerstvé, sušené nebo i vařené ovoce. A téměř v žádném stavení nechyběla vánočka a cukroví, které se podávaly čajem, punčem, později si lidé dávali i víno a pálenku. Věděli jste však, že kapr nebyl původně tradičním vánočním jídlem? Dříve se jako hlavní chod podával kuba, neboli hubník. Tradice kapra je známá až od 19. století.
A co nesmí na štědrovečerní tabuli chybět dnes? Kromě tradičního smaženého kapra s bramborovým salátem by neměla chybět rybí polévka, vánočka, cukroví či štrúdl s jablky. Zapomněli jsme na něco? Napište nám to do komentářů.
Než se pustíte do vaření, je potřeba kapra vykuchat a připravit úhledné porce. Vykuchat kapra rozhodně není snadný úkol. Mrkněte na video s Romanem Paulusem, který Vám ukáže, jak při kuchání správně postupovat a na co si dát pozor. A jak se zbavit nepříjemných kůstek, které se v kapřím mase nachází? I to se dozvíte v naší Kulinářské akademii. Z hlav a kostry můžete navíc připravit výtečnou rybí polévku.
A nyní se pustíme do vaření. Tradice velí – kapr v trojobalu s bramborovým salátem. Existuje však mnoho chutných alternativ, které můžete klidně podávat na Štědrý večer. Zkuste třeba přidat do strouhanky nějaké bylinky a připravit kapra v bylinkové strouhance.
S kaprem se na vánočním stole musí objevit i bramborový salát. Zkuste si tento rok připravit jeho odlehčenou verzi bez majonézy i tatarské omáčky. Pokud se vám naše verze bude zdát příliš bramborová a bude vám v ní scházet jiná kořenová zelenina, do salátu přidejte i vařenou mrkev, petržel a celer nebo hrášek.
Pokud chcete dodržet tradici v podobě ryby s bramborami, ale salát se vám zdá již příliš fádní, máme pro vás v Kuchyni Lidlu skvělý tip – kapra s červeným vínem a bramborovými placičkami. Kapr voní po česneku, tymiánu a červeném víně. Pokrm navíc doplňuje křupavá červená cibule, lahůdková cibulka a jako příloha nadýchané bramborové placičky, které všechny nadchnou.
Kapra nemusíte jenom smažit, můžete ho i upéct. Stačí ho jen okořenit, posypat nasekanou petrželkou a nakrájenými žampiony, podlít trochou vína a během půl hodiny máte sváteční pokrm hotový. Na štědrovečerním stole bude pečený kapr se žampiony vypadat skvěle a určitě zachutná celé rodině. Nebo jej můžete upéct s pórkem a bramborami, záleží jen na vašich chutích.
Ne všem sladkovodní ryby chutnají, a proto se v mnoha domácnostech k bramborovému salátu servírují rovněž řízky, vinné klobásy nebo jiné druhy ryb. I dnes se mnoho rodin vrací ke starším tradicím a podávají houbového kubu, jehož základ tvoří uvařené kroupy a nakrájené houby ochucené česnekem a majoránkou. Pokud patříte mezi ty, kteří jsou otevřeni novým receptům a pokrmům, vyzkoušejte houbovou nádivku, což je vlastně taková variace na tradičního kubu, ale díky přidané housce je mnohem nadýchanější.
Jak jsme již zmínili, kromě vánočky a cukroví se jako moučník podává jablečný štrúdl. Připravit si můžete štrúdl s jablky a sušenými švestkami, s tvarohem a brusinkami nebo malé bochánky z listového těsta s jablky.
A pokud hledáte něco nového, překvapte svou rodinu luxusním perníkem s povidly ve tvaru ponožky plné dárků. Perník je politý čokoládovou polevou a zdobený ořechy. Bude skvělou sladkou tečkou na konci štědrovečerního hodování a naservírujete-li jej se švestkovou omáčkou ochucenou vínem a skořicí, opravdu si pochutnáte.
Vánoce jsou obdobím, které trávíme s rodinou a přáteli. Proto Vám přejeme nádherně strávené Vánoce v klidné a rodinné atmosféře plné lásky a pohody.
Den svatého Patrika si už dávno nepřipomínají jen v Irsku. Bujaré oslavy propukají také v dalších zemích, kde se na počest irského patrona zazelenají…
Pod japonskou kuchyní si většina představí nanejvýš tak sushi. To je ale jen zlomek gastronomie země vycházejícího slunce. Je čas rozšířit si obzory!
Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte,…