Oregano – speciální chuť nejen řecké kuchyně

Oregano – speciální chuť nejen řecké kuchyně

Oregano, česky také dobromysl obecná, je koření, které se používá především ve středozemní kuchyni, postupně se však zabydluje i v dalších světových kuchyních, Kuchyni Lidlu nevyjímaje.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Oregano, česky také dobromysl obecná, je koření, které se používá především ve středozemní kuchyni, postupně se však zabydluje i v dalších světových kuchyních, Kuchyni Lidlu nevyjímaje.

Oregano má lehce nahořklou chuť a v kuchyni se používají lístky, které, když jsou čerstvé, chutnají trochu jinak než sušené. Je součástí směsi provensálského koření a je zajímavé, že se rovněž přidává do různých bylinných likérů. Skvěle se mísí s bazalkou, majoránkou, tymiánem a pepřem.

Pokud si chcete oregano vypěstovat doma, měli byste dodržet několik důležitých pravidel; oreganu svědčí slunné místo, nezapomínejte na pravidelnou zálivku a chcete-li oregano sušit, umístěte jej na teplé a dobře větrané místo.

Oregano místo pilulek

Oregano používáme většinou při vaření, věděli jste však, že má mnoho léčivých účinků a můžete jím vyléčit leckteré neduhy? Má detoxikační účinky a je to přírodní antibiotikum, proto byste si ho měli do sytosti dopřát, trpíte-li různými alergiemi, akné nebo při nachlazení. Mimo jiné má pozitivní vliv na trávicí soustavu a také na psychiku. Však už tomu napovídá český název této bylinky – dobromysl – je doslova stvořená pro dobrou mysl. Stres a nespavost budou rázem tatam.

Krůtí výpečky se špenátem a mrkví

Vaříme s oreganem

Ptáte se, kde je oregano nejoblíbenější? Kromě italské, je to hlavně řecká kuchyně, ve které se používají čerstvé listy. Ty se přidávají do všeobecně známého řeckého salátu nebo se marinují spolu s olivovým olejem a limetkovou šťávou a slouží k dochucování grilovaných ryb, masa nebo tepelně zpracované zeleniny.

Připravte si pokrm, který najdete v Řecku téměř na každém rohu. Rozpečený křupavý pita chléb naplněný šťavnatou vepřovou kýtou, jež krásně voní oreganem, které můžete použít jak sušené, tak čerstvé. Uvnitř navíc najdete salát z červené řepy a jogurtový dresink. Připravte si doma řeckou hostinu, na tomto pokrmu si skvěle pochutnáte a navíc si stolování s přáteli opravdu užijete.

Oregano se hodí i k rajčatům a do rajčatových omáček. Výrazně podtrhuje jejich chuť a zároveň z nich vytahuje sladkost, kterou máme na rajčatech rádi. Díky oreganu získají rajčata příjemnou kořeněnou vůni, takže další bylinky již nejsou třeba. Podívejte se, jak připravit grilovaný lilek plněný mletým masem zapečený v rajčatové omáčce podle Romana Pauluse. Tento recept si pro jeho nevšední chuť určitě zamilujete.

Podobným receptem je i cuketa plněná mletým masem. Patříte-li mezi pěstitele cukety a v létě sklízíte úspěchy svého zahrádkářského umu, určitě si tento recept oblíbíte a budete ho připravovat často. Oregano přidejte do ragú z mletého masa, krásně jej provoní. Mladá cuketa se rychle upeče, je křupavá a navíc díky všem použitým surovinám plná chuti. Jako přílohu zvolte rajčatové ragú jako náš šéfkuchař.

Velice oblíbenou rybou je v Řecku pražman. Nejčastěji se připravuje v celku na grilu, protože má díky tomu křupavou kůžičku a uvnitř si zachová jemné a šťavnaté maso. A jak si chuť této královské ryby ještě zdvojnásobit? Dochuťte ji oreganem, pokapejte citronovou šťávou a olivovým olejem a servírujte s aromatickou salsou ze sušených rajčat.

Řecko však není jediné místo, kde se oregano často používá. Toto koření najdete také v italské, francouzské či turecké kuchyni. Turečtí gurmáni jej používají k dochucení jehněčího a skopového masa. Ve všech barech a restauracích, kde se podává kebab, má oregano své čestné místo hned vedle pepře a soli.

V Itálii se oreganem koření pizza, těstoviny i další pochoutky. Bez oregana by nemohla být ani slavná boloňská omáčka, ve níž toto koření tvoří vyváženou chuť s ostrými přísadami.

Jak jsme již zmínili, oregano dodá chuť každé pizze. Připravte si proto skvělou pizzu se šunkou a salámem. Základem je samozřejmě křupavé těsto potřené nefalšovanou rajčatovou omáčkou s velkým množstvím oregana. To jsme obložili šunkou, salámem, paprikou a olivami. Výhodou pizzy však samozřejmě je, že si na ni můžete naskládat to, co máte nejraději. Fantazii se meze nekladou.

Oregano se používá i do těstovin nebo k nokům s omáčkami. Nezáleží na tom, zda to bude jemnější smetanová nebo pikantnější rajčatová omáčka. Vždy dodá pokrmu výjimečné aroma a zároveň nebude v pokrmu dominující. Přesvědčí vás o tom recepty Marcela Ihnačáka na špagety s kuřecím masem a rajčaty či noky s kuřecím masem.

Oregano se hodí ke všemu

Pamatujte, že sušené oregano je chuťově intenzivnější než čerstvé. Když tedy pracujete s čerstvým kořením, nemusíte se bát, že to přeženete; oproti tomu u sušeného platí stará rada – méně znamená více. Čerstvé oregano se spíše hodí do salátů a těstovin, sušené zase zvýrazní chuť rajčatových omáček. Přidejte ho i do marinády na maso nebo použijte při přípravě ryb. Určitě se Vám to vyplatí, protože jeho chuť a aroma je nezaměnitelné.

Patříte mezi milovníky oregana, nebo jej ve své sbírce koření klidně oželíte? Jaké jsou Vaše oblíbené pokrmy s příchutí oregana nebo do kterých jídel jej rádi přidáváte? Podělte se s námi o Vaše názory i recepty a napište nám do komentářů.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU