Méně nádobí, více chutí: jak vařit z jednoho hrnce?

Méně nádobí, více chutí: jak vařit z jednoho hrnce?

Příprava jídla kompletně v jednom hrnci může být teď v létě lákavá hned z několika důvodů: kuchyňka vaší chaty či karavanu nabízí jen jednu volnou ploténku
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Příprava jídla kompletně v jednom hrnci může být teď v létě lákavá hned z několika důvodů: kuchyňka vaší chaty či karavanu nabízí jen jednu volnou ploténku, nechcete zašpinit příliš mnoho nádobí nebo se chystáte dokonce vařit venku na ohni v kotlíku. Pro všechny tyto příležitosti jsou ideální recepty, kde se směs masa či zeleniny vaří pěkně pohromadě.

Jídlo s rodokmenem

Pro nás asi nejznámější formou „jednohrncového“ pokrmu je německý eintopf. Vydatné jídlo na pomezí husté polévky a guláše bylo populární rodinné nedělní jídlo v období druhé světové války, které se ale nepřestalo vařit ani po skončení krize.

 

Eintopf se dnes připravuje spíš jako svačinová polévka, která poslouží například jako rychlý oběd na horské chatě. Oblíbili si ho ale také chalupáři, kteří při jeho přípravě sdělají vše, co se jim válí ve spíži. Variantou eintopfu, i když o poznání delikátnější, může být také jednoduchá ale vydatná gulášová polévka podle receptu Romana Pauluse.

 

Takzvané „one pot meals“ jsou populární i ve Velké Británii, kde historii tohoto vaření odvážně datují až do časů před naším letopočtem. Tam se jídlo pro celou rodinu (a mnohdy i pro celé kmeny) vařilo v jednom velkém kotli nad otevřeným ohněm. V současné britské kuchyni najdeme spoustu receptů na takzvané „stew“. Jde o pomalu dušenou směs masa, většinou jehněčího, a zeleniny.

 

V našich končinách je typickým receptem na venkovní vaření buřtguláš. Že jste ho ještě nikdy nedělali? Jednoduchý postup krok za krokem jsme pro vás připravili v naší Kulinářské akademii Lidlu. Určitě tam najdou spoustu užitečných tipů i buřtgulášoví profíci.

 

Buřtguláš, který se hodí na otevřený oheň

 

Plný hrnec chutí

V čem tedy tkví kouzlo vaření v jednom hrnci? Všechny suroviny z vybraného receptu vkládáme postupně nebo najednou do jedné nádoby (většinou do velkého hrnce nebo kotlíku) a poté je společně vaříme, dusíme nebo pečeme. Díky tomu, že se vaří hezky pohromadě, se jejich chutě a vůně pořádně promísí a výsledkem je chutné a voňavé jídlo. Navíc při tom můžete spotřebovat téměř všechno, co najdete v lednici nebo ve spíži. Je to tedy ideální způsob, jak ze zdánlivých zbytků připravit opravdu dobré jídlo.

 

Vaření v jednom hrnci nicméně nemusí nutně znamenat přípravu hutného a těžkého pokrmu. Fantazii se meze nekladou, a tak v jednom kotli můžete snadno zpracovat i drůbeží maso, luštěniny nebo lehkou sezónní zeleninu. Pokud máte chuť na exotičtější chutě, můžete přidat třeba i kokosové mléko (nebo smetanu) a kari. Marcel Ihnačák například rád připravuje dušené krůtí maso s cizrnou.

Kombinaci luštěniny, krůtího masa a kari nejde nemilovat.

Tip: Ideální přílohou ke kotlíkové směsi je domácí chléb nebo jiné pečivo. Máme ale i recept na jednoduché chlebové placky, které lze připravit přímo na rozpálené plotně či na kameni u otevřeného ohně.

Na těsto budete potřebovat:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 ml vlažné vody
  • 500 g polohrubé mouky
  • špetku soli

Všechny ingredience promíchejte a rukama vypracujte tuhé těsto. Poté vytvarujte váleček a z něj odkrajujte jednotlivé kousky. Dlaněmi z kousků těsta vytvořte placičky široké asi půl centimetru a velké zhruba jako dlaň. Placky opékejte přibližně tři minuty z každé strany a hotové skládejte na sebe, aby zůstaly vláčné. Můžete je na závěr potřít kapkou oleje a posypat trochou pepře nebo hrubozrnnou solí.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU