Květen – špenátu čas

Květen – špenátu čas

Zapomeňte na vzpomínky ze školní jídelny. Špenát je nejenom plný vitaminů, ale pokud ho dobře připravíte, pochutnáte si na něm vy i děti.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Božský pokrm Pepka námořníka?

Špenát je známý především jako nejbohatší zdroj železa. Bohužel se jedná o mýtus. Špenát totiž neobsahuje o moc víc železa než jiná listová zelenina. Omyl vznikl v 19. století, když se jeden vědec přepsal v desetinné čárce a místo obsahu 3 mg železa na 100 g špenátu uvedl 30 mg. Ve skutečnosti je špenát přínosný spíš díky vitaminu A, E, K a C a kyselině listové.

Čerstvý i mražený

Největší přínos má samozřejmě čerstvý špenát. Listy prohlédněte, jestli nehnědnou nebo nežloutnou, a těsně před přípravou je zbavte nečistot. Dopřejte zelenině rychlou, ale důkladnou lázeň a pak ji nechte okapat, případně ji vyždímejte. Pokud použijete utěrku, nezapomeňte, že špenát může barvit.

TIP: Špenátové listy můžete v ledničce skladovat do tří dnů, pak ztrácí kvalitu. Naopak mražený špenát si dokáže udržet některé cenné látky, třeba vitamin C. Nic se proto nestane, pokud čerstvý špenát nahradíte mraženými listy nebo protlakem.

 

Snadná a rychlá příprava

Nezapomeňte, že špenát tepelnou úpravou zmenší svůj objem až desetkrát. Na jednu porci počítejte asi 100 gramů syrového špenátu. Ve velkém hrnci na olivovém oleji osmahněte cibuli a česnek, špenát poduste 3–4 minuty a pak ho hned zchlaďte, abyste nepřišli o jeho přirozenou barvu. S Romanem Paulusem můžete vyzkoušet také lahodný krémový špenát se smetanou. Někteří kuchaři přidávají na závěr i žloutek, který jídlo zahustí a podpoří jeho barvu.

Špenát v kuchyni

Výhoda špenátu je nejen rychlá příprava, ale i využití v široké škále pokrmů. Syrové lístečky se budou hodit při letní grilovačce do jednoduchého špenátového salátu s jogurtovým dresinkem – recept najdete v návodu na špízy z mletého masa s červenou paprikou. Hosty potěšíte i bleskovou špenátovou polévkou.

Dušený špenát pak vynikne hlavně v těstovinách, v nichž se dobře kombinuje se smetanou, žampiony nebo modrými sýry. Vyzkoušet můžete i méně tradiční cannelloni s kešu a rajčatovou omáčkou. Špenát se hodí také do palačinek, třeba s balkánským sýrem. A jako příloha skvěle doplní ryby – lososa s bylinkovou krustou, nebo maso – třeba roládu z vepřové kýty.

A na svěží zeleninu nezapomeňte ani při detoxu nebo dietě. Nový den můžete začít zdravým ananasovým smoothie, do kterého stačí přimíchat hrstku špenátových listů.

Patříte i vy mezi milovníky špenátu? Jak ho máte nejraději? Pochlubte se v komentářích.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU