Špenát je známý především jako nejbohatší zdroj železa. Bohužel se jedná o mýtus. Špenát totiž neobsahuje o moc víc železa než jiná listová zelenina. Omyl vznikl v 19. století, když se jeden vědec přepsal v desetinné čárce a místo obsahu 3 mg železa na 100 g špenátu uvedl 30 mg. Ve skutečnosti je špenát přínosný spíš díky vitaminu A, E, K a C a kyselině listové.
Největší přínos má samozřejmě čerstvý špenát. Listy prohlédněte, jestli nehnědnou nebo nežloutnou, a těsně před přípravou je zbavte nečistot. Dopřejte zelenině rychlou, ale důkladnou lázeň a pak ji nechte okapat, případně ji vyždímejte. Pokud použijete utěrku, nezapomeňte, že špenát může barvit.
TIP: Špenátové listy můžete v ledničce skladovat do tří dnů, pak ztrácí kvalitu. Naopak mražený špenát si dokáže udržet některé cenné látky, třeba vitamin C. Nic se proto nestane, pokud čerstvý špenát nahradíte mraženými listy nebo protlakem.
Nezapomeňte, že špenát tepelnou úpravou zmenší svůj objem až desetkrát. Na jednu porci počítejte asi 100 gramů syrového špenátu. Ve velkém hrnci na olivovém oleji osmahněte cibuli a česnek, špenát poduste 3–4 minuty a pak ho hned zchlaďte, abyste nepřišli o jeho přirozenou barvu. S Romanem Paulusem můžete vyzkoušet také lahodný krémový špenát se smetanou. Někteří kuchaři přidávají na závěr i žloutek, který jídlo zahustí a podpoří jeho barvu.
Výhoda špenátu je nejen rychlá příprava, ale i využití v široké škále pokrmů. Syrové lístečky se budou hodit při letní grilovačce do jednoduchého špenátového salátu s jogurtovým dresinkem – recept najdete v návodu na špízy z mletého masa s červenou paprikou. Hosty potěšíte i bleskovou špenátovou polévkou.
Dušený špenát pak vynikne hlavně v těstovinách, v nichž se dobře kombinuje se smetanou, žampiony nebo modrými sýry. Vyzkoušet můžete i méně tradiční cannelloni s kešu a rajčatovou omáčkou. Špenát se hodí také do palačinek, třeba s balkánským sýrem. A jako příloha skvěle doplní ryby – lososa s bylinkovou krustou, nebo maso – třeba roládu z vepřové kýty.
A na svěží zeleninu nezapomeňte ani při detoxu nebo dietě. Nový den můžete začít zdravým ananasovým smoothie, do kterého stačí přimíchat hrstku špenátových listů.
Patříte i vy mezi milovníky špenátu? Jak ho máte nejraději? Pochlubte se v komentářích.
Den svatého Patrika si už dávno nepřipomínají jen v Irsku. Bujaré oslavy propukají také v dalších zemích, kde se na počest irského patrona zazelenají…
Pod japonskou kuchyní si většina představí nanejvýš tak sushi. To je ale jen zlomek gastronomie země vycházejícího slunce. Je čas rozšířit si obzory!
Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte,…