Základní pravidlo:
Pečicí papír vždy pokládáme tak, aby se roloval směrem ke stolu, nikoli vzhůru. Díky tomu se nám s ním bude lépe manipulovat.
Použití na plechu:
Aby se volně položený papír na plechu nepohyboval, je dobré ho na několika místech přilepit trochou těsta. Použít můžeme i vodu či olej, ale fixace je méně účinná.
Tip: Tento trik využijete zejména při stříkání pusinek či tvorbě věnečků z odpalovaného těsta.
Vyložení pekáče s nepravidelným tvarem nebo kulatými rohy:
Celý list papíru nejprve zmačkáme, namočíme do studené vody, vyždímáme a následně se velmi snadno vytvaruje do jakéhokoli tvaru.
Tip: Tento trik se hodí při přípravě velikonoční nádivky nebo vysokých koláčů.
Snadné vystlání dortové formy:
Pokud má dortová forma odnímatelné dno, není nic jednoduššího než dno překrýt pečicím papírem a následně přes něj přicvaknout ráfek. Přečuhující papír můžeme odstřihnout.
Avšak pozor! Stěny dortové formy nikdy papírem nevykládáme. Díky tomu získáme rovný a vysoký korpus.
Jak vystlat formu na biskupský chlebíček či jinou s ostrými rohy:
Na stůl položíme list pečicího papíru a diagonálně na něj položíme formu. Nůžkami papír rovnoběžně nastřihneme ke každému rohu. Formu vystříkáme olejem ve spreji a připravený papír do ní vložíme. Díky oleji se snadno přilepí a díky zářezům se pak snadno přeloží v rozích.
Tip: Tuto techniku využijete zejména při pečení různých semínkových, brioškových nebo sladkých chlebíků.
Jak vyrobit kornoutek z pečicího papíru?
Z pečicího papíru vytvoříme trojúhelník se dvěma velmi dlouhými stranami a jednou krátkou. Následně zatočíme kratší stranou dovnitř, delším cípem obtočíme kornoutek a utáhneme tak, aby byla špička úplně uzavřená. Zadní část otevřeného konce kornoutku několikrát zarolujeme dovnitř, aby držel pohromadě. Naplníme, uzavřeme zarolováním, ustřihneme špičku a zdobíme dle fantazie.
Tip: Kornoutek využijete zejména při jemném zdobením perníčků bílkovou polevou nebo ke zdobení dezertů čokoládovou polevou.