Korpus:
Do mixovací nádoby multifunkčního přístroje Monsieur Cuisine vložíme datle, sušené meruňky, mandle a špetku soli a rozmixujeme. Zvolíme režim manuální vaření a mixujeme 1 minutu na stupeň 7, pravotočivý chod.
Tip: Nemáte-li multifunkční přístroj Monsieur Cuisine, použijte výkonný sekáček.
Vzniklou hmotu, která je poměrně lepivá, natlačíme pomocí lžíce do formy vyložené pečicím papírem a vytvoříme rovnoměrnou vrstvu. Lžíci můžeme namočit ve vodě.
Tip: Když hmota zbyde, udělejte kuličky, obalte je v mandlích a dejte dětem k svačince.
Borůvkový krém:
Do mixovací nádoby přístroje Monsieur Cuisine vložíme kešu ořechy, mražené borůvky, skyr, smetanu a javorový sirup a vymixujeme hladký krém. Zvolíme režim manuální vaření a mixujeme 1 minutu na stupeň 10, pravotočivý chod.
Tip: Skyr můžete nahradit bílým jogurtem.
Borůvkový krém přelijeme do zapékací mísy na korpus a uhladíme dohladka. Posypeme čerstvými borůvkami a vložíme na 2-3 hodiny do mrazáku, aby korpus i krém dostatečně ztuhly.
Po zamrazení nakrájíme tyčinky. Nožem nahřátým v horké vodě uřízneme pás široký asi 8 cm a poté krájíme tyčinky o šířce asi 3 cm.
Poleva:
Každou tyčinku následně přelijeme 1 lžící rozehřáté čokolády a posypeme sekanými lískovými oříšky.
Tip: Jak správně rozehřát čokoládu, se dozvíte v Kulinářské akademii zde.
Takto připravené tyčinky ještě vrátíme zpět do mrazáku na dalších 10 minut, aby čokoláda ztuhla. Skladujeme v mrazáku, asi 10 minut před podáváním vyndáme, aby tyčinky lehce povolily.
Tip: Čokolády Fin Carré nesou certifikát Fairtrade, co to znamená, se dozvíte na zde.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce = 1 tyčinka): 426 kcal, 9 g bílkovin, 38 g sacharidů, 25 g tuků.