Roman Paulus
Doba přípravy3 hod. 30 min.

Borůvková krémová tyčinka s čokoládou

Pokud hledáte inspiraci na netradiční dezert nebo sladkou svačinku, jste tu správně! Zkuste naši borůvkovou krémovou tyčinku s čokoládou! Základ tvoří korpus z rozmixovaných datlí, sušených meruněk a mandlí. Borůvkový krém je lahodný díky smetaně a také trochu netradičně díky skyru. Až budete mít hotovo, stačí jednotlivé vrstvy naskládat na sebe, ozdobit borůvkami a nechat zamrazit. Nakonec tyčinky přelijte rozpuštěnou čokoládou a uvidíte, že se po nich jen zapráší.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
18

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Korpus:

  • 24 × datle bez pecek
  • 24 × sušené meruňky
  • 240 g mandle
  • 1 × špetka sůl

Borůvkový krém:

  • 240 g kešu ořechy
  • 240 g mražené borůvky
  • 120 g skyr
  • 120 ml čerstvá smetana ke šlehání (33 % tuku)
  • 4 × lžíce javorový sirup
  • 500 g čerstvé borůvky

Poleva:

  • 360 g mléčná čokoláda Fin Carré
  • lískové ořechy na posypání

POSTUP

Korpus:

Do mixovací nádoby multifunkčního přístroje Monsieur Cuisine vložíme datle, sušené meruňky, mandle a špetku soli a rozmixujeme. Zvolíme režim manuální vaření a mixujeme 1 minutu na stupeň 7, pravotočivý chod. 

Tip: Nemáte-li multifunkční přístroj Monsieur Cuisine, použijte výkonný sekáček.

Vzniklou hmotu, která je poměrně lepivá, natlačíme pomocí lžíce do formy vyložené pečicím papírem a vytvoříme rovnoměrnou vrstvu. Lžíci můžeme namočit ve vodě.

Tip: Když hmota zbyde, udělejte kuličky, obalte je v mandlích a dejte dětem k svačince.

Borůvkový krém:                     

Do mixovací nádoby přístroje Monsieur Cuisine vložíme kešu ořechy, mražené borůvky, skyr, smetanu a javorový sirup a vymixujeme hladký krém. Zvolíme režim manuální vaření a mixujeme 1 minutu na stupeň 10, pravotočivý chod. 

Tip: Skyr můžete nahradit bílým jogurtem.

Borůvkový krém přelijeme do zapékací mísy na korpus a uhladíme dohladka. Posypeme čerstvými borůvkami a vložíme na 2-3 hodiny do mrazáku, aby korpus i krém dostatečně ztuhly. 

Po zamrazení nakrájíme tyčinky. Nožem nahřátým v horké vodě uřízneme pás široký asi 8 cm a poté krájíme tyčinky o šířce asi 3 cm.

Poleva:

Každou tyčinku následně přelijeme 1 lžící rozehřáté čokolády a posypeme sekanými lískovými oříšky. 

Tip: Jak správně rozehřát čokoládu, se dozvíte v Kulinářské akademii zde.

Takto připravené tyčinky ještě vrátíme zpět do mrazáku na dalších 10 minut, aby čokoláda ztuhla. Skladujeme v mrazáku, asi 10 minut před podáváním vyndáme, aby tyčinky lehce povolily.

Tip: Čokolády Fin Carré nesou certifikát Fairtrade, co to znamená, se dozvíte na zde.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce = 1 tyčinka): 426 kcal, 9 g bílkovin, 38 g sacharidů, 25 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.