Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Makový cheesecake s povidly

Kdo by odolal cheesecaku? Tento oblíbený dezert je snadné připravit doma, například podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse. Ten tentokrát natočil video recept na makový cheesecake, ve kterém vás provede od přípravy samotného těsta až po závěrečné zdobení. K tomu se nejlépe hodí povidla, která si s mákem skvěle rozumí, ale například také mandle nebo lesní ovoce. A co víc, tento cheesecake bude ideální sladkou tečkou oslavy Mezinárodního dne žen.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
10

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Korpus:

  • 35 g máslo + na vymazání
  • 150 g máslové sušenky
  • 35 g pekanové ořechy

Náplň:

  • 400 g sýr Palouček
  • 150 g cukr krystal
  • 250 g tvaroh tučný
  • 3 × vejce „M“
  • 200 g zakysaná smetana (18 % tuku)
  • 40 g mák (ne namletého)
  • 1 × vanilkový cukr
  • 35 g vanilkový pudink

Zdobení:

  • 150 g švestková povidla
  • mandlové hranolky
  • drobné čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky)

POSTUP

Korpus:

Formu vyložíme pečicím papírem (celý list papíru uzavřeme do formy) a boky vymažeme máslem. Sušenky rozdrtíme v kuchyňském mixéru najemno a ořechy nahrubo. 

Tip: Pokud namelete pekanové ořechy nahrubo, těsto je pak křupavější.

Přidáme změklé máslo a smícháme dohromady v sypké těsto, které však lze vytvarovat. Natlačíme do formy a pevnou skleničkou udusáme v požadovaný tvar. Nezapomeneme dostatečně vytáhnout i okraje, které podrží náplň. Necháme v lednici alespoň 2 hodiny zachladit a můžeme používat.

Tip: Přesný návod, jak připravit korpus, najdete ve videu Kulinářské akademie.

Náplň:

Do mísy dáme sýr Palouček a cukr a lehce rozmícháme. Přidáme tvaroh a opět rozmícháme. Přidáme vejce, zakysanou smetanu, mák, vanilkový cukr a vanilkový pudink a metličkou vymícháme dohladka. 

Krém vylijeme na zachlazený korpus a uhladíme. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C asi 60 minut. Do hlubšího pekáčku nalijeme vařící vodu, dáme na dno trouby a formu dáme na prostřední mřížku. Poté necháme cheesecake ještě hodinu odpočívat ve vypnuté troubě. Po 2 hodinách vytáhneme cheesecake z trouby a necháme vychladnout.

Zdobení:

Vychladnutý cheesecake potřeme povidly a ozdobíme mandlovými hranolky a čerstvým ovocem.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 458 kcal, 10 g bílkovin, 40 g sacharidů, 28 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.