Makový cheesecake s povidly
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Americká, Česká

počet porcí

Počet porcí

10 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Kdo by odolal cheesecaku? Tento oblíbený dezert je snadné připravit doma, například podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse. Ten tentokrát natočil video recept na makový cheesecake, ve kterém vás provede od přípravy samotného těsta až po závěrečné zdobení. K tomu se nejlépe hodí povidla, která si s mákem skvěle rozumí, ale například také mandle nebo lesní ovoce. A co víc, tento cheesecake bude ideální sladkou tečkou oslavy Mezinárodního dne žen.

Tagy

Cukrárna

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 10 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Korpus:

  • 35 g máslo + na vymazání
  • 150 g máslové sušenky
  • 35 g pekanové ořechy

Náplň:

  • 400 g sýr Palouček
  • 150 g cukr krystal
  • 250 g tvaroh tučný
  • 3 × vejce „M“
  • 200 g zakysaná smetana (18 % tuku)
  • 40 g mák (ne namletého)
  • 1 × vanilkový cukr
  • 35 g vanilkový pudink

Zdobení:

  • 150 g švestková povidla
  • mandlové hranolky
  • drobné čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky)

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 045 kJ / 489 kcal

Bílkoviny

10,00 g

Tuky

31,30 g

Vláknina

1,90 g

Sůl

0,70 g

Sacharidy

42,60 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Korpus:

01.Formu vyložíme pečicím papírem (celý list papíru uzavřeme do formy) a boky vymažeme máslem. Sušenky rozdrtíme v kuchyňském mixéru najemno a ořechy nahrubo. 

Pokud namelete pekanové ořechy nahrubo, těsto je pak křupavější.

02.Přidáme změklé máslo a smícháme dohromady v sypké těsto, které však lze vytvarovat. Natlačíme do formy a pevnou skleničkou udusáme v požadovaný tvar. Nezapomeneme dostatečně vytáhnout i okraje, které podrží náplň. Necháme v lednici alespoň 2 hodiny zachladit a můžeme používat.

Přesný návod, jak připravit korpus, najdete ve videu Kulinářské akademie.

Náplň:

03.Do mísy dáme sýr Palouček a cukr a lehce rozmícháme. Přidáme tvaroh a opět rozmícháme. Přidáme vejce, zakysanou smetanu, mák, vanilkový cukr a vanilkový pudink a metličkou vymícháme dohladka. 

04.Krém vylijeme na zachlazený korpus a uhladíme. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C asi 60 minut. Do hlubšího pekáčku nalijeme vařící vodu, dáme na dno trouby a formu dáme na prostřední mřížku. Poté necháme cheesecake ještě hodinu odpočívat ve vypnuté troubě. Po 2 hodinách vytáhneme cheesecake z trouby a necháme vychladnout.

Zdobení:

05.Vychladnutý cheesecake potřeme povidly a ozdobíme mandlovými hranolky a čerstvým ovocem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo