Korpus:
Formu vyložíme pečicím papírem (celý list papíru uzavřeme do formy) a boky vymažeme máslem. Sušenky rozdrtíme v kuchyňském mixéru najemno a ořechy nahrubo.
Tip: Pokud namelete pekanové ořechy nahrubo, těsto je pak křupavější.
Přidáme změklé máslo a smícháme dohromady v sypké těsto, které však lze vytvarovat. Natlačíme do formy a pevnou skleničkou udusáme v požadovaný tvar. Nezapomeneme dostatečně vytáhnout i okraje, které podrží náplň. Necháme v lednici alespoň 2 hodiny zachladit a můžeme používat.
Tip: Přesný návod, jak připravit korpus, najdete ve videu Kulinářské akademie.
Náplň:
Do mísy dáme sýr Palouček a cukr a lehce rozmícháme. Přidáme tvaroh a opět rozmícháme. Přidáme vejce, zakysanou smetanu, mák, vanilkový cukr a vanilkový pudink a metličkou vymícháme dohladka.
Krém vylijeme na zachlazený korpus a uhladíme. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C asi 60 minut. Do hlubšího pekáčku nalijeme vařící vodu, dáme na dno trouby a formu dáme na prostřední mřížku. Poté necháme cheesecake ještě hodinu odpočívat ve vypnuté troubě. Po 2 hodinách vytáhneme cheesecake z trouby a necháme vychladnout.
Zdobení:
Vychladnutý cheesecake potřeme povidly a ozdobíme mandlovými hranolky a čerstvým ovocem.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 458 kcal, 10 g bílkovin, 40 g sacharidů, 28 g tuků.