Doba přípravy10 min.

Domácí čerstvý sýr

Čerstvý sýr má v kuchyni nespočet využití! Hodí se skvěle jak na přípravu slaných pomazánek, tak jako základ krému do sladkých receptů. Šéfkuchař Roman Paulus proto natočil video, jak si čerstvý sýr připravit doma. A je to opravdu jednoduché – budete potřebovat jen tři suroviny – jogurt (klidně i domácí), zakysanou smetanu a špetku soli. Veškerá výroba čerstvého sýra spočívá pak jen v tom, že necháte hotovou směs vykapat přes plátýnko v lednici, abyste se tak zbavili přebytečné syrovátko.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 500 g řecký jogurt
  • 200 g zakysaná smetana (18 % tuku)
  • sůl
  • mísa
  • sítko
  • plátýnko
  • miska s víkem na skladování

POSTUP

Jogurt smícháme se zakysanou smetanou a trochu osolíme. 

Tip: Pokud budete používat čerstvý sýr nasladko, osolte pouze trochu.

Na sítko dáme čisté plátýnko a jogurt se smetanou přemístíme na plátýnko. Sítko umístíme do hrnce nebo misky, přikryjeme pokličkou a necháme alespoň 24 hodin vykapat v lednici.

Tip: Syrovátku, která vykape ze sýru, nevylévejte, je velmi zdravá. Můžete ji vypít nebo také použít v kosmetice na pleť.

Hotový sýr použijeme jako základ na pomazánky, smícháme třeba s cibulí nebo mletou paprikou, nebo konzumujeme jen tak s chlebem posypané nasekanou pažitkou. 

Tip: Podávejte s domácí žitným kváskovým chlebem se špaldovou moukou.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 211 kcal, 12 g bílkovin, 7 g sacharidů, 15 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.