Obtížnost
Profesionál
Pokud máte rádi houby, měli byste zpozornět! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video, ve kterém představuje nejznámější i ty méně obvyklé druhy hub, které se dají ještě čerstvé koupit v obchodě. Kromě známých žampionů nebo hlívy ústřičné se podíváte i na portobello, které se často používá jako náhrada masa při grilování, anebo na shitake. To je populární zejména v asijské kuchyni a je základem například tradiční japonské miso polévky. Další houby možná ani nebudete znát – enoki a shimeji se používají také hlavně v asijské kuchyni, ať už syrové, nakládané nebo klasicky tepelně zpracované.
01.Žampiony jsou nejenom oblíbenými, ale i všestrannými houbami, které lze zakoupit po celý rok. Jsou bohaté na vitaminy, bílkoviny a draslík. Vynikají v omáčkách k masu nebo v polévkách. Jejich chuť je jemná a houbová. V kuchyni se uplatní v plněných nebo dušených receptech. Navíc mohou pomoci při redukční dietě díky nízkému obsahu kalorií a tuku.
02.Hodí se do omáček, těstovin nebo krémového rizota.
Nepokoušejte se sbírat žampiony v lese a na polích, pokud houbám opravdu nerozumíte. Velmi snadno se zamění za muchomůrku.
03.Hlíva nabízí chutný a zdravý prvek do našeho jídelníčku. Jemná chuť a nezaměnitelné aroma se uplatní v široké škále receptů. Nejběžnější je hlíva ústřičná, kterou nekrájíme, ale trháme na proužky. Využijeme ji při přípravě houbového salátu, restovaných příloh, ale i smaženice nebo vegetariánské dršťkové polévky.
04.Dalším známým druhem je hlíva královská, která je vzhledem i chutí podobná lesním hříbkům a hodí se na přípravu hříbkové omáčky v době, kdy hříbky nerostou. Je hojně využívaná i v asijské kuchyni.
05.Žampiony portobello patří mezi časté volby při hledání chutné a zdravé alternativy masa. S nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem bílkovin jsou ideálním doplňkem vegetariánských jídel. Mají příjemnou, masitou texturu a skvěle nahrazují maso v různých receptech. Jejich přirozená chuť se uplatní v celku v burgeru nebo se naplněné grilují.
Velké žampiony portobello jsou velmi dobře stravitelné a hojně využívané při redukčních dietách.
06.Shitake, neboli Houževnatec jedlý, okouzlují nezaměnitelnou vůní a bohatou chutí. V obchodech je obvykle koupíte sušenou variantu, kterou stačí den předem namočit a nechat nabobtnat. Připravuje se z nich základní dahsi vývar, který je společně s houbami nezbytnou součástí známé miso polévky. Uplatní se však i v dalších asijských polévkách, restovaných jídlech a salátech.
Shitake jsou nenahraditelnou součástí známé japonské miso polévky.
07.Enoki, známá také jako Penízovka sametonohá nebo „houba nesmrtelnosti“, je jemná houba, která ve shlucích roste především v Číně a Japonsku. Pyšní se obsahem celé řady vitaminů, minerálů a antioxidantů. Má příjemnou chuť a strukturu a lze ji využít v různých receptech, včetně polévek, poké misek, sushi a restovaných nudlí.
Enoki můžete jíst i syrové například v poké misce nebo k sushi.
08.Shimeji, známé také jako Líhovec moučný nebo plážová houba, jsou japonské houby, které nacházejí stále častěji místo v kuchyních po celém světě. Mají jemné aroma s oříškovou chutí a vyžadují tepelnou úpravu, která odstraní hořkost. Jsou ideální do asijských nudlí, polévek nebo wok pokrmů a v evropské kuchyni přidávají do omáček, těstovin a polévek jemnou houbovou chuť a zajímavý vzhled. Často se nakládají s rýžovým octem na sladkokyselo a podávají s opečeným masem nebo rybami.
Všechny kupované houby nejlépe očistíte vlhkým čistým hadříkem.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT