Houbové speciality: Znáte shitake, portobello nebo shimeji?

play Přehrát video recept
Houbové speciality: Znáte shitake, portobello nebo shimeji?
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Pokud máte rádi houby, měli byste zpozornět! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video, ve kterém představuje nejznámější i ty méně obvyklé druhy hub, které se dají ještě čerstvé koupit v obchodě. Kromě známých žampionů nebo hlívy ústřičné se podíváte i na portobello, které se často používá jako náhrada masa při grilování, anebo na shitake. To je populární zejména v asijské kuchyni a je základem například tradiční japonské miso polévky. Další houby možná ani nebudete znát – enoki a shimeji se používají také hlavně v asijské kuchyni, ať už syrové, nakládané nebo klasicky tepelně zpracované.

Tagy

Suroviny

Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Žampiony:

01.Žampiony jsou nejenom oblíbenými, ale i všestrannými houbami, které lze zakoupit po celý rok. Jsou bohaté na vitaminy, bílkoviny a draslík. Vynikají v omáčkách k masu nebo v polévkách. Jejich chuť je jemná a houbová. V kuchyni se uplatní v plněných nebo dušených receptech. Navíc mohou pomoci při redukční dietě díky nízkému obsahu kalorií a tuku.

02.Hodí se do omáček, těstovin nebo krémového rizota.

Nepokoušejte se sbírat žampiony v lese a na polích, pokud houbám opravdu nerozumíte. Velmi snadno se zamění za muchomůrku.

Hlíva:

03.Hlíva nabízí chutný a zdravý prvek do našeho jídelníčku. Jemná chuť a nezaměnitelné aroma se uplatní v široké škále receptů. Nejběžnější je hlíva ústřičná, kterou nekrájíme, ale trháme na proužky. Využijeme ji při přípravě houbového salátu, restovaných příloh, ale i smaženice nebo vegetariánské dršťkové polévky.

04.Dalším známým druhem je hlíva královská, která je vzhledem i chutí podobná lesním hříbkům a hodí se na přípravu hříbkové omáčky v době, kdy hříbky nerostou. Je hojně využívaná i v asijské kuchyni.

Portobello:

05.Žampiony portobello patří mezi časté volby při hledání chutné a zdravé alternativy masa. S nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem bílkovin jsou ideálním doplňkem vegetariánských jídel. Mají příjemnou, masitou texturu a skvěle nahrazují maso v různých receptech. Jejich přirozená chuť se uplatní v celku v burgeru nebo se naplněné grilují.

Velké žampiony portobello jsou velmi dobře stravitelné a hojně využívané při redukčních dietách.

Shitake:

06.Shitake, neboli Houževnatec jedlý, okouzlují nezaměnitelnou vůní a bohatou chutí. V obchodech je obvykle koupíte sušenou variantu, kterou stačí den předem namočit a nechat nabobtnat. Připravuje se z nich základní dahsi vývar, který je společně s houbami nezbytnou součástí známé miso polévky. Uplatní se však i v dalších asijských polévkách, restovaných jídlech a salátech.

Shitake jsou nenahraditelnou součástí známé japonské miso polévky.

Enoki:

07.Enoki, známá také jako Penízovka sametonohá nebo „houba nesmrtelnosti“, je jemná houba, která ve shlucích roste především v Číně a Japonsku. Pyšní se obsahem celé řady vitaminů, minerálů a antioxidantů. Má příjemnou chuť a strukturu a lze ji využít v různých receptech, včetně polévek, poké misek, sushi a restovaných nudlí.

Enoki můžete jíst i syrové například v poké misce nebo k sushi.

Shimeji:

08.Shimeji, známé také jako Líhovec moučný nebo plážová houba, jsou japonské houby, které nacházejí stále častěji místo v kuchyních po celém světě. Mají jemné aroma s oříškovou chutí a vyžadují tepelnou úpravu, která odstraní hořkost. Jsou ideální do asijských nudlí, polévek nebo wok pokrmů a v evropské kuchyni přidávají do omáček, těstovin a polévek jemnou houbovou chuť a zajímavý vzhled. Často se nakládají s rýžovým octem na sladkokyselo a podávají s opečeným masem nebo rybami.

Všechny kupované houby nejlépe očistíte vlhkým čistým hadříkem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo