Žitný kvásek
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Chcete, aby váš domácí chléb a pečivo byly co nejlepší? Připravte si vlastní žitný kvásek! Šéfkuchař Roman Paulus prozradí, jak domácí kvásek založit i jak s ním pracovat.

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 150 g žitná mouka
  • 150 g voda

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 046 kJ / 489 kcal

Bílkoviny

23,40 g

Tuky

5,10 g

Vláknina

33,90 g

Sůl

0,02 g

Sacharidy

113,90 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Den 1 – založení kvásku

01.Začneme tím, že ze 150 g žitné mouky a 150 g vlažné vody připravíme těstíčko, které by mělo mít konzistenci hustého těsta na palačinky. Přiklopíme víčkem, ale nezavíráme úplně, aby kvásek mohl „dýchat“. Necháme pracovat při pokojové teplotě.

Den 2–4 – krmení kvásku

02.Po nastartování každý den přidáme opět 100 g mouky a vlažnou vodu dle potřeby, aby měl konzistenci hustého těsta na palačinky. Necháme pracovat při pokojové teplotě. Pokud máte kvásku moc (leze ze sklenice), část darujte a nebo ideálně, pokud už je zralý na použití, zpracujte třeba na zdravé semínkové krekry.

Den 4 – zralý na pečení

03.Po nakrmení kvásku mu dáme 1-2 hodiny, aby naběhl. Objem se zvětší, udělají se v něm viditelné bubliny a můžete začít péct. Ať už oblíbený kváskový chléb, housky nebo ho použijte do tradičního kysela.

Uchovávání kvásku

04.Pokud se kvásek nechystáme v následujících dnech použít, můžeme ho uskladnit ve sklenici v lednici a necháme odpočívat. Nepřikrmujeme.

05.Pokud se však pravidelně chleba nepeče, je potřeba kvásek občas přikrmit.

Znovu nastartování uskladněného kvásku

06.Kvásek vytažený z lednice necháme ohřát na pokojovou teplotu, nakrmíme asi 100 g mouky a vlažnou vodu dle potřeby, aby měl konzistenci hustého těsta na palačinky. Necháme pracovat při pokojové teplotě. To opakujeme 3× po 6 hodinách než ho použijeme na pečení. Ideálně večer nakrmíme poprvé, ráno podruhé, odpoledne potřetí a večer můžeme připravit těsto na chleba. Ten v ošatce v lednici necháme přes noc kynout a další den ráno upečeme čerstvý domácí kváskový chléb (zkuste třeba netradiční chléb s kváskem).

Rodinné dědictví a pekařova chlouba

07.Z kvásku si vždy odeberte jen část a zbytek uchovejte pro budoucí pečení. Čím je kvásek starší, tím je chutnější. Některé kvásky jsou v rodině i desetiletí a profesionální pekaři si svůj kvásek vždy hýčkají, protože má stabilní a ověřenou chuť, na kterou se mohou spolehnout.

08.Kvásek je živý organismus, a proto ho někteří dokonce pojmenovávají. Vymyslíte svému kvásku originální jméno?

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo