Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Začátečník
K tomu, abyste měli do své oblíbené polévky opravdu dobré chlebové krutony, nestačí jen hodit kostičky starého pečiva na pánev. Musíte vědět, jak na to, aby se vám krutonky nespálily nebo následně nerozmočily. Ale je to snadné! Šéfkuchař Roman Paulus prozradí své triky na přípravu chlebových krutonků na dva způsoby – klasicky v pánvi a pohodlně na plechu v troubě. Až budete mít hotovo, udělají krutony největší parádu v již zmiňovaných polévkách, ale také třeba v různých salátech anebo kdekoliv, kde chcete mít něco křupavého na dokončení.
Energie
0 kJ /
Bílkoviny
0,00 g
Tuky
0,00 g
Vláknina
0,00 g
Sůl
0,00 g
Sacharidy
0,00 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Když zbyde pečivo, které už nesníte, nakrájejte ho na kostičky asi 1x1 cm a nechte v pokojové teplotě, nebo i na topení, uschnout. Použít můžete světlé pečivo jako housky, rohlíky a bagety, různé chleby i tmavé, celozrnné nebo bylinkami ochucené pečivo. Později, až bude potřeba, z nich udělejte krutonky podle našeho návodu.
02.V pánvi připravujeme už předsušené krutonky, zejména pokud potřebujeme menší množství. Použít můžeme i měkké pečivo v případě, že si přejeme mít krutonky měkké a ne úplně vysušené.
03.V pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme pečivo nakrájené na kostičky, osolíme, opepříme a opečeme dozlatova. Ke konci opékání přidáme nasekané bylinky.
04.Tato metoda se hodí pokud máme poměrně čerstvé, ještě měkké pečivo a chceme si udělat větší množství křupavých krutonků.
05.Pečivo nakrájené na kostičky rozprostřeme na čistý plech a opečeme v troubě rozehřáté na 180 °C dozlatova (asi 10 minut). Mezitím si v rendlíku rozehřejeme máslo (asi 1 lžíci másla na 50 g suchých krutonků), přidáme prolisovaný česnek podle chuti a zasypeme nadrcenými sušenými chilli papričkami a osolíme.
06.Zlaté krutonky vytáhneme z trouby a na plech nalijeme připravené máslo s česnekem a chilli. Promícháme, přidáme nasekané bylinky a dáme dopéct na další 3–4 minuty. Hlídáme, aby se krutonky nespálily.
07.Krutonky dávají velký prostor pro fantazii a zkoušení různých kombinací chutí. Pokud si nevíte rady, nechte se inspirovat níže uvedenými oblíbenými příchutěmi.
08.Bylinkové krutonky – světlá houska + máslo + tymián
09.Česnekové krutonky – chléb typu Šumava + sádlo + česnek + listová petržel
10.Pálivé chilli krutonky – tmavé pečivo + sádlo + sušené chilli + listová petržel
11.Italské krutonky – světlý chléb + olivový olej + bazalka + najemno nasekané černé olivy
12.Krutonky využijete zejména do polévek, jako je česnečka, chřestová nebo kopřivová polévka. Své uplatnění ale najdou i v oblíbených letních salátech, jako je salát s cizrnou a avokádem, nebo osvěžující salát ze žlutého melouna.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT