Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 15 min.

Kopřivová polévka s bylinkovými krutonky

Vyzkoušejte z nasbíraných kopřiv uvařit výbornou krémovou polévku! Kopřivový krém připravil šéfkuchař Roman Paulus z několika jednoduchých surovin. Tato levná polévka je až překvapivě chutná a díky tomu, že kopřivy jsou sezónní bylinka, se jí ani nemůžete přejíst. Na druhou stranu ale nesmíte ani příliš otálet a začít vařit, dokud kopřivy rostou! V tomto snadném receptu se naučíte i jak správně připravit opravdu křupavé krutony z opečené housky.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Polévka

  • rostlinný olej
  • 2 červené šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • asi 5 cm pórku
  • 2 středně velké brambory
  • 1 l drůbežího/zeleninového vývaru
  • 1 hrst sekaných čerstvých kopřiv
  • sůl
  • pepř
  • 1 polév. lž. másla

Bylinkové krutonky

  • suchá houska
  • 2 polév. lž. másla
  • 1 hrst listové petržele

POSTUP

Polévka:

V hrnci s rozpáleným olejem orestujeme najemno nasekanou šalotku, česnek a pórek pokrájený na kolečka a necháme zpěnit. Později přidáme syrové brambory nakrájené na malé kostky, sůl a pepř. Jakmile jsou brambory lesklé (po 2–3 minutách), podlijeme vývarem a vaříme doměkka 15–20 minut.

Když jsou brambory hotové, přidáme listy najemno nakrájených kopřiv, krátce (asi 2 minuty) povaříme a společně se studeným máslem rozmixujeme.

Polévku servírujeme s bylinkovými krutonky.

Bylinkové krutonky:

Housku nakrájíme na kostičky a necháme uschnout. Ztvrdlé kostičky pak osolíme, opepříme a restujeme v pánvi s rozpuštěným máslem ze všech stran téměř dozlatova. Nakonec přidáme najemno nasekanou listovou petržel nebo jinou bylinku.

 

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU