Humří polévka
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Vyhrňte si rukávy a připravte se uvařit nejlepší polévku svého života. Bez nadsázky! Šéfkuchař Roman Paulus tentokrát sáhl po poměrně náročnějším receptu, ale buďte si jisti, že ho nakonec zvládnete taky a výsledek bude stát za to. Humrová polévka, neboli humrový bisque, se připravuje ze spousty vynikajících surovin a stejně vynikající je pak i samotná polévka. Na tu můžete kromě humra použít i langusty nebo krevety. V receptu zjistíte i to, jak správně základ na polévku oflambovat, jak krém propasírovat nebo jak ho zahustit pomocí jasmínové rýže.

Tagy

Světová kuchyně

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Humří polévka

  • 2 × lžíce sezamového oleje
  • 2 × lžíce dýňového oleje
  • 2 × lžíce oleje z lískových ořechů
  • 3 × lžíce másla
  • 10 kuličky černého pepře
  • 10 kuličky nového koření
  • 3 × bobkové listy
  • 125 g mrkve
  • 125 g mrkve
  • 65 g celeru
  • 65 g kořenové petržele
  • 2 × řapíky celeru
  • 1 × cibule
  • 2 × stroužky česneku
  • 50 g fenyklu
  • 0,5 × plechovky sekaných rajčat
  • 1 × lžička krupicového cukru
  • 1 × lžíce sekaného čerstvého rozmarýnu
  • 8 × hlav (asi 400 g pečených) skeletů z humra
  • 50 ml brandy
  • 50 ml bílého vína
  • 50 ml červeného portského vína Porto
  • 1 × lžíce rybího vývaru
  • 2 × lžíce lžíce jasmínové rýže
  • 1 × lžíce sekaného čerstvého estragonu
  • 50 ml anýzového likéru
  • mletý pepř
  • mleté chilli
  • 100 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)

Orientační nutriční hodnoty

Energie

9 330 kJ / 2 230 kcal

Bílkoviny

29,10 g

Tuky

154,30 g

Vláknina

19,10 g

Sůl

6,60 g

Sacharidy

111,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Humří hlavy a schránky bez masa upečeme v troubě a rozdrtíme na menší kousky, aby se lépe vyvařily.

02.Do rozpáleného hrnce nalijeme sezamový, dýňový a lísko-oříškový olej, přidáme lžíci másla a na směsi zpěníme černý pepř, nové koření a bobkový list. Po chvilce přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a orestujeme lehce na barvu. Přidáme i kostičky řapíkatého celeru, najemno nakrájenou cibuli, celé stroužky česneku a najemno nakrájený fenykl a pórek.
Zarestovaný základ ochutíme rajčaty, cukrem, rozmarýnem a tymiánem. Osolíme, zasypeme humřími skelety a asi 5 minut restujeme. Ke konci zalijeme rozpálený hrnec brandy a pomocí dlouhé špejle zapálíme – oflambujeme.

O dřevěné vařečky se nebojte! Během flambování hoří pouze vypařující se alkohol a nic jiného nestačí zapálit. Přesto buďte raději velmi opatrní a děti držte v dostatečné vzdálenosti.

03.Jakmile oheň dohoří, přilijeme bílé i portské víno, silný rybí vývar a vaříme alespoň hodinu.

04.Vařenou polévku rozmixujeme a propasírujeme přes mlýnek na pasírování nebo hrubý cedník.

05.Lehce zahustíme jasmínovou rýží, dochutíme čerstvým estragonem a anýzovým likérem. Dle potřeby dosolíme a přisypeme mleté pálivé papričky. Zalijeme smetanou a vaříme do změknutí rýže.

06.Hotovou polévku rozmixujeme spolu se zbytkem másla a přecedíme přes jemné síto.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo