Jednoduché a rychlé placky zachrání každou hladovou situaci. Stačí pár základních surovin a vytvoříte hlavní chod i přílohu. A navíc jsou ekologické – lehce v nich využijete zbytky, které byste jinak vyhodili.
Jednoduché a rychlé placky zachrání každou hladovou situaci. Stačí pár základních surovin a vytvoříte hlavní chod i přílohu. A navíc jsou ekologické – lehce v nich využijete zbytky, které byste jinak vyhodili.
Placky jsou oblíbené i proto, že se vždy jednalo o jedno z nejlevnějších jídel. Na základní recept vám vystačí hladká mouka, voda a sůl. Tyto snadné placky můžete podávat k polévce i guláši, ale chutnají i nasladko.
O něco chutnější jsou bramborové placky, které můžete vyzkoušet v několika variacích. Základní recept vám připomene Roman Paulus ve videu, kde najdete i návod na větší staročeské lokše, které nejlépe chutnají připravené na sádle. Stejně jako placky se dají jíst teplé i studené s náplní podle vašich přání – můžete je pocukrovat, ochutit povidly nebo marmeládou nebo jíst na slano s jogurtem s česnekem a bylinkami. Pokud chcete bramborové placky připravit jako hlavní chod, můžete do nich rovnou vmíchat zelí a uzené maso nebo škvarky.
Aby byly placky o něco zdravější, stačí jako základ zvolit libovolnou zeleninu – oblíbená je cuketa a mrkev, přimíchat můžete i drobné kousky květáku nebo brokolice.
TIP: Nastrouhanou cuketu vždy nasolte a nechte čtvrt hodiny odležet, aby pustila vodu.
Ke strouhané zelenině postupně přidávejte vejce, mouku a koření. Základem jsou sůl, pepř a česnek, hodí se také oregano, majoránka, bazalka nebo petrželka.
Z připravené směsi pak pomocí lžíce vymodelujte zkušební placku a otestujte na pánvi. Pokud je těsto moc řídké, přidejte mouku, pokud se trhá, přidejte vejce. Smažte v rozehřáté pánvi dozlatova na středním stupni ve vyšší vrstvě oleje, který pak nechte okapat na ubrouscích.
Nejrůznější placky jsou oblíbené i v exotických kuchyních. Vyzkoušet můžete třeba indické chlebové placky naan. Roman Paulus připravil také pikantnější cizrnové placky ochucené pálivými papričkami, které podává s quinoou a dresinkem z podmáslí, citronové šťávy a nasekané máty.
Placky můžete podávat jako samostatný hlavní chod, jako součást salátů nebo k masu. Sušší konzistenci vyvážíte lahodným dresinkem, bude se hodit jednoduchý jogurtový, česnekový nebo třeba sezamový. V hlavních jídlech můžou být placky náhražkou knedlíků, připomeňte si recept na kachnu s cuketovo-mrkvovými placičkami, kachní prsa s bramborovými plackami nebo klasický hovězí guláš.
Pokud vás přepadla chuť na chapadla nebo jiné mořské plody, není důvod čekat na dobu dovolených. Dobroty jako mušle, krevety nebo olihně si můžete…
Sluníčko svítí, venku je teplo, tak proč se zavírat do kuchyně. Díky vynálezu grilu můžeme snadno a pohodlně vařit i pod širým nebem a ještě si u…
Znáte ten pocit, když se máte ujmout role hostitele, ale nevíte, jak začít? V následujícím článku se dozvíte, jak uspořádat zahradní party, na kterou…