Rychlý, snadný a tak dobrý! Smaženému sýru je občas těžké odolat, zvlášť když na něj narazíme v každém českém hostinci a rychlém občerstvení. I dietní prohřešek jde ale připravit kvalitně. Poradíme vám, jak na to.
Rychlý, snadný a tak dobrý! Smaženému sýru je občas těžké odolat, zvlášť když na něj narazíme v každém českém hostinci a rychlém občerstvení. I dietní prohřešek jde ale připravit kvalitně. Poradíme vám, jak na to.
Kde se vzal nápad obalovat sýr? Údajně už ve středověku, rozmohl se ale až v 19. století v Rakousku jako levnější varianta masových řízků, odkud se dostal i k nám. Smažený sýr zmiňují už předválečné kuchařky, od 50. let je hospodskou stálicí, samozřejmě spolu s klasickou přílohou – bramborem a tatarskou omáčkou. Jako jeden z mála vegetariánských pokrmů se probojoval do deseti nejoblíbenějších jídel české kuchyně.
Jaký sýr vybrat?
Výhodou smažáku je, že si podle kvality sýru můžete vybrat od luxusní varianty po nejlevnější. V každém případě se vyhněte sýrovým náhražkám. Nic nezkazíte tradiční volbou – 30% eidamem. Pokud chcete připravit chutnější verzi, volte tučnější a o něco dražší sýr, který se více rozpustí a bude se lépe táhnout – třeba goudu. Sýr nakrájejte na centimetrové plátky. Před smažením si připravte klasický trojobal jako na řízek – tedy hladkou mouku, vidličkou mírně našlehané vejce a strouhanku (v tomto pořadí).
TIP: Vzhledem ke konzistenci sýru se doporučuje ho obalit hned dvakrát, aby nevytekl ven. Roztékání zabrání i to, pokud sýr dáte před přípravou na deset minut do mrazáku nebo ledničky. Někteří kuchaři pak mezi sýr a trojobal vkládají vrstvu slaniny nebo salámu.
A pak už stačí zprudka osmažit na pánvi nebo ve fritovacím hrnci. Na pánvi osmahněte z každé strany dozlatova asi minutu. Při otáčení dejte pozor, aby se trojobal neroztrhl. Podle babských rad připalování zabrání kolečko syrové mrkve, které můžete vhodit do tuku. Riziko připálení snížíte i přípravou na přepuštěném másle, recept najdete v naší Kulinářské akademii Lidlu. Sýr nechte okapat na ubrousku a ochutnejte, jak skvěle chutná!
Sýrové variace
Nemusí zůstat jen u eidamu, oblibu si získaly i další sýry - obalovaný camembert, sýr s modrou plísní nebo tvarůžky. Tekutější sýry obalte pro jistotu klidně třikrát. A pokud si nemůžete vybrat, můžete postupovat jako Roman Paulus v našem videoreceptu a připravit si speciální sýrový špíz z tvarůžků, pařeného, kozího a plísňového sýru.
Dobrá tatarka – polovina úspěchu
Smažený sýr se samozřejmě neobejde bez tatarky, jako základ si můžete připomenout recept na domácí majonézu, kterou doplníte nakládanou okurkou, šalotkou (nebo bílou cibulí), pažitkou, petrželkou a další zeleninou podle vaší chuti. Na cesty si můžete stejně jako v bistrech připravit smažený sýr do housky, na talíři ale lépe zasytí klasické přílohy jako brambory, šťouchané brambory, domácí hranolky nebo bramborová kaše. Nezapomeňte ani na zeleninovou oblohu – třeba okurkový salát. Zejména k plísňovým sýrům se výborně hodí i brusinky.
Jakou českou klasiku máte nejraději vy? Napište nám do komentářů!
Pokud vás přepadla chuť na chapadla nebo jiné mořské plody, není důvod čekat na dobu dovolených. Dobroty jako mušle, krevety nebo olihně si můžete…
Sluníčko svítí, venku je teplo, tak proč se zavírat do kuchyně. Díky vynálezu grilu můžeme snadno a pohodlně vařit i pod širým nebem a ještě si u…
Znáte ten pocit, když se máte ujmout role hostitele, ale nevíte, jak začít? V následujícím článku se dozvíte, jak uspořádat zahradní party, na kterou…