Ačkoli se u většiny Čechů objevuje na vánočním stole kapr, jsou mezi námi i ti, kteří jeho chuti zrovna neholdují, a proto si raději připraví i jiné ryby. Pokud také na tu klasiku zrovna nejste, navštivte Kuchyni Lidlu, kde najdete ověřené recepty s lososem, pstruhem nebo mořským vlkem.
Přinesete-li si domů rybu v celku, můžete ji okamžitě upéct se zeleninou a bramborami, nebo ji vykostit, filety upéct či usmažit a z hlavy a ocasu připravit rybí vývar, který je základem pro skvělé rizoto a rybí polévku. Navštivte naši Kulinářskou akademii a podívejte se, jak se připravuje rybí vývar nebo rybí polévka.
Filetovat nemusíte rybu jen zasyrova, ale i po vaření či pečení. Navštivte Kulinářskou akademii a podívejte se, jak vyfiletovat upečenou rybu.
Rybu vcelku nejlépe upečte nebo ugrilujte. Po takové úpravě má jemné maso a křupavou kůžičku. A čím takovou rybu ochutit? Tady platí, že méně je více, s kořením to tedy nepřehánějte. Stačí jen trocha soli, špetka soli, pár bylinek a citron. Do ryby můžete rovněž vložit pár stroužků česneku, které během pečení uvolní své aroma. Tyto rady si můžete ihned vyzkoušet v praxi a připravit grilovaného pstruha s žampiony, cuketou a smetanovým dresinkem.
K rybám se chuťově velmi dobře hodí fenykl. Připravte si jej i s další zeleninou jako přílohu k pečené pražmě. Dávejte pozor při pečení, ryba se nesmí péct příliš dlouho, aby zůstala šťavnatá. Neotálejte ani s jejím servírováním, protože ryba se opravdu těžko ohřívá a nechutná tak, jako čerstvě upečená.
Pracujete raději s filety? I tak si můžete na rybě pochutnat. V našich prodejnách seženete třeba lososa nebo candáta.
Losos je v dnešní době oblíbená ryba, avšak její příprava stále vzbuzuje polemiku. Většina lidí ji hodně propéká, ale nejlepší šéfkuchaři tvrdí, že nejlepší losos je ten, který byl v troubě nebo na pánvi jen pár minut. Poznat tu pravou chvíli, která tvoří hranici mezi syrovým a ideálně upečeným, šťavnatým lososem, není ovšem snadné a chce to trochu cviku. Podívejte se, jak to dělá Roman Paulus, a připravte si pečeného lososa se salátem tabouleh. Na tento recept je lepší použít lososa bez kůže, víte, jak kůži odstranit? Odpověď najdete ve videu Kulinářské akademie Lidlu.
Z lososa můžete připravit i skvělý předkrm. Stačí ho jen namarinovat a před servírováním připravit omáčku a křupavý opečený toast. K tomu navíc pár lístků polníčku a výjimečný předkrm je na světě. A můžete nám věřit, že příprava marinovaného lososa je opravdu snadná a rychlá.
Určitě si připravte pečeného candáta s bulgurem. Candát je sladkovodní ryba, kterých jíme obecně velmi málo. Navíc se jedná o nutričně bohatou rybu, která se může pyšnit zejména vysokým obsahem bílkovin.
Z ryb můžete připravit i vynikající závitky ze pstruha, které se pošírují, tedy krátce vaří při mírné teplotě. Naše verze rybích závitků se hodí na slavnostní stůl, protože vypadají jako z té nejlepší restaurace a chutnají opravdu ojediněle. Roman Paulus jako přílohu připravil lehké tvarohové noky, které jemnou rybu skvěle doplňují.
Mořský vlk se moc ke smažení nebo vaření nehodí, proto volte raději pečeného v alobalu. Rozhodně však stojí za to, abyste ji vyzkoušeli a při svátečním hodování všechny pozvané mile překvapili. Jako příloha jsou ideální grilované plátky předvařených brambor nebo listový salát.
Ryby jsou zdravé, chutné, mohou mít jemnou nebo výraznou chuť a jejich příprava není tak časově náročná jako např. pečení masa. V našich obchodech vždy najdete čerstvé ryby, které můžete připravit na několik způsobů. K tomu vám v Kuchyni Lidlu nabízíme recepty, které vás svou chutí překvapí a určitě si je oblíbíte. Takže neváhejte a začněte zkoušet, kterým receptem o letošních Vánocích nahradíte klasického kapra. Rozhodně nám pak nezapomeňte ve svých komentářích napsat, který recept jste vybrali.
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.