Teplé i studené: jídlo na piknik ve správné teplotě
Doba čtení 1 minut

Teplé i studené: jídlo na piknik ve správné teplotě

Chcete jít na piknik, ale venku je příliš teplo, nebo naopak chladno? Přečtěte si, jak udržet jídlo ve správné teplotě za každého počasí!


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Štěstí přeje připraveným

Na začátek si osvěžíme pár piknikových zásad. V našem seznamu si můžete připomenout, na co při přípravě pikniku nezapomenout. Kromě vybavení samozřejmě platí, že na piknik se budou hodit dobroty, které se lehce přepravují a moc nešpiní. V horkých dnech je také lepší se vyhnout přísadám, jako je majonéza, vejce nebo mořské plody. Velký pozor dávejte i na dlouhé cesty autem, které mohou vaši pracně připravenou hostinu znehodnotit. Pomoci ale vždycky může vhodná nádoba nebo obal.  

Chladné a osvěžující

V nabídce Lidlu najdete hned několik pomůcek, které jídlo i nápoje udrží v chladu. Pokud nemáte speciální chladicí tašky s mrazicími vložkami, nachlaďte přes noc lahve s minerálkou nebo jiné nápoje v mrazáku a druhý den je rozložte kolem připravených chodů. Jídlo tak ochladí a nápoje také vydrží alespoň chvíli studené. Pomoct může i vlhká utěrka, do které jídlo před piknikem zabalíte a dáte na chvíli do ledničky nebo mrazničky.

V každém případě pamatujte na to, že box sám o sobě potraviny neochladí, musí být studené, než je do něj umístíte. Než vyrazíte, všechny připravené chody proto dejte alespoň na chvíli do lednice, včetně těch, které jinak skladujete mimo ni, třeba zeleninu nebo tvrdé uzeniny. Po příjezdu na místo zkontrolujte, že potraviny jsou na dotek studené a box ideálně umístěte do stínu.


Někdo to rád horké

I po pikniku v horkém dni ale přijde chuť na kávu nebo čaj, nezapomeňte proto ani na termosky nebo termohrnky, které udrží nápoje teplé i několik hodin. Víčko termosky navíc může posloužit i jako hrnek. Termonádoby se budou hodit i na jídlo, třeba na polévky. 

Správný obal, půlka úspěchu

Udržet správnou teplotu pomůže i obal. Na kratší cesty vám na pečivo, toasty a sendviče postačí papírový obal, na delší cesty volte raději plastové krabičky, které jsou neprodyšné a udrží tak jídlo v suchu. Hodí se jak na ovoce, tak na tvrdé sýry nebo zákusky. Výhoda je, že krabičky odpovídají trendu zero waste a navíc se snadno omývají.

Kvalita víc než kvantita

Další zásadou je připravit jen takové množství jídla, které opravdu spotřebujete. Kvalita vítězí nad kvantitou. Ideální bude pečivo, ovoce, zelenina, ořechy nebo sýry (které se neroztečou). V salátech nebo sendvičích nahraďte majonézu a máslo spíše tvarohovou pomazánkou. Zákusky připravujte spíše bez krému - ideální bude ovocný koláč, sušenky nebo muffiny. Čokoládu zase vyměňte za ovoce, třeba kousky ananasu, melounu nebo hroznového vína. Další tipy na sladkosti najdete v našem článku. Nejlepší ale budou ty dobroty, jejichž kvalita zůstává stejná bez ohledu na počasí – uzobávat proto můžete oříšky nebo semínka. Recepty na klasické i netradiční piknikové dobroty si můžete připomenout zde. 

Vše je připraveno, a tak hurá na piknik!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU