Klasické i netradiční recepty na piknikové dobroty

Klasické i netradiční recepty na piknikové dobroty

Konečně je čas dopřát si společné chvilky s těmi, které jste dlouho neviděli. Potkejte se s rodinou nebo přáteli uprostřed parku nebo přírody.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Konečně je čas dopřát si společné chvilky s těmi, které jste dlouho neviděli. Potkejte se s rodinou nebo přáteli uprostřed parku nebo přírody. K pohodovému dni vám bude stačit jen velká deka a pár šikovných receptů, které jsme pro vás nachystali.

 

Pikniková první liga

Na piknik je dobré vybírat jídlo, které se jednoduše zabalí, snadno se jí a chutná dobře i studené. Můžete udělat obložené housky, ale jestli se chcete opravdu vytáhnout, připravte královský dvoupatrák – club sandwich s krůtím masem. Je tak veliký, že snadno nahradí i oběd a připravíte ho jednoduše podle receptu Romana Pauluse.

Club sandwich s krůtím masem

 

V batohu či termotašce vydrží dlouhé hodiny čerstvé i různé druhy slaných koláčů, které si můžete připravit třeba i den nebo dva dopředu. Quiche jsou populární hlavně ve Francii a jejich základem je křehké těsto. Jako náplň můžeme využít prakticky všechno, co najdete v lednici nebo ve spíži, díky čemuž snadno zatočíte s jídlem, které by jinak prošlo nebo které se vám do žádného jiného receptu zrovna nehodí. Vyzkoušejte náš základní recept a následně improvizujte, jak se vám zrovna chce a hodí.

 

Populární pečenou klasikou na piknik jsou i slané záviny z listového těsta. Pokud ale chcete své přátele překvapit něčím méně obvyklým, vyměňte listové těsto za kynuté a pusťte se do vláčného copu se schwarzwaldskou šunkou a zakysanou smetanou od Romana Pauluse. Schválně, kolik kamarádů od vás bude chtít recept!

 

Pro každého něco

Až budete na piknik připravovat salát, nezapomeňte si zálivku připravit zvlášť a salát zalijte až těsně před podáváním, jinak by zavadl. Taky se netrapte žádným složitým mícháním – salát s nalitým dresinkem jednoduše znovu zavřete a krabičku důkladně protřepejte.

 

Tip: Univerzální, lehce pikantní dresink získáte kombinací tří lžic olivového oleje, lžíce balsamikového octa, lžíce dijonské hořčice a lžíce medu. Všechny ingredience smíchejte v uzavíratelné sklenici a pořádně protřepte. Promícháním by měla vzniknout krémová emulze. Konzistenci můžete doladit přidáním oleje.  

 

V těchto dnech ale třeba více oceníte zeleninové hranolky. Ty omezují potřebu dalšího nádobí a příborů a navíc se o ně můžete dělit mnohem hygieničtěji. Nejlepší jsou z okurky, mrkve, řapíkatého celeru, papriky či bílé ředkve. Do malého kelímku si k nim přibalte jednoduchý dip ze zakysané smetany a česneku nebo kopru. Samotnou smetanu můžete využít jako doprovod nejen pro zeleninu, ale třeba i pro jahody nebo jiné ovoce.

Lívanečky z kynutého těsta s jablky

 

A jako sladkou tečku? Začněte si dělat hezký den už ráno a připravte si k snídani velkou hromadu jednoduchých jablečných lívanečků. Chutnají skvěle i studené, takže ty, co nezvládnete spořádat ráno, udělají radost podruhé i na odpoledním pikniku.

 

Tip: Nenechte si váš piknik zkazit neodbytným hmyzem a vybavte se přírodním repelentem! Ten jednoduše připravíte ze zásob ve své kuchyni. Potřebujete hřebíček, fenykl, tymián a olivový olej. Směs koření do oleje naložte alespoň na pár dní, ideálně i na několik týdnů. Tímto domácím esenciálním olejem si pak natírejte kotníky a zápěstí každých několik hodin.

 

A jaké jsou vaše piknikové vychytávky? Podělte se s námi v komentářích.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU