Bez kokosového mléka si asijskou kuchyni snad ani nelze představit. Tato potravina se používá po celém světě a zabydluje se i v našich končinách. Také ho máte rádi?
Kokosové mléko se vyrábí z dužiny kokosového ořechu. Má vysoký obsah tuku, ale zároveň obsahuje velké množství vlákniny a zrychluje metabolismus. Proto si na něm můžete pochutnat i v době, kdy držíte redukční dietu. Je zdrojem mnoha dalších důležitých látek – hořčíku, fosforu či vápníku.
Kokosové mléko je hotový elixír mládí, hydratuje totiž pokožku a eliminuje tvorbu vrásek a zpevňuje nehty a vlasy. Má i další pozitivní účinky na zdraví:
Kokosové mléko je přirozeně bezlepková a bezlaktózová potravina, proto je velmi oblíbené u lidí s potravinovými intolerancemi. V různých pokrmech jej lze použít jako náhradu mléka či smetany. Přidává se do omáček či polévek, kterým dodává jemnost a krémovou konzistenci a zároveň je lehce zahustí. Zmírňuje pálivost potravin, které se do asijských pokrmů hojně přidávají. Bez kokosového mléka se neobejde ani tradiční indické kari. Stále častěji se používá i při přípravě dezertů či koktejlů.
Kokosové mléko seženete buď v sypké nebo v tekuté podobě. V prodejnách Lidl preferujeme kokosové mléko v plechovce, které je ihned připraveno k použití. Vybrat si můžete ze dvou variant – klasické nebo se sníženým obsahem tuku.
Věděli jste však, že kokosové mléko si můžete připravit sami doma? Je to jednoduché – stačí jen dužinu nastrouhat, společně s vodou rozmixovat a přecedit. Názorně vám to ukáže Roman Paulus ve videu, podívejte se a pusťte se do toho.
O kokosovém mléce jsme se už dozvěděli dost, nyní se pustíme do vaření. Z kokosového mléka lze připravit kompletní menu. Začneme polévkou, konkrétně polévkou s mangem, zázvorem a limetkou. Jak už název napovídá, tato polévka je plná exotických surovin. Obsahuje sladké ovoce, což je pro asijskou kuchyní rovněž typické.
Do chladného počasí se skvěle hodí kokosovo-mrkvová polévka s kari. Česnek, zázvor, mrkev či kari koření vaše zkřehlé tělo dokonale prohřejí, vyzkoušejte to sami.
Jak již víme, bez kokosového mléka se neobejde tradiční pokrm asijské kuchyně – kari. Nezáleží na tom, zda připravujete kari bezmasé nebo s masem. Kari je plné exotických surovin a většinou bývá dost pálivé. Pokud tedy neholdujete ostrým pokrmům, upravte množství pálivých papriček a zázvoru.
Patříte-li k první skupině, ochutnejte květákové kari. Jedná se o zeleninový pokrm, na kterém, když jej jednoduše doplníte pečenými kuřecími stehny, si pochutnají i milovníci masa.
Chcete-li naopak připravit ryze masový pokrm, máme tu pro vás vepřovou plec s červeným kari. Podávejte s vařenou jasmínovou rýží, která se k tomuto pikantnímu pokrmu hodí nejvíce.
Kokosové mléko můžete též využít k pošírování, jedná se o úpravu potravin v tekutině při teplotě kolem 90 °C. Takto lze připravit například lososa, který zůstane krásně šťavnatý. Nehrozí tedy vysušení, jako když jej přepečete na pánvi. Ochutnejte pošírovaného lososa s kokosovým mlékem a zeleninou a přesvědčte se sami.
Mnohokrát jsme již zmínili, že z kokosového mléka se dá připravit i dezert. Ochutnejte trochu netradiční řez z kokosového mléka s banány, který zvládnou i úplní začátečníci. Je hotový za pár chvil a navíc se nepeče!
Navnadili jsme vás na kokosové mléko, nebo se už stalo stálicí vaší kuchyně? Napište nám váš oblíbený recept do komentářů pod článkem.
Děti milují limonády a ty z obchodů jsou pro ně často příliš sycené a plné cukru. Když se pustíte do domácích limonád, můžete sami množství sladidla…
Jemný prášek z toho nejlepšího zeleného čaje se přidává do dezertů či do zmrzliny nebo si z něj jednoduše připravíte i osvěžující „latté“. Je…
Přemýšlíte, jak si udělat hezký svátek matek? Anebo jak z obyčejného dne udělat sváteční? Dopřejte si pomalou snídani, neboli brunch, který bude…