Bez kokosového mléka si asijskou kuchyni snad ani nelze představit. Tato potravina se používá po celém světě a zabydluje se i v našich končinách. Také ho máte rádi?
Kokosové mléko se vyrábí z dužiny kokosového ořechu. Má vysoký obsah tuku, ale zároveň obsahuje velké množství vlákniny a zrychluje metabolismus. Proto si na něm můžete pochutnat i v době, kdy držíte redukční dietu. Je zdrojem mnoha dalších důležitých látek – hořčíku, fosforu či vápníku.
Kokosové mléko je hotový elixír mládí, hydratuje totiž pokožku a eliminuje tvorbu vrásek a zpevňuje nehty a vlasy. Má i další pozitivní účinky na zdraví:
Kokosové mléko je přirozeně bezlepková a bezlaktózová potravina, proto je velmi oblíbené u lidí s potravinovými intolerancemi. V různých pokrmech jej lze použít jako náhradu mléka či smetany. Přidává se do omáček či polévek, kterým dodává jemnost a krémovou konzistenci a zároveň je lehce zahustí. Zmírňuje pálivost potravin, které se do asijských pokrmů hojně přidávají. Bez kokosového mléka se neobejde ani tradiční indické kari. Stále častěji se používá i při přípravě dezertů či koktejlů.
Kokosové mléko seženete buď v sypké nebo v tekuté podobě. V prodejnách Lidl preferujeme kokosové mléko v plechovce, které je ihned připraveno k použití. Vybrat si můžete ze dvou variant – klasické nebo se sníženým obsahem tuku.
Věděli jste však, že kokosové mléko si můžete připravit sami doma? Je to jednoduché – stačí jen dužinu nastrouhat, společně s vodou rozmixovat a přecedit. Názorně vám to ukáže Roman Paulus ve videu, podívejte se a pusťte se do toho.
O kokosovém mléce jsme se už dozvěděli dost, nyní se pustíme do vaření. Z kokosového mléka lze připravit kompletní menu. Začneme polévkou, konkrétně polévkou s mangem, zázvorem a limetkou. Jak už název napovídá, tato polévka je plná exotických surovin. Obsahuje sladké ovoce, což je pro asijskou kuchyní rovněž typické.
Do chladného počasí se skvěle hodí kokosovo-mrkvová polévka s kari. Česnek, zázvor, mrkev či kari koření vaše zkřehlé tělo dokonale prohřejí, vyzkoušejte to sami.
Jak již víme, bez kokosového mléka se neobejde tradiční pokrm asijské kuchyně – kari. Nezáleží na tom, zda připravujete kari bezmasé nebo s masem. Kari je plné exotických surovin a většinou bývá dost pálivé. Pokud tedy neholdujete ostrým pokrmům, upravte množství pálivých papriček a zázvoru.
Patříte-li k první skupině, ochutnejte květákové kari. Jedná se o zeleninový pokrm, na kterém, když jej jednoduše doplníte pečenými kuřecími stehny, si pochutnají i milovníci masa.
Chcete-li naopak připravit ryze masový pokrm, máme tu pro vás vepřovou plec s červeným kari. Podávejte s vařenou jasmínovou rýží, která se k tomuto pikantnímu pokrmu hodí nejvíce.
Kokosové mléko můžete též využít k pošírování, jedná se o úpravu potravin v tekutině při teplotě kolem 90 °C. Takto lze připravit například lososa, který zůstane krásně šťavnatý. Nehrozí tedy vysušení, jako když jej přepečete na pánvi. Ochutnejte pošírovaného lososa s kokosovým mlékem a zeleninou a přesvědčte se sami.
Mnohokrát jsme již zmínili, že z kokosového mléka se dá připravit i dezert. Ochutnejte trochu netradiční řez z kokosového mléka s banány, který zvládnou i úplní začátečníci. Je hotový za pár chvil a navíc se nepeče!
Navnadili jsme vás na kokosové mléko, nebo se už stalo stálicí vaší kuchyně? Napište nám váš oblíbený recept do komentářů pod článkem.
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.