Smažák: nesmrtelná česká klasika

Smažák: nesmrtelná česká klasika

Rychlý, snadný a tak dobrý! Smaženému sýru je občas těžké odolat, zvlášť když na něj narazíme v každém českém hostinci a rychlém občerstvení. I dietní prohřešek jde ale připravit kvalitně. Poradíme vám, jak na to.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Kde se vzal nápad obalovat sýr? Údajně už ve středověku, rozmohl se ale až v 19. století v Rakousku jako levnější varianta masových řízků, odkud se dostal i k nám. Smažený sýr zmiňují už předválečné kuchařky, od 50. let je hospodskou stálicí, samozřejmě spolu s klasickou přílohou – bramborem a tatarskou omáčkou. Jako jeden z mála vegetariánských pokrmů se probojoval do deseti nejoblíbenějších jídel české kuchyně.

Jaký sýr vybrat?

Výhodou smažáku je, že si podle kvality sýru můžete vybrat od luxusní varianty po nejlevnější. V každém případě se vyhněte sýrovým náhražkám. Nic nezkazíte tradiční volbou – 30% eidamem. Pokud chcete připravit chutnější verzi, volte tučnější a o něco dražší sýr, který se více rozpustí a bude se lépe táhnout – třeba goudu. Sýr nakrájejte na centimetrové plátky. Před smažením si připravte klasický trojobal jako na řízek – tedy hladkou mouku, vidličkou mírně našlehané vejce a strouhanku (v tomto pořadí).

 

TIP: Vzhledem ke konzistenci sýru se doporučuje ho obalit hned dvakrát, aby nevytekl ven. Roztékání zabrání i to, pokud sýr dáte před přípravou na deset minut do mrazáku nebo ledničky. Někteří kuchaři pak mezi sýr a trojobal vkládají vrstvu slaniny nebo salámu.

A pak už stačí zprudka osmažit na pánvi nebo ve fritovacím hrnci. Na pánvi osmahněte z každé strany dozlatova asi minutu. Při otáčení dejte pozor, aby se trojobal neroztrhl. Podle babských rad připalování zabrání kolečko syrové mrkve, které můžete vhodit do tuku. Riziko připálení snížíte i přípravou na přepuštěném másle, recept najdete v naší Kulinářské akademii Lidlu. Sýr nechte okapat na ubrousku a ochutnejte, jak skvěle chutná!

Sýrové variace

Nemusí zůstat jen u eidamu, oblibu si získaly i další sýry - obalovaný camembert, sýr s modrou plísní nebo tvarůžky. Tekutější sýry obalte pro jistotu klidně třikrát. A pokud si nemůžete vybrat, můžete postupovat jako Roman Paulus v našem videoreceptu a připravit si speciální sýrový špíz z tvarůžků, pařeného, kozího a plísňového sýru.

Dobrá tatarka – polovina úspěchu

Smažený sýr se samozřejmě neobejde bez tatarky, jako základ si můžete připomenout recept na domácí majonézu, kterou doplníte nakládanou okurkou, šalotkou (nebo bílou cibulí), pažitkou, petrželkou a další zeleninou podle vaší chuti. Na cesty si můžete stejně jako v bistrech připravit smažený sýr do housky, na talíři ale lépe zasytí klasické přílohy jako brambory, šťouchané brambory, domácí hranolky nebo bramborová kaše. Nezapomeňte ani na zeleninovou oblohu – třeba okurkový salát. Zejména k plísňovým sýrům se výborně hodí i brusinky.

Jakou českou klasiku máte nejraději vy? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.