Pomazánky pro začátečníky i pokročilé
Doba čtení 1 minut

Pomazánky pro začátečníky i pokročilé

Pomazánky jsou grunt. S jakými z nich vykouzlíte skvělou svačinku či pohoštění během několika minut?


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Pomazánky jsou grunt. Je to jedno z typicky českých jídel – svačinka či pohoštění hotové během několika minut. 

Klasika především

Zopakujme si úplné základy. Mezi nejoblíbenější pomazánky patří vajíčková. Je lehká a lahodná. Další klasikou je pomazánka rybičková. Je skvělá v tom, že si ji připravíte z tuňáka, uzené makrely, ale v moderní verzi i s uzeným lososem. Škvarková pomazánka je plná chuti a skvělý doplněk k pivu a kváskovému chlebu. 

Jak na lahodnou pomazánku

Lahodný, vyšlehaný až do oblak a mírně slaný – krémový sýr Palouček je ideální základ svěžích pomazánek. Můžete ho doplnit tvarohem. Hutnější pomazánky mohou obsahovat i máslo. Ty lehčí si vystačí dokonce jen s jogurtem nebo zakysanou smetanou. 

Hlavní surovina určí celý výsledek. Mohou to být vajíčka, sýr, výrazná uzená makrela nebo škvarky. Ryby zastoupí i tuňák z konzervy nebo luxusnější uzený losos. A nemusí to být žádná nuda. Vyzkoušejte tuto netypickou pomazánku z černého kořene a uzeného lososa nebo makrelovou s křenem, okurkou a pažitkou

Nezapomeňme ani na čerstvou zeleninu, která je lehká, barvená a plná čerstvé chuti. Ředkvičky, kápie, cukety, pórek nebo červená řepa, která dodá krásnou fialovou barvu jsou nejčastější volené druhy. Dýňové pyré spolu s tvarohem je základem výborné podzimně laděné dýňové pomazánky. 

Čerstvé bylinky dokáží spolu se zeleninou ze smetanového základu udělat opravdu osvěžující pomazánku. Sezóna medvědího česneku přímo vyzívá k pikantní svačině a v zimních měsících ho hravě zastoupí oblíbená pažitka. Ale i sušené koření nadělá parádu. Taková mletá paprika je skvělý základ budapešťské pomazánky. 

Pomazánky moderně

Pokud klasickým pomazánkám neholdujete, máte i tak mnoho možností. Díky rozmachu exotických kuchyní u nás zdomácnělo například mexické guacamole, izraelský hummus či baba ganoush z pečených lilků. Tyto pomazánky jsou skvělé na rozpečeném chlebu či toastu. A co takhle vyzkoušet domácí pesto z ředkvičkových listů?

Nezapomeňme na velmi podstatnou věc: pečivo. Vysušená veka by mohla zbytečně výsledný dojem pokazit. Pokud si troufnete na domácí pečivo, uvidíte, že neprohloupíte.

Kváskový chléb chutná skvěle za čerstva i jako toast. Vyzkoušejte žitný kváskový chléb se špaldovou moukou nebo žitný semínkový chléb. Skvělé budou i malé houstičky banketky, rozkrojená focaccia nebo pizza chléb. 

Je čas na svačinu!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.