Pomazánky jsou grunt. S jakými z nich vykouzlíte skvělou svačinku či pohoštění během několika minut?
Pomazánky jsou grunt. S jakými z nich vykouzlíte skvělou svačinku či pohoštění během několika minut?
Pomazánky jsou grunt. Je to jedno z typicky českých jídel – svačinka či pohoštění hotové během několika minut.
Zopakujme si úplné základy. Mezi nejoblíbenější pomazánky patří vajíčková. Je lehká a lahodná. Další klasikou je pomazánka rybičková. Je skvělá v tom, že si ji připravíte z tuňáka, uzené makrely, ale v moderní verzi i s uzeným lososem. Škvarková pomazánka je plná chuti a skvělý doplněk k pivu a kváskovému chlebu.
Lahodný, vyšlehaný až do oblak a mírně slaný – krémový sýr Palouček je ideální základ svěžích pomazánek. Můžete ho doplnit tvarohem. Hutnější pomazánky mohou obsahovat i máslo. Ty lehčí si vystačí dokonce jen s jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Hlavní surovina určí celý výsledek. Mohou to být vajíčka, sýr, výrazná uzená makrela nebo škvarky. Ryby zastoupí i tuňák z konzervy nebo luxusnější uzený losos. A nemusí to být žádná nuda. Vyzkoušejte tuto netypickou pomazánku z černého kořene a uzeného lososa nebo makrelovou s křenem, okurkou a pažitkou
Nezapomeňme ani na čerstvou zeleninu, která je lehká, barvená a plná čerstvé chuti. Ředkvičky, kápie, cukety, pórek nebo červená řepa, která dodá krásnou fialovou barvu jsou nejčastější volené druhy. Dýňové pyré spolu s tvarohem je základem výborné podzimně laděné dýňové pomazánky.
Čerstvé bylinky dokáží spolu se zeleninou ze smetanového základu udělat opravdu osvěžující pomazánku. Sezóna medvědího česneku přímo vyzívá k pikantní svačině a v zimních měsících ho hravě zastoupí oblíbená pažitka. Ale i sušené koření nadělá parádu. Taková mletá paprika je skvělý základ budapešťské pomazánky.
Pokud klasickým pomazánkám neholdujete, máte i tak mnoho možností. Díky rozmachu exotických kuchyní u nás zdomácnělo například mexické guacamole, izraelský hummus či baba ganoush z pečených lilků. Tyto pomazánky jsou skvělé na rozpečeném chlebu či toastu. A co takhle vyzkoušet domácí pesto z ředkvičkových listů?
Nezapomeňme na velmi podstatnou věc: pečivo. Vysušená veka by mohla zbytečně výsledný dojem pokazit. Pokud si troufnete na domácí pečivo, uvidíte, že neprohloupíte.
Kváskový chléb chutná skvěle za čerstva i jako toast. Vyzkoušejte žitný kváskový chléb se špaldovou moukou nebo žitný semínkový chléb. Skvělé budou i malé houstičky banketky, rozkrojená focaccia nebo pizza chléb.
Je čas na svačinu!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.