Olivové tapenády – chuťovky ze Středomoří

Olivové tapenády – chuťovky ze Středomoří

Chcete, aby vaše letní posezení dostalo provensálský šmrnc? Připravte jednoduché olivové tapenády, které vyniknou s pečivem i zeleninou.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Jedinečná receptura

Předchůdce této lahůdky najdeme už v Antice, kdy si lidé připravovali olivovou pomazánku. Pravá tapenáda ale vznikla až smícháním oliv s kapary, tedy plody kapary trnité. Těm se v provensálštině říkalo tapeno, z čehož postupně vzniklo i označení delikatesy. Recept vylepšili k dokonalosti dva kuchaři z francouzské Marseille, kteří v roce 1880 začali ve své restauraci podávat vejce natvrdo plněné směsí černých oliv, kapar, ančoviček a bylinek.

Pochoutka z černých i zelených oliv

Na tapenády se budou hodit všechny druhy oliv, černé i zelené, včetně levnějších, ideálně samozřejmě bez pecek. Dále nesmí chybět kapary, ančovičky, olivový olej, česnek a koření – pepř a provensálské bylinky nebo oregano. Základní recept na černou tapenádu si můžete připomenout ve videu Romana Pauluse.

TIP: Pro středomořskou variantu vždy přidejte kapary, počítejte jednu lžičku kapar na 100 gramů oliv.

Nezapomeňte, že ančovičky jsou velmi slané. Opatrně zacházejte i s olivovým olejem, raději ho přilévejte během mixování postupně. Zelená tapenáda se připravuje stejně, můžete ji vylepšit o trochu piniových oříšků, drcených mandlí nebo kapku citronu.

Variace na olivové téma

Přestože se pravá tapenáda neobejde bez oliv, můžete zkusit i její varianty. Třeba tapenádu ze sušených rajčat (případně oliv smíchaných se sušenými rajčaty), případně pesto ze sušených rajčat. Ančovičky v takovém případě můžete vynechat, ale kapary nesmí chybět. Kdo na ančovičky nedá dopustit, může naopak připravit tapenádu jen z nich. Ve Středozemí se této oblíbené verzi říká anchoïade.

Čas na degustaci

Základními přísadami pro degustaci bude slunce, pohoda a dobrá společnost. Pak už můžete připravenou tapenádu za studena rovnou servírovat na pečivo – na krutony, topinku nebo italské bruschetty, k nimž si ze zbylých ančoviček můžete nachystat i bruschettu s rajčaty, zkaramelizovanou cibulí a ančovičkami. Výrazné tapenády skvěle doplní i zeleninu, vejce a tvrdé sýry. A můžete jimi ozvláštnit i grilovanou rybu nebo maso. A jeden nezbytný doplněk  – sklenice růžového vína, martini nebo pastisu!

Z čeho si svou tapenádu připravíte nejraději vy? Napište nám to do komentářů

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.