Italské rizoto patří k italské kuchyni stejně jako pizza a těstoviny. I když se rýže v Itálii objevila již v 10. století, první rýžová pole byla založena v Lombardii teprve na začátku 15. století. Rýže občanům Lombardie umožnila přežít nejhorší období válek a hladu. Dodnes si tedy v Lombardii pamatují, jak je pro tento region rýže důležitá, i když v současné době patří k hospodářské a kulturní špičce Itálie.
O vzniku rizota koluje spousta legend. Nejznámější je však ta o malíři, jemuž během malování výzdob dómu do hrnce s rýží upadl šafrán, který používal k získání zlatého odstínu barvy. Proto se dodnes milánské rizoto – risotto alla milanese – ochucuje šafránem.
Abyste docílili lahodného krémového rizota, musíte použít originální suroviny a přesně dodržet postup přípravy.
Zdá se Vám příprava složitá? Mrkněte ještě na video s Romanem Paulusem a poté rizoto hravě zvládnete.
A jak vlastně rizoto podávat? I to vám v Kuchyni Lidlu poradíme. Podívejte se na naše recepty, ze kterých si určitě vybere každý.
Začněte od něčeho snadného. Rizoto se sýrem Grana Padano a sušenými rajčaty je ten správný recept, pokud s přípravou rizota teprve začínáte a jsou to Vaše první pokusy. Toto rizoto je tak skvělé, že si na něm pochutnáte i samostatně, ale lze jej podávat i jako přílohu.
Pokud Vám spojení rýže a sušených rajčat zachutnalo, ale neobejdete se bez masa, připravte si rizoto se pstruhem a sušenými rajčaty. Kousky ryby servírované na krémovém rizotu s bylinkami vypadají opravdu skvěle a vaše hosty určitě potěší. A pokud podáváte s rizotem rybu, rozhodně ho připravte na rybím vývaru.
A na konec něco pro milovníky hovězího masa. Rizoto se sýrem Grana Padano a hovězím masem se navíc trochu netradičně podlévá červeným vínem, což je specialita Piemontu, jak jsme se již dozvěděli.
Už jste někdy ochutnali pravé italské rizoto? Italové ho podávají na několik způsobů, ovšem vizuálně nejzajímavější je servírování ve vydlabaném bochníku parmezánu. Milovníci tohoto jídla rovněž tvrdí, že nejlepší italské rizoto se připravuje v Benátkách. Souhlasíte s tím? Napište nám v komentářích.
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.