Francouzská kuchyně je vyhlášená svými delikatesami a vytříbenými jídly po celém světě. V roce 2010 byla dokonce organizací Unesco prohlášena za „nedotknutelné kulturní dědictví“. Odtud pochází i Průvodce Michellin (Le Guide Michelin), který je dnes už nepostradatelnou součástí vybavení každého opravdového gurmána. Každý rok znovu hodnotí restaurace počem hvězdiček a dostanou se do něj jen ty nejvyhlášenější. Nemusíte ovšem chodit do drahých podniků a ochutnávat tradiční žabí stehýnka nebo vařené šneky po burgundsku, abyste si mohli vychutnat tradiční francouzská jídla. Přinášíme 5 receptů, které snadno zvládnete i v naší malé české kuchyni a na kterých si zaručeně pochutnáte.
Máte rádi tradiční českou česnečku se sýrem? V tom případě se zamilujete i do francouzské cibulové polévky. Vaří se z drůbežího vývaru, jiskru jí dodá sklenka brandy a vůni čerstvý tymián. A to není všechno, když už je uvařená a vy byste ji nejraději hned snědli, Francouzi ji dokázali posunout o level výše. Rozlije se totiž do porcovacích misek, překryje sušenou bagetou a sýrem Brie a nechá se na 5 minut zapéct v troubě. No jen si představte ten rozpečený sýr v lahodné polévce. Už se vám sbíhají sliny?
Francouzi si vaření bez oblíbeného a po celém světe vyhlášeného vína snad ani neumí představit. Pokud víte, jak na to, čekají vás neodolatelné gurmánské zážitky. Pokud však nevíte, jak se s vínem v kuchyni pracuje, můžete očekávanou specialitu velmi snadno proměnit v nedobrý chod, který ani nedojíte. Tajemství vaření na víně poodkryje šéfkuchař Roman Paulus v receptu na vepřová líčka na víně. Prozradí i vhodnou přílohu a různé varianty receptu, podle toho, kolik na vaření máte času.
Stálicí francouzské kuchyně jsou gratinované brambory a camembert. S obojím se setkáte jak v restauracích, tak v každé rodině, kde se jídlo běžně vaří pro rodinu. Ukážeme vám recept na kuřecí prsa pečená ve slanině s neodolatelnou přílohou z gratinovaných brambor se zapečeným sýrem. Jako druhá příloha poslouží i velká porce restované zeleniny, který vám snad zabrání, abyste nesnědli celý pekáč zapečených brambor s camembertem na posezení ?.
Luxusní předkrm, chlebíček na oslavu nebo chutná svačinka? Maso z konfitovaných kachních stehen lze využít různě. Avšak pokud se rozhodnete pro kachní rillettes, rozhodně nebudete litovat. Rozpečené plátky chleba, kachní maso ochucené pažitkou a kyselými okurkami, a zkaramelizovaná cibulka si tak náramně rozumí, že vám po několik týdnů nedovolí na dobrotu zapomenout. Ale máme pro vás dobrou zprávu, pokud maso zbyde, můžete ho naložit do skleničky a zalít sádlem. Tak v lednici vydrží až několik týdnů. Lahodné chlebíky si tak můžete brzy dopřát znovu.
Máte dost sladkých koláčů a hledáte změnu? Co takhle slaný koláč? Křehké těsto, vajíčkovo-smetanová náplň a zelenina podle libosti. Recept na tradiční francouzský quiche s brokolicí, sušenými rajčaty a kozím sýrem ukáže šéfkuchař Roman Paulus ve videu Kuchyně Lidlu. Naučí nás správné těsto na quiche, tipy jak s ním správně pracovat i kdy je vhodné quiche naporcovat. Už víte, co budete mít zítra ke svačině?
Ukázali jsme si 5 výborných receptů, které nejsou tak složité a můžete si na nich snadno pochutnat i doma. Stačí trocha odvahy a odhodlání ke zkoušení nových receptů a stanete se malým soukromým mistrem své vlastní domácí francouzské kuchyně. A to už stojí za zkoušku, co říkáte?
Jaký recept vás nejvíce zaujal, a který vyzkoušíte jako první?
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.