Téměř všechna semínka se dají vyklíčit, ale ne všechny klíčky jsou zdraví prospěšné – některé dokonce mohou uškodit. Třeba fazolové klíčky obsahují jedovatou látku, která zmizí až po jejich tepelné úpravě. Stejně tak by nebyly dobrou volbou ani klíčky rajčat, papriky, nebo žlutého melounu. Semínek, z nichž můžete vybírat, je ale pořád víc než dost. Pro seznámení s procesem klíčení jsou dobrá semínka mungo, ředkvička, červená nebo hnědá čočka a také hrášek.
TIP: Semena ze zahradnictví určená k pěstování bývají často ošetřena různými látkami, což nevadí, pokud z nich vyroste rostlina a vy budete sklízet jen plody. Ideální na klíčení jsou semena v BIO kvalitě – v dnešní době už celkem běžně dostupná v obchodech se zdravou výživou.
Samotné klíčení je poměrně jednoduchý proces a není toho k němu moc potřeba. Důležité je věnovat vašim klíčkům pozornost alespoň pár minut každý den a hlídat, aby klíčící semínka neplesnivěla nebo naopak neuschla.
Pro domácí klíčení si můžete koupit speciální nádobu na klíčení nebo si ji sami vyrobit. Jde v podstatě o menší zavařovací láhev, jejíž víčko připomíná sítko. Pomůžete si tak, že do víčka klasické zavařovačky uděláte větší množství otvorů, anebo celé víčko vyměníte za obvaz (má dostatečně velká oka) připevněný gumičkou. Takové plátýnko je lepší pak měnit každý den.
TIP: Drobná semínka, jako je třeba chia, řeřicha nebo rukola při klíčení vytváří gel, který se obtížně vyplachuje, proto se pro ně používají tzv. klíčící misky. Jde o malé ploché sítko, na které se semínka rozprostřou, a pod ním je miska.
druh semen | kolik dát klíčit | kolik bude klíčků | doba namáčení | doba klíčení |
sezam | 1 hrnek | 2 hrnky | 2 hodiny | 1–3 dny |
mungo | ⅓ hrnku | 4 hrnky | 8 hodin | 2–5 dní |
hrášek | 1 hrnek | 3 hrnky | 8 hodin | 2–3 dny |
čočka | ¾ hrnku | 4 hrnky | 8 hodin | 2–3 dny |
cizrna | 1 hrnek | 4 hrnky | 8 hodin | 2–4 dny |
ředkvička | 3 lžičky | 4 hrnky | 6 hodin | 3–6 dní |
A je to! Klíčky vyběhnou většinou během prvních dvou dnů a zhruba tak do tří až pěti dnů můžete sklízet. Kromě klíčků mohou ze semínek vyrazit i kořínky – ty ale nejsou vůbec na škodu a klidně je snězte také. Ideální je jíst klíčky rovnou a co zbyde vydrží v krabičce v lednici až čtyři další dny.
Jakmile sklidíte první úrodu klíčků, nezbývá než se pustit do jídla. Posypte si čerstvými klíčky třeba salát z čočky, hodí se také jako ozdoba polévek, klidně i těch studených. Vaše denní dávka klíčku se také skvěle hodí na celozrnný chléb s avokádem a vejcem – zkuste si ho připravit podle receptu Romana Pauluse.
Máte už vlastní zkušenost s klíčením? Přidáváte klíčky do některého z osvědčených receptů? Napište nám!
Jemný prášek z toho nejlepšího zeleného čaje se přidává do dezertů či do zmrzliny nebo si z něj jednoduše připravíte i osvěžující „latté“. Je…
Přemýšlíte, jak si udělat hezký svátek matek? Anebo jak z obyčejného dne udělat sváteční? Dopřejte si pomalou snídani, neboli brunch, který bude…
Začíná být krásně, příroda se pomalu probouzí a to je každoroční znamení, že bychom měli provětrat kuchyň. Ne snad proto, že se to „musí“, ale proto,…