Francie je gastronomickou velmocí a mezi největší speciality řadíme kromě vín také sýry. Pojďme se tentokrát podívat, jaké tajemství v sobě skrývá jeden z nejoblíbenějších a světově nejrozšířenějších francouzských sýrů – camembert.
Ve Francii se jí camembert neustále – servíruje se při každé příležitost, najdete ho v každém chodu. Spolu s jinými druhy sýrů a ovocnými džemy se podává se i jako dezert. A jak si camembert nejlépe vychutnat? Francouzi ho nikdy nepodávají přímo z lednice. Pokud tedy chcete poznat tu pravou krémovou konzistenci, před podáním nechte sýr několik hodin v pokojové teplotě. Teprve poté pocítíte neopakovatelnou chuť francouzského camembertu.
Camembert se ve Francii vyrábí více než 200 let - podle původních receptur a ověřenými metodami. Díky tomu Vás okouzlí intenzivní chutí, jemnou, sametovou kůrkou a měkkým, téměř tekutým vnitřkem. Ochutnali jste někdy sýr camembert přímo ve Francii?
Nebo se Vám povedlo navštívit obec s krásným názvem – Camembert? Během prohlídky se můžete podívat, jakým způsobem probíhá chov krav, z jejichž mléka se vyrábí ten nejkvalitnější francouzský camembert a skrze prosklené stěny detailně pozorovat proces jeho vzniku. Pokud tento sýr milujete, určitě se tam musíte podívat. Poznat tradici a dějiny takovéto speciality je skutečně nevšední zážitek.
Camembert chutná báječně jen tak samostatně jako chuťovka k vínu, můžete z něj také připravit báječné recepty. Skvěle se hodí jak k masitým, tak zeleninovým pokrmům. Nahlédněte s námi do Kuchyně Lidlu a vyzkoušejte některý z receptů, uvidíte, že se k nim budete často vracet.
Cibulová polévka a quiche jsou tradičními pokrmy francouzské kuchyně. Pokud se nedokážete rozhodnout, který z nich připravit, doporučujeme vám recept Romana Pauluse na francouzský cibulový koláč. Chuť cibulové polévky, která se často podává s bagetou zapečenou se sýrem, přenesl do nádivky a křupavost bagety do těsta. Zrodil se tak koláč, který vás bude lákat jemnou, nasládlou cibulí a dozlatova zapečeným sýrem.
Camembert můžete použít i jako nádivku. Připravte krůtí prsa plněná camembertem podávaná s rukolou a sladkou přílohou v podobě sušených brusinek a pečené dýně. Určitě Vám tato nevšední kombinace zachutná, protože camembert celému pokrmu dodá intenzivní a lehce pikantní příchuť. Krůtí maso je velmi jemné a dietní, proto si při přípravě dávejte pozor, ať jej nepřepečete.
Pokud v kuchyni rádi experimentuje a nebojíte nevšedních kombinací, vyzkoušejte kuře s ořechy, špenátem a camembertem. Že se sýry skvěle doplňují s ořechy, je stará známá věc. Přidáte-li špenát, vznikne opravdová lahůdka. Nakonec už stačí jen příloha v podobě lehkého salátu a chutný oběd je na světě.
Roman Paulus využil camembert úplně jinak a připravil kuřecí prsa s gratinovanými bramborami s camembertem. Kuřecí prsa obalil anglickou slaninou, díky čemuž budou šťavnatá a během pečení se nevysuší. Jako přílohu vybral zeleninovou směs a co je pro nás nejdůležitější – gratinované brambory. Je to velice oblíbený způsob zapékání brambor ve smetaně pod sýrovou krustou z camembertu. Tento způsob přípravy brambor rovněž pochází z Francie. Gratinované brambory můžete podávat nejen jako přílohu, ale rovněž jako hlavní chod doplněný lehkým zeleninovým salátem.
Z camembertu můžete připravit i skvělý předkrm. Camembert zapečený v lilku a sušené šunce však můžete podávat i jako chuťovku, záleží jen na vás. Vynikající chuťový zážitek docílíte tak, že jako přílohu připravíte ještě salát z jablek, vlašských ořechů, rukoly a polníčku. Přesvědčte se sami a připravte si tento recept.
V neposlední řadě můžete camembert podávat na grilovačce s přáteli. Grilovaný camembert umožní, aby se jeho chuť plně rozvinula. Stačí ho jen lehce rozpéct nebo ogrilovat, díky vyšší teplotě je jeho chuť a aroma mnohem intenzivnější. Před tepelnou úpravou můžete camembert nechat marinovat v marinádě z mleté papriky, pepře, tymiánu a olivového oleje. Ke camembertu se skvěle hodí svěží ovocná chuť, proto ho podávejte s brusinkami.
Camembert můžete použít téměř všude. Hodí se jak do teplé, tak i studené kuchyně. Můžete ho zapékat, grilovat, smažit, přidávat do nádivek, polévek, sendvičů a chuťovek, nebo jen tak k vínu. Jak si nejradši vychutnáváte camembert vy? Napište nám!
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.