Výlet do Vietnamu s Romanem Paulusem
Doba čtení 7 minut

Výlet do Vietnamu s Romanem Paulusem

Vietnamská kuchyně je hitem posledních několika let. Majitelé asijských restaurací pochopili, že dnešní doba ocení spíše poctivé syté polévky a svěží suroviny než roky omílanou smaženou rýži s kuřecím.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Vietnamská kuchyně je hitem posledních několika let. Majitelé asijských restaurací pochopili, že dnešní doba ocení spíše poctivé syté polévky a svěží suroviny než roky omílanou smaženou rýži s kuřecím. Češi objevili voňavá lehká jídla plná zeleniny a bylinek, z jednoduchých a čerstvých surovin a každý druhý už dnes má svoje oblíbené asijské bistro, kde dělají „to nejlepší“ Pho Bo ve městě. I vy jste se nás začali ptát na asijská jídla a dožadovat se trendy receptů. A protože náš šéfkuchař Roman Paulus naslouchá, nasedl do letadla a vypravil se do Vietnamu, kde se ve škole vaření naučil ty nejlepší autentické vietnamské recepty, které vám postupně přineseme. Připravili jsme s Romane rozhovor, kde svou cestu a prožitá dobrodružství přiblíží.

Romane, kde jsi vlastně byl a na jak dlouho?

S kolegou jsme byli na 10 dní v Hanoji, kde jsme připravovali galavečeři u příležitosti českého státního svátku 28. 9. Celkem jsme měli 490 hostů, převážně Vietnamců, kteří ovšem měli nějaký hlubší vztah k naší zemi, například v Čechách studovali. Bylo tedy zajímavé vidět kolik místních, jak dobře a rádo mluví česky a má rádo naši kuchyni. Nicméně, mezi hosty byla i česká vládní delegace a další významní hosté.

Co bylo cílem tvé cesty?

Mimo výše uvedené jsme také připravovali oběd pro 60 osob, který náš pan velvyslanec pojal jako oslavu vysoké české gastronomie. Pozvaní hosté byli převážně velvyslanci z ostatních zemí, kteří v Hanoji působí.

Jak se vietnamští šéfkuchaři vypořádali s českými recepty? Co jim šlo nejlépe a co naopak nejhůře?

Co se tyká přípravy našich českých pokrmů, tak jsme si vše vařili sami s tím, že kolegové nám pomáhali s přípravnými pracemi. Na přípravu jsme měli v podstatě 2 dny a oni sami měli hodně práce, takže toho na nás zbylo opravdu až dost ?. Nicméně musím říci, ze v hotelu Sheraton, kde celá akce probíhala, bylo vše naprosto profesionálně zorganizované a vše, co bylo potřeba, jsme si s kolegy byli schopni uvařit. Asi nejvíce se mi líbila místní cukrárna, která je ovlivněná francouzskou školou a je opravdu na špičkové úrovni.

Přivezl sis nějaké zajímavé koření a suroviny? Vezl sis naopak nějaké české do Vietnamu?

Do Prahy jsme si zpět přivezli nějaké koření na přípravu vietnamských pokrmů, které jsem potom následně použil při kurzu vaření, který jsem pořádal u nás v Alcronu. Některé jsme použili i při natáčení videí Kuchyně Lidlu.

Do Hanoje jsme si naopak vezli hrubou mouku, brusinky, slaninu a hořčici. Moc místa jsme v kufru neměli a ostatní jsme museli použít z místních zdrojů.

Co tě nejvíce překvapilo na vietnamské kuchyni?

Asi nejvíce mě překvapilo množství čerstvých bylinek, které se ve Vietnamské kuchyni používá. Zároveň jsem si asi nejvíce pochutnával na místních polévkách a zralém ovoci.

Jaké recepty ses v Hanoi naučil?

Jsem rád, že jsem mohl pozorovat, jak se správně připravují polévky, závitky, ale také velice zajímavé saláty. Například salát ze zelené papáji, který vám ukážeme v Kulinářské akademii.

Jaké jídlo tě z vietnamské kuchyně nejvíce okouzlilo?

Tak hlavně jsem, myslím, díky práci v Hanojském hotelu a následných toulkách po městě, snad alespoň trochu pochopil podstatu místní kuchyně a měl jsem možnost pozorovat, jak významné postavení společné jídlo u místních obyvatel má. Nakonec jsem se zúčastnil i kurzu vaření v místní škole a to byl skvělý zážitek.

Dají se suroviny potřebné k vaření vietnamských jídel sehnat i u nás?

Myslím, že se toho dá sehnat poměrně hodně. Nicméně ani pražská tržnice se pravému trhu v srdci Hanoje nevyrovná ani zdaleka, ale to je přirozené. Ovšem když člověk chce, tak může sehnat poměrně hodně surovin, včetně čerstvých bylin a tím pádem může být Vietnamská kuchyně vařená v Praze velice autentická.

Stala se ti za tu dobu nějaká vtipná patálie?

Zážitků bylo spousta. Nejvíce nás asi zaujal tradiční street food, jako myslím nejspíš každého. Celkově byla naše cesta velice inspirativní a bylo hezké spolupracovat s kolegy z úplně jiné kultury a s jinými znalostmi. Osobně jsem chodil velice rád jíst do zaměstnanecké kantýny, kde nám chutnalo snad asi úplně nejvíce ?.

Plánuješ více podobných cest? Necháš nás nakouknout pod pokličku a prozradíš, co pro kuchyni Lidlu v nejbližší době chystáš?

V každém případě bych rád podobnou cestu absolvoval alespoň 1x ročně. Letos bychom se rádi vydali do Libanonu. Tamní kuchyni bych opravdu velice rád poznal a několik receptů pro naše diváky natočil.

Prozatím prozradím, že pro vás připravujeme recept na pravé vietnamské Pho Bo nebo legendární vietnamskou vajíčkovou kávu. Rozhodně se naši diváci mají na co těšit.

Romane, děkujeme ti za zajímavé odpovědi a budeme se na autentické recepty těšit. Našim čtenářům prozatím prozradíme, že na první takové video s receptem na univerzální a oblíbenou vietnamskou omáčku k namáčení závitků, která se také podává k Pho Bo, Bun Bo Nam Bo a Bun Cha, se můžou těšit už ve středu 15. 1. 2020.

Líbil se vám rozhovor s Romanem? Chtěli byste se také na něco zeptat? Napište nám do komentářů ?.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU