Víno nejen k jídlu
Škola vaření

Víno nejen k jídlu

Ve víně je pravda, říká se už od nepaměti. Pravda je, že víno dokáže vylepšit nejen naši pochmurnou náladu, ale i nejeden pokrm a dodat mu mimořádný říz.

Víno posílí chuť jídla a Vy tak můžete svým hostům připravit opravdový gastronomický zážitek. Zároveň však můžete vínem celé jídlo zkazit. Je jasné, že vařit s archivním vínem hodnoty několika tisíců se nevyplatí, ale stejně tak se nevyplatí použít nekvalitní víno, nebo víno, které vám nechutná. Ani kořením totiž chuť vína nepřebijete. Proto víno ještě před vařením vždycky ochutnejte. Nejen každý francouzský kuchař vám doporučí vařit s tím vínem, které budete servírovat.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Obecně platí, že k rybám a bílým masům se hodí víno bílé, tmavá masa je vhodné připravovat s červeným vínem, které navíc chuťově ladí s bobkovým listem, jalovcem nebo rozmarýnem. I obecně platná dogmata však můžeme porušovat, a proto najdete v Kuchyni Lidlu recept na kapra s červeným vínem a bramborovými placičkami. Pokud si rádi pochutnáte na něčem netradičním, pusťte se do tohoto receptu.

Ať už připravujete jakékoli jídlo, víno by mělo většinou přijít do pokrmu jako jedna z prvních ingrediencí. A jak můžete při vaření víno využít?

Dušení masa

Víno se hodí na dušení masa - maso vínem jednoduše podlijte a poté duste. Dušení je asi nejčastější úprava a v Kuchyni Lidlu se můžete inspirovat mnoha recepty. Pro milovníky červeného vína připravil Roman Paulus kuře na víně, zapečené kachní ragú s bramborovou kaší nebo dušeného králíka se švestkovou omáčkou. Pokud dáváte přednost vínu bílému, připravte si třeba kapra na víně s lehkým bramborovým salátem. A mysleli jsme i na ty z vás, kteří holdují vínu růžovému, určitě si pochutnáte na pečených krůtích prsou na růžovém víně.

Vaření v páře

Vaříte-li často v páře, zkuste ochutit várku vínem a dalšími surovinami, potraviny poté získají skvělé aroma. Vyzkoušejte na tento způsob například filátko pstruha.

 

Omáčky

Z vína připravíte třeba i vynikající omáčku ke kachně. Kachna si skvěle rozumí s citrusovými plody, například s pomeranči, proto by neměly chybět ani v omáčce, která se hodí ke slavnostnímu obědu k masu, nokům, knedlíkům či bramborovému pyré.

Smažení

Z vína můžete připravit skvělé těstíčko. Obalíte v něm rybu, zeleninu nebo i ovoce. Nakonec ještě obalené produkty usmažíte a skvělá chuťovka je na světě.

Risotto

Bez vína byste nepřipravili ani tradiční italské risotto. Originální risotto alla milanese se připravuje s bílým vínem, ale například risotto al barolo, specialita Piemontu, se připravuje z vína červeného.

Dezerty

A sladká tečka na závěr, i dezert můžete připravit s vínem. Stejně tak jako v případě slaných jídel, i sladkým jídlům a dezertům dodá víno speciální šmak. Ochutnejte italský dezert zabaglione, což je sladká vaječná pěna, která se bez vína neobejde. Z palačinek, budete-li je podávat s omáčkou z červeného vína, se rázem stane luxusní moučník.

Víno můžete přidat i do těsta, v Lidl Cukrárně najdete recept na karamelový koláč s vínem, kde kromě vína najdete také sladké banány a lahodný krém. Možná je to trochu netradiční spojení surovin, ale věříme, že vám zachutná. A věděli jste, že i nám známé buchtičky se šodó se podle původních receptů připravovaly s vinným krémem?

To je jen pár tipů, jak víno při vaření využít. Necháváte si víno jen na popíjení, nebo s vínem vaříte? Pochlubte se i vy vašimi nejoblíbenějšími „vinnými“ recepty v komentářích. Na vaše tipy se budeme těšit.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU