Kuchyne Lidlu

Blog

Vánoční ryba trochu jinak

Zapojte se do diskuze

Napište svůj komentář

Ačkoli se u většiny Čechů objevuje na vánočním stole kapr, jsou mezi námi i ti, kteří jeho chuti zrovna neholdují, a proto si raději připraví i jiné ryby. Pokud také na tu klasiku zrovna nejste, navštivte Kuchyni Lidlu, kde najdete ověřené recepty s lososem, pstruhem nebo mořským vlkem.

Přinesete-li si domů rybu v celku, můžete ji okamžitě upéct se zeleninou a bramborami, nebo ji vykostit, filety upéct či usmažit a z hlavy a ocasu připravit rybí vývar, který je základem pro skvělé rizoto a rybí polévku. Navštivte naši Kulinářskou akademii a podívejte se, jak se připravuje rybí vývar nebo rybí polévka.

Filetovat nemusíte rybu jen zasyrova, ale i po vaření či pečení. Navštivte Kulinářskou akademii a podívejte se, jak vyfiletovat upečenou rybu.

Rybu vcelku nejlépe upečte nebo ugrilujte. Po takové úpravě má jemné maso a křupavou kůžičku. A čím takovou rybu ochutit? Tady platí, že méně je více, s kořením to tedy nepřehánějte. Stačí jen trocha soli, špetka soli, pár bylinek a citron. Do ryby můžete rovněž vložit pár stroužků česneku, které během pečení uvolní své aroma. Tyto rady si můžete ihned vyzkoušet v praxi a připravit grilovaného pstruha s žampiony, cuketou a smetanovým dresinkem.

K rybám se chuťově velmi dobře hodí fenykl. Připravte si jej i s další zeleninou jako přílohu k pečené pražmě. Dávejte pozor při pečení, ryba se nesmí péct příliš dlouho, aby zůstala šťavnatá. Neotálejte ani s jejím servírováním, protože ryba se opravdu těžko ohřívá a nechutná tak, jako čerstvě upečená.

Rybí filety

Pracujete raději s filety? I tak si můžete na rybě pochutnat. V našich prodejnách seženete třeba lososa nebo candáta.

Losos je v dnešní době oblíbená ryba, avšak její příprava stále vzbuzuje polemiku. Většina lidí ji hodně propéká, ale nejlepší šéfkuchaři tvrdí, že nejlepší losos je ten, který byl v troubě nebo na pánvi jen pár minut. Poznat tu pravou chvíli, která tvoří hranici mezi syrovým a ideálně upečeným, šťavnatým lososem, není ovšem snadné a chce to trochu cviku. Podívejte se, jak to dělá Roman Paulus, a připravte si pečeného lososa se salátem tabouleh. Na tento recept je lepší použít lososa bez kůže, víte, jak kůži odstranit? Odpověď najdete ve videu Kulinářské akademie Lidlu.

Z lososa můžete připravit i skvělý předkrm. Stačí ho jen namarinovat a před servírováním připravit omáčku a křupavý opečený toast. K tomu navíc pár lístků polníčku a výjimečný předkrm je na světě. A můžete nám věřit, že příprava marinovaného lososa je opravdu snadná a rychlá.

Určitě si připravte pečeného candáta s bulgurem. Candát je sladkovodní ryba, kterých jíme obecně velmi málo. Navíc se jedná o nutričně bohatou rybu, která se může pyšnit zejména vysokým obsahem bílkovin.

Z ryb můžete připravit i vynikající závitky ze pstruha, které se pošírují, tedy krátce vaří při mírné teplotě. Naše verze rybích závitků se hodí na slavnostní stůl, protože vypadají jako z té nejlepší restaurace a chutnají opravdu ojediněle. Roman Paulus jako přílohu připravil lehké tvarohové noky, které jemnou rybu skvěle doplňují.

Mořský vlk se moc ke smažení nebo vaření nehodí, proto volte raději pečeného v alobalu. Rozhodně však stojí za to, abyste ji vyzkoušeli a při svátečním hodování všechny pozvané mile překvapili. Jako příloha jsou ideální grilované plátky předvařených brambor nebo listový salát.

Ryby jsou zdravé, chutné, mohou mít jemnou nebo výraznou chuť a jejich příprava není tak časově náročná jako např. pečení masa. V našich obchodech vždy najdete čerstvé ryby, které můžete připravit na několik způsobů. K tomu vám v Kuchyni Lidlu nabízíme recepty, které vás svou chutí překvapí a určitě si je oblíbíte. Takže neváhejte a začněte zkoušet, kterým receptem o letošních Vánocích nahradíte klasického kapra. Rozhodně nám pak nezapomeňte ve svých komentářích napsat, který recept jste vybrali.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.