Ovocná sezóna je tu!

Ovocná sezóna je tu!

Není nad to jít v létě po zahradě a utrhnout si ze stromu právě dozrálou broskev nebo jiné ovoce. Ne každý má však to štěstí a může si natrhat vlastní úrodu, a proto jsme tu my z Lidlu a každý den vám v našich prodejnách nabízíme čerstvé ovoce včetně toho sezónního.

Synonymem našeho českého léta jsou třešně. Kromě toho, že jsme z nich jako děti „vyráběly“ náušnice, se jich dokážeme nacpat k prasknutí. Sice je nám potom trochu těžko, ale jinak to není na škodu, třešně totiž obsahují významné množství jódu, kteří potřebují lidé s onemocněním štítné žlázy. Mimo jiné působí proti únavě a podráždění, posilují imunitu a snižují krevní tlak. A co víc, omlazují. Proto udělejte něco pro své tělo a upečte si náš mandlový koláč s třešněmi.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Také malinové keře se v tomto období plní červenými plody. Maliny pomáhají v boji proti akné a jiným kožním onemocněním a také jsou vhodné pro diabetiky. Pokud je nesezobete hned z keřů, tak si určitě upečte křehký koláč z vloček s malinami. Díky vločkám je krásně křupavý a malinová náplň uvnitř je prostě jedna báseň. Pokud dáváte přednost krémovým moučníkům, doporučujeme malinový palouček. Tento dezert dostal název podle našeho čerstvého sýra Palouček, který je vedle malin tou nejdůležitější ingrediencí. Přesvědčte se sami, jak krásně se obě doplňují.

Souběžně s malinami přichází i doba meruněk. Možná jste to netušili, ale meruňky jsou hotový poklad. Obsahují velké množství vitamínů a zdraví prospěšných látek, které působí pozitivně na vlasy, nehty i pokožku, podporují imunitu a zlepšují fungování nervové soustavy. Mají protirakovinné účinky a jsou prevencí proti vysokému tlaku a Alzheimerově chorobě. Meruňky by si měli dopřávat také ti, kteří trpí na astma.

V červenci a srpnu dozrávají i broskve. Broskve by se měly objevit v jídelníčku těch, kteří trpí na problémy s ledvinami a krevním oběhem. Broskve mají v kuchyni mnohostranné využití, kromě sladkých moučníků se osvědčí i ve smoothie s čerstvým špenátem a salátem. Milovníci kombinace masa a ovoce si pochutnají na broskvovém čatní, které skvěle ladí ke grilovaným masům. A pro ostatní klasiky tu máme broskvové moučníky: broskvové tartaletky, ovocné řezy a pro děti skvělý “včeličkový“ dort. Máte-li na zahradě přebytky ovoce, doporučujeme uschovat ho na horší časy – tedy konzervovat. Recept na broskvový džem nesmí v Lidl Cukrárně chybět.

Asi „nejpozdnějším“ ovocem z našeho výčtu jsou švestky, které dozrávají v srpnu, některé odrůdy i v září. Švestky mají silné antioxidantní účinky a působí proti rakovině a cévním chorobám. Pozitivní vliv mají i na naší krásu, konkrétně na nehty, vlasy a pokožku.

Také vám babička v dětství vařila plněné knedlíky? Švestky se pro tento účel hodí přímo báječně. Nemusíte je však sypat jen mákem či tvarohem, připravte skvělý skořicový přeliv. Pokud máte u stolu děti, měli byste však vynechat alkohol, bez kterého se ale omáčka v dospělácké variantě neobejde.

K některým moučníkům se hodí švestková omáčka, švestky však nemusíte úplně rozvařovat, stačí je nechat lehce zkaramelizovat. Takovéto švestky se hodí k lívancům, vyzkoušejte to a přesvědčte se, že chutnají mnohem lépe než klasicky s máslem a skořicí.

A na konec klasika - koláč z kynutého těsta s ovocem. Na takový koláč můžete naskládat ovoce, které je zrovna zralé, a vždycky bude skvostný.

 

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU