Odpovídáme: Jak ozdobit perníkovou chaloupku?
Doba čtení 6 minut

Odpovídáme: Jak ozdobit perníkovou chaloupku?

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Perníková chaloupka navodí tu správnou zimní atmosféru, provoní byt příjemnou vůní a po skončení svátečního období si na ní navíc můžete pochutnat. Její zdobení je navíc překvapivě hračka, podívejte se s námi, jak na to.

BÍLKOVÁ POLEVA JAKO ČERSTVÝ SNÍH

Abychom se mohli pustit do zdobení, potřebujeme mít připravenou hrubou stavbu chaloupky. První možností je upéct si jednotlivé díly podle šablony, druhou koupit si již hotovou stavebnici. Perníkovou chaloupku zdobíme bílkovou polevou. Aby se s ní dobře pracovalo, měla by být spíše hustší. Ideální konzistenci poznáte tak, že musí držet tvar (namalovaná linka se neroztéká) a zároveň jde lehce vytlačit ze zdobícího sáčku (linka se tak netrhá).

Hotovou polevou naplňte cukrářský sáček nebo trubičku. Doporučujeme použít kovovou špičku s dírkou o průměru 1 mm, protože čím menší nástavec vyberete, tím detailnější vzory vytvoříte. Případně můžete využít i pevný igelitový sáček, kterému odstřihnete růžek.

TIP: Bílá poleva je klasickou variantou výzdoby chaloupky z perníku. Do bílkového sněhu můžete ale přidat potravinářské či přírodní barvivo (několik kapek šťávy z červené řepy místo citronu či špetku kurkumy) a rozzářit ji barvami.

STŘECHA JE ZÁKLAD

Aby vás při zdobení nic nepřekvapilo, je dobré si ho předem pečlivě naplánovat. Šablonu pro snadné a opravdu nádherné zdobení střechy perníkové chaloupky můžete vytisknout kliknutím na tlačítko níže. Pak už ji jen přeneste na perník.

Pokud se rozhodnete si geometrický dekorační vzor sami vytvořit, držte se následujícího postupu:

Krok 1 – Na list papíru si vyznačte body vzdálené od sebe 1,5 cm. Pokud použijete čtverečkovaný papír, velmi vám to usnadní orientaci. Značky pak na perníkový základ přeneste jedlým fixem či obyčejnou tužkou (grafit je potravinářský nezávadný), nebo je lehce vyškrábejte nebo vypíchněte jehlou.

Krok 2 – Připravené body spojte diagonálními čárami ve směru zleva doprava.

Krok 3 – Čáry zdvojte.

Krok 4 – Protilehlé body propojte čarami i ve směru zprava doleva.

Krok 5 – Čáry opět zdvojte.

Krok 6 – Bílkovou polevou vybarvěte vzniklé čtverečky.

Krok 7 – V prostoru mezi jednotlivými čtverečky udělejte ozdobné tečky.

Bílkovou polevu pokládejte jako provázek, nesnažte se kreslit přímo na perníkový základ. Pokud se linka občas trhá, je třeba zpomalit pohyb zdobícího sáčku.

TIP: Pokud vám při zdobení ujede ruka, nic se neděje. V kontextu celé stavby chaloupky křivá linka či drobná nepravidelnost zanikne a nikdo si jí nevšimne.

ZIMU DĚLAJÍ RAMPOUCHY

Jak jinak dodat perníkové chaloupce zimní nádech než spoustou rampouchů elegantně visících ze střechy zaváté sněhem? Rampouchy vytvoříte tak, že špičku zdobícího sáčku přiložíte k hraně střechy a vymáčknete kapku polevy, kterou současně potáhnete směrem dolů. Koukněte se na video Kulinářské akademie Lidlu, kde to Roman Paulus názorně předvádí. Další výzdoba chaloupky je zcela na vaší fantazii. Oblíbené je zvýraznění kontur oken i dveří jednoduchými geometrickými ornamenty. Polevu vždy nechte pořádně zatuhnout.

Nezapomeňte si vyhrát s okolím chaloupky, doplňte ji stromy a lesními zvířaty vykrájenými z perníkového těsta. Část bílkové polevy můžete naředit citronovou šťávou, štětcem ji nanést na podkladovou desku a posypat ji strouhaným kokosem. Vytvoříte tak dokonalou iluzi čerstvě napadaného prašanu na ledové námraze.

TIP: Rozdíl mezi polevou vhodnou na tenké linky a polevou ideální na vyplnění větších ploch se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu.

 

SVĚTLO LINOUCÍ SE OKNY

Pokud chcete mít perníkovou chaloupku přesně jako tu ze známé pohádky o Jeníčkovi a Mařence, vložte do hotové stavby světýlko (nej nezapomeňte udělat ještě před pečením díru v podstavci chaloupky, kterým světýlko vložíte). Jeho záře bude prostupovat okny ven, a ještě umocní vytvořenou sváteční atmosféru. Ideální je umělá LED svíčka nebo malé elektrické světýlko (hořící svíčku nepoužívejte, protože by chaloupku mohla zničit).

Okenní otvory můžete nechat prázdné či je vyplnit. Vhodnou výplní jsou plátky želatiny, které se vizuálně velmi podobají skleněným tabulkám starých oken. Želatinové plátky nalepíte pomocí polevy z vnitřní strany perníkové chaloupky. 

TIP: Zkuste kromě polevy použít i lentilky, želé bonbony, sušené ovoce nebo oříšky. Děti střechu přizdobenou barevnými lentilkami, které přilepíte pomocí bílkového sněhu, jistě ocení!

Jak se vám perníková chaloupka povedla? Napište nám do komentářů a pochlubte se fotkou na sociálních sítích s hastagem #kuchynelidlu. Dejte nám vědět, zda jste se letos rozhodli pro tradiční zdobení bílou, nebo jste experimentovali s barvami

Chaloupka tisk Stáhnout

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU