Lékař jménem zázvor

Lékař jménem zázvor

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař, říká jedno staré přísloví. Ještě než však zavoláte lékaře, zkuste zázvor. Ten je totiž zásobárna všeho zdravého, nejen že vám uleví při nejrůznějších potížích, ale užijete ho i v kuchyni a dovede prohřát celé tělo, což v panujícím zimním období obzvláště oceníte.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Zázvor je bylina asi 1 m vysoká a pochází z indického subkontinentu. Jedlý kořen dosahuje délky až 50 cm, je světle hnědý a po oloupání ukáže v plné kráse svou zlatavou dužinu. V obchodě sáhněte po pevných kořenech a ty scvrklé a měkké raději neberte. Když si přinesete zázvor domů, skladujte ho na chladném místě. Pokud chcete prodloužit jeho trvanlivost, zabalte ho do ubrousku a poté ještě do sáčku a vložte do lednice.

Je to zázrak!

První zmínky o léčivých vlastnostech zázvoru pocházejí už z 3. století př.n.l. z čínské medicíny. Je považován za nejstarší léčivou rostlinu, která:

  • působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém
  • působí jako prevence proti rýmě a chřipce
  • snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak
  • pomáhá v boji proti rakovině
  • podporuje hubnutí
  • ulevuje při nevolnosti, migréně a menstruačních bolestech
  • osvěžuje ústní dutinu
  • působí jako afrodiziakum

Má ale i další využití

  • S nadšením jste vyrazili na procházku zasněženou krajinou, ale po návratu se ne a ne zahřát? Připravte si horkou lázeň se zázvorem, ohřejte si nohy, poté se zavrtejte do peřin, vypijte zázvorový čaj s medem a za chvíli vám bude teplo. Ani následky v podobě rýmy a kašle nebude vaše procházka mít.
  • Bolí vás svaly a klouby? Zastavte se v lékárně pro masážní olej se zázvorem a vmasírujte několik kapek smíchaných se lžičkou masážního oleje na bolestivá místa.
  • Trpíte mořskou nemocí nebo se vám dělá špatně při jízdě v autobuse? Naordinujte si tak 3 hodiny před odjezdem zázvorovou kúru – pijte čaj, dejte si bonbony. A Uvidíte, že tentokrát při cestě trpět nebudete.

Zázvor v kuchyni

Chuť zázvoru je velmi pikantní. Pokud to přeženete, nikdy ji v jídle nezneutralizujete, proto dávejte pozor. Zázvor se při vaření používá v zásadě ve 3 podobách – čerstvý, sušený a marinovaný.

  • ČERSTVÝ ZÁZVOR je potřeba před použitím oloupat a nastrouhat nebo nakrájet. Celou místnost ihned zaplaví jeho intenzivní vůně, kterou způsobují vonné silice a éterické oleje, pikantní chuť je pak dílem gingerolu. Ten se při vaření mění na zingeron, který se využívá například i při výrobě parfémů.
  • SUŠENÝ ZÁZVOR je mnohem intenzivnější než čerstvý. Místo lžíce zázvoru čerstvého vám postačí lžička sušeného. Najdete ho v různých exotických směsích koření a hodí se nejen do slané, ale i sladké kuchyně.
  • MARINOVANÝ ZÁZVOR znáte asi nejlépe jako přílohu k sushi. Pročišťuje chuťové pohárky, což při konzumaci ryb obzvláště oceníte. Jinak se používá také do cukrovinek nebo alkoholických nápojů.

 

 

Při vaření se zázvor používá většinou k těžkým jídlům, např. ke kachnímu nebo vepřovému masu, a usnadňuje jejich trávení. Najdete ho ale i jako součást sladkých moučníků a teplých i studených nápojů.

Zázvor je velmi populární v receptech asijské kuchyně, a to například v kombinaci s pálivými papričkami, kari kořením a dalšími surovinami. Ochutnejte hovězí nudličky se zázvorem a kari, což je velmi pikantní pokrm, který se ne úplně hodí pro děti, pro dospělé to však bude laskomina. Pokud máte plné zuby pečené kachny a chcete tuto oblíbenou surovinu ozvláštnit, připravte si kachnu pečenou na víně s kešu ořechy.

Se zázvorem můžete připravit skutečné gastronomické skvosty, třeba lososa v sójovo-zázvorové marinádě nebo zapečená vepřová žebírka s medovo-zázvorovou marinádou. A jako přílohu doporučujeme mrkvovou kaši se zázvorem, která vás přesvědčí, že mrkvová kaše není jen pro děti.

Pokud hledáte tip na pikantní předkrm, vyzkoušejte krevety se zázvorem, citronem a chilli na křupavé topince. Jako předkrm se hodí také játrová paštika, k níž podávejte skvělou cibulovo-jablečno-zázvorovou marmeládu.

Potřebujete zahřát? Na to je nejlepší polévka! Připravte si kuřecí polévku se zázvorem a knedlíčky. Máte-li chuť na trochu exotiky, oslní vás polévka s mangem, zázvorem a limetkou.

Ujíždíte na detoxu? Nevynechejte šťávu z červené řepy, mrkve a jablek se zázvorem, která obsahuje samé zdravé věci.

Nejen na slano, ale i na sladko je zázvor vynikající, dezertům dodá netradiční šmrnc. Z nabídky Lidl Cukrárny doporučujeme zázvorový moučník nebo tvarožník s citronem a zázvorem, neboť v kombinaci s tvarohem chutná zázvor úžasně.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU