Zázvor je bylina asi 1 m vysoká a pochází z indického subkontinentu. Jedlý kořen dosahuje délky až 50 cm, je světle hnědý a po oloupání ukáže v plné kráse svou zlatavou dužinu. V obchodě sáhněte po pevných kořenech a ty scvrklé a měkké raději neberte. Když si přinesete zázvor domů, skladujte ho na chladném místě. Pokud chcete prodloužit jeho trvanlivost, zabalte ho do ubrousku a poté ještě do sáčku a vložte do lednice.
První zmínky o léčivých vlastnostech zázvoru pocházejí už z 3. století př.n.l. z čínské medicíny. Je považován za nejstarší léčivou rostlinu, která:
Chuť zázvoru je velmi pikantní. Pokud to přeženete, nikdy ji v jídle nezneutralizujete, proto dávejte pozor. Zázvor se při vaření používá v zásadě ve 3 podobách – čerstvý, sušený a marinovaný.
Při vaření se zázvor používá většinou k těžkým jídlům, např. ke kachnímu nebo vepřovému masu, a usnadňuje jejich trávení. Najdete ho ale i jako součást sladkých moučníků a teplých i studených nápojů.
Zázvor je velmi populární v receptech asijské kuchyně, a to například v kombinaci s pálivými papričkami, kari kořením a dalšími surovinami. Ochutnejte hovězí nudličky se zázvorem a kari, což je velmi pikantní pokrm, který se ne úplně hodí pro děti, pro dospělé to však bude laskomina. Pokud máte plné zuby pečené kachny a chcete tuto oblíbenou surovinu ozvláštnit, připravte si kachnu pečenou na víně s kešu ořechy.
Se zázvorem můžete připravit skutečné gastronomické skvosty, třeba lososa v sójovo-zázvorové marinádě nebo zapečená vepřová žebírka s medovo-zázvorovou marinádou. A jako přílohu doporučujeme mrkvovou kaši se zázvorem, která vás přesvědčí, že mrkvová kaše není jen pro děti.
Pokud hledáte tip na pikantní předkrm, vyzkoušejte krevety se zázvorem, citronem a chilli na křupavé topince. Jako předkrm se hodí také játrová paštika, k níž podávejte skvělou cibulovo-jablečno-zázvorovou marmeládu.
Potřebujete zahřát? Na to je nejlepší polévka! Připravte si kuřecí polévku se zázvorem a knedlíčky. Máte-li chuť na trochu exotiky, oslní vás polévka s mangem, zázvorem a limetkou.
Ujíždíte na detoxu? Nevynechejte šťávu z červené řepy, mrkve a jablek se zázvorem, která obsahuje samé zdravé věci.
Nejen na slano, ale i na sladko je zázvor vynikající, dezertům dodá netradiční šmrnc. Z nabídky Lidl Cukrárny doporučujeme zázvorový moučník nebo tvarožník s citronem a zázvorem, neboť v kombinaci s tvarohem chutná zázvor úžasně.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Krása polévek tkví v jejich jednoduchosti. A Francouzi to s nimi umí. Nechme se inspirovat jejich světově proslulými polévkami.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…