Řecký spisovatel a historik Plutarchos, který žil v letech 50-120 n.l., o víně řekl: „Víno je mezi nápoji nejušlechtilejší, mezi léky nejchutnější a mezi pokrmy nejpříjemnější.” Již tato slova nám mnohé o víně napoví, ale jeho kořeny sahají mnohem dál…
Vitis sezannesis – tento prapředek dnes známých vinných odrůd rostl na zemi již před 60 miliony let! 8 tisíc let př.n.l. se z něj v důsledku evoluce stal vitis vinifera, ze kterého se dnes vyrábí víno na celém světě. První historické zmínky spojující člověka s vínem byly nalezeny v kavkazské oblasti, kde archeologové objevili pozůstalosti nádob, ve kterých bylo pravděpodobně uchováváno víno. Nejstarší nalezená láhev na víno se datuje rokem 325 n.l.
Během let se měnil způsob pití vína a samozřejmě také způsob jeho výroby. Rozdíl mezi přístupem ke kultuře pití a pěstování vína byl znát mezi jednotlivými oblastmi již ve starověku. Řekové se domnívali, že pití neředěného vína je barbarství a způsobuje šílenství, umění ředění vína s vodou považovali za projev dobrého vkusu. Neředěné víno mohl pít jedině bůh vína – Dionýsos.
V Egyptě k fermentaci používali speciální kádě, zatímco v Řecku pili mladé víno, které často a rychle kvasilo. Aby Řekové prodloužili jeho životnost, přidávali k vínu koření, med a mořskou vodu. Víno bylo symbolem luxusu a bohatství.
Během trvání Římského císařství se pěstování vinné révy a výroba vína rozvíjely, ale po jeho úpadku došlo ke značné stagnaci. Ve středověku mniši a řeholníci vyráběli víno pro církevní a obchodní účely. V klášterech v Burgundsku vznikaly popisy ideální půdy vhodné k pěstování vinné révy. Vznikla zde rovněž metoda uskladnění vína ve sklepech – byl to jeden ze způsobů, jak ochránit víno před nájezdem barbarských kmenů. Dříve bylo víno uskladněno v horních patrech domů v blízkosti komínů, aby získalo kouřovou chuť.
V roce 1935 vznikl ve Francii apelační systém, který určoval výnos z jednoho hektaru, původ, minimální obsah alkoholu, použitou odrůdu, metodu pěstování a vinifikaci. Tento systém se používá dodnes.
Den svatého Patrika si už dávno nepřipomínají jen v Irsku. Bujaré oslavy propukají také v dalších zemích, kde se na počest irského patrona zazelenají…
Pod japonskou kuchyní si většina představí nanejvýš tak sushi. To je ale jen zlomek gastronomie země vycházejícího slunce. Je čas rozšířit si obzory!
Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte,…