Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Zrcadlová poleva

Pod tajuplným názvem „mirror glaze“ se skrývá i v Česku oblíbená „zrcadlová poleva“, která je skvělou ozdobou celé řady různých dortů a zákusků. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video návod, díky které si ji můžete jednoduše připravit sami doma. Kromě pořádné dávky cukru budete potřebovat ještě glukózový sirup, želatinu, bílou čokoládu a kondenzované mléko. Nemusíte však zůstat jen u toho. Pokud chcete, aby poleva byla například růžová, stačí přidat pár kapek červeného potravinářského barviva. Nakonec stačí jen vše rozmixovat a můžete začít glazovat – i to vás Roman Paulus naučí.


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Recept na zrcadlovou polevu

  • 250 g krystalového cukru
  • 270 g vody
  • 350 g glukózového sirupu
  • 28 g plátkové želatiny
  • 350 g bílé čokolády
  • 200 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • teploměr
  • mřížka
  • tyčový mixér

POSTUP

Želatinové plátky namočíme do studené vody. 

V hrnci zahřejeme vodu s cukrem a glukózou asi na 50 °C a přidáme vyždímanou plátkovou želatinu. 

Do mísy nalámeme čokoládu a přidáme kondenzované mléko.

Horkou tekutinu nalijeme do misky s čokoládou a vymícháme do hladka, případně obarvíme gelovou potravinovou barvou.

Rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme vychladnout 25–30 °C. Případně necháme polevu v lednici odpočívat do druhého dne a před použitím rozehřejeme nad vodní lázní na požadovanou teplotu.

Používáme jako polevu na krémové dezerty, které před politím musí být dobře zmražené (alespoň pár hodin v mrazničce). Na špatně vychlazeném zákusku poleva nebude držet. Dezert poléváme na mřížce, aby přebytečná poleva mohla jednoduše stéct.

Po zalití polevou zákusek skladujeme v lednici (kde rozmrzne). 

Jak dezerty zalít zrcadlovou polevou?

Zrcadlovou polevou se zdobí nejčastěji dezerty z různých pěn. Můžete vyzkoušet tvarohovou nebo čokoládovou pěnu či mousse z bílé čokolády podle triků Kulinářské akademie Lidlu. Ovocným ragú s trochou želatiny můžete pak zákusek naplnit. 

Pokud chcete připravit něco opravdu speciálního a máte ve spíži domácí bezový sirup, můžete zkusit ozdobit i bezovou pěnu. Případně stejným postupem připravit pěny i z jiných domácích sirupů.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU