Roman Paulus
Doba přípravy10 min.

Třpytivý drink na ledu a kořeněné horké portské

Šéfkuchař Roman natočil video recept na dva sváteční drinky, které přijdou vhod nejenom na Vánoce a Silvestra, ale uděláte si jimi snadno radost i v ostatních chladných měsících. Horký drink je zajímavou alternativou na klasický grog nebo svařák. Připravuje se z portského vína a přidává se do něj muškátový oříšek či skořice. Ledový drink pak zahřeje zejména kombinací alkoholických nápojů, ze kterých se připravuje – uplatníte whisky, Bitterol i fernet. Oba drinky pak můžete ozdobit kouskem pomerančové kůry a pochutnat si na nich.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
-25

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Třpytivý drink na ledu:

  • led
  • 10 ml citronová šťáva
  • 25 ml Bitterol
  • 20 ml Queen Margot Blended scotch whisky 8 years
  • 15 ml Fernet citrus Alliance
  • zlatý prach ve spreji Belbake
  • bio pomerančová kůra

Kořeněné horké portské:

  • 80 ml portské víno Tawny Porto Armilar
  • 10 ml cukrový sirup (cukr a voda)
  • 15 ml citronová šťáva
  • 80 ml horká voda
  • 1 × špetka mletý muškátový oříšek
  • 1 × skořicová tyčinka
  • bio pomerančová kůra

POSTUP

Třpytivý drink na ledu:

Do sklenice na whisky dáme led a necháme ji stranou pořádně vychladit.

Do šejkru nandáme led, přilijeme citronovou šťávu, Bitterol, whisky, fernet a přidáme i zlaté třpytky (buď několik stisknutí prachového spreje, nebo malé množství jednoduše přisypeme).

Věděli jste, že whisky Queen Margot Blended scotch 8 years vyhrála světové ocenění za nejlepší whisky v kategorii dvanáctiletých a mladších blended skotských? To už rozhodně stojí za ochutnání.

Šejkr uzavřeme a 10-12 vteřin protřepáváme.

Servírujeme ve vychlazené whiskovce s ledem a dokončíme zastříknutím z plátku pomerančové kůry, kterou následně vhodíme do sklenice.

Sklenice whiskovky mívají objem 200-400 ml, jsou nízké se silnými stěnami a širokým hrdlem. Velmi často mají kolmé broušené stěny, někdy se však můžete narazit i na ty se zúženým hrdlem. Chybějící nožičku vynahrazuje silné a těžké dno a občas je můžete najít i pod názvy Lowball nebo Old Fashioned sklenice.

Orientační nutriční hodnoty: 99 kcal, 0 g bílkovin, 2 g sacharidů, 0 g tuků.

Kořeněné portské na zahřátí:

Do sklenice na kávu nalijeme likérové portské víno, cukrový sirup, citronovou šťávu a zalijeme horkou vodou.

Dochutíme špetkou mletého muškátového oříšku a zastříknutím z plátku pomerančové kůry, kterou následně vhodíme do sklenice. Ozdobíme celou tyčinkou skořice a podáváme s brčkem.

Jak připravit cukrový sirup?
100 ml vody a 100 g cukru krátce svaříme a necháme vychladnout. Uvaříme si ho předem ve větším množství a skladujeme v čisté sklenici v lednici, kde vydrží až několik týdnů. Připravit sirup pouze na jednu porci by bylo obtížné.

Orientační nutriční hodnoty: 62 kcal, 0 g bílkovin, 6 g sacharidů, 0 g tuků.


Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU