Třpytivý drink na ledu a kořeněné horké portské

play Přehrát video recept
Třpytivý drink na ledu a kořeněné horké portské
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

10 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Šéfkuchař Roman natočil video recept na dva sváteční drinky, které přijdou vhod nejenom na Vánoce a Silvestra, ale uděláte si jimi snadno radost i v ostatních chladných měsících. Horký drink je zajímavou alternativou na klasický grog nebo svařák. Připravuje se z portského vína a přidává se do něj muškátový oříšek či skořice. Ledový drink pak zahřeje zejména kombinací alkoholických nápojů, ze kterých se připravuje – uplatníte whisky, Bitterol i fernet. Oba drinky pak můžete ozdobit kouskem pomerančové kůry a pochutnat si na nich.

Tagy

Party

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- -25 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Třpytivý drink na ledu:

  • led
  • 10 ml citronová šťáva
  • 25 ml Bitterol
  • 20 ml Queen Margot Blended scotch whisky 8 years
  • 15 ml Fernet citrus Alliance
  • zlatý prach ve spreji Belbake
  • bio pomerančová kůra

Kořeněné horké portské:

  • 80 ml portské víno Tawny Porto Armilar
  • 10 ml cukrový sirup (cukr a voda)
  • 15 ml citronová šťáva
  • 80 ml horká voda
  • 1 × špetka mletý muškátový oříšek
  • 1 × skořicová tyčinka
  • bio pomerančová kůra

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 214 kJ / 290 kcal

Bílkoviny

0,20 g

Tuky

0,10 g

Vláknina

0,70 g

Sůl

0,00 g

Sacharidy

29,30 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Třpytivý drink na ledu:

01.Do sklenice na whisky dáme led a necháme ji stranou pořádně vychladit.

02.Do šejkru nandáme led, přilijeme citronovou šťávu, Bitterol, whisky, fernet a přidáme i zlaté třpytky (buď několik stisknutí prachového spreje, nebo malé množství jednoduše přisypeme).

Věděli jste, že whisky Queen Margot Blended scotch 8 years vyhrála světové ocenění za nejlepší whisky v kategorii dvanáctiletých a mladších blended skotských? To už rozhodně stojí za ochutnání.

03.Šejkr uzavřeme a 10-12 vteřin protřepáváme.

04.Servírujeme ve vychlazené whiskovce s ledem a dokončíme zastříknutím z plátku pomerančové kůry, kterou následně vhodíme do sklenice.

Sklenice whiskovky mívají objem 200-400 ml, jsou nízké se silnými stěnami a širokým hrdlem. Velmi často mají kolmé broušené stěny, někdy se však můžete narazit i na ty se zúženým hrdlem. Chybějící nožičku vynahrazuje silné a těžké dno a občas je můžete najít i pod názvy Lowball nebo Old Fashioned sklenice.

Kořeněné portské na zahřátí:

05.Do sklenice na kávu nalijeme likérové portské víno, cukrový sirup, citronovou šťávu a zalijeme horkou vodou.

06.Dochutíme špetkou mletého muškátového oříšku a zastříknutím z plátku pomerančové kůry, kterou následně vhodíme do sklenice. Ozdobíme celou tyčinkou skořice a podáváme s brčkem.

Jak připravit cukrový sirup?
100 ml vody a 100 g cukru krátce svaříme a necháme vychladnout. Uvaříme si ho předem ve větším množství a skladujeme v čisté sklenici v lednici, kde vydrží až několik týdnů. Připravit sirup pouze na jednu porci by bylo obtížné.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo