Třpytivý drink na ledu:
Do sklenice na whisky dáme led a necháme ji stranou pořádně vychladit.
Do šejkru nandáme led, přilijeme citronovou šťávu, Bitterol, whisky, fernet a přidáme i zlaté třpytky (buď několik stisknutí prachového spreje, nebo malé množství jednoduše přisypeme).
Věděli jste, že whisky Queen Margot Blended scotch 8 years vyhrála světové ocenění za nejlepší whisky v kategorii dvanáctiletých a mladších blended skotských? To už rozhodně stojí za ochutnání.
Šejkr uzavřeme a 10-12 vteřin protřepáváme.
Servírujeme ve vychlazené whiskovce s ledem a dokončíme zastříknutím z plátku pomerančové kůry, kterou následně vhodíme do sklenice.
Sklenice whiskovky mívají objem 200-400 ml, jsou nízké se silnými stěnami a širokým hrdlem. Velmi často mají kolmé broušené stěny, někdy se však můžete narazit i na ty se zúženým hrdlem. Chybějící nožičku vynahrazuje silné a těžké dno a občas je můžete najít i pod názvy Lowball nebo Old Fashioned sklenice.
Orientační nutriční hodnoty: 99 kcal, 0 g bílkovin, 2 g sacharidů, 0 g tuků.
Kořeněné portské na zahřátí:
Do sklenice na kávu nalijeme likérové portské víno, cukrový sirup, citronovou šťávu a zalijeme horkou vodou.
Dochutíme špetkou mletého muškátového oříšku a zastříknutím z plátku pomerančové kůry, kterou následně vhodíme do sklenice. Ozdobíme celou tyčinkou skořice a podáváme s brčkem.
Jak připravit cukrový sirup?
100 ml vody a 100 g cukru krátce svaříme a necháme vychladnout. Uvaříme si ho předem ve větším množství a skladujeme v čisté sklenici v lednici, kde vydrží až několik týdnů. Připravit sirup pouze na jednu porci by bylo obtížné.
Orientační nutriční hodnoty: 62 kcal, 0 g bílkovin, 6 g sacharidů, 0 g tuků.