Doba přípravy
10 min.
Obtížnost
Začátečník
Šéfkuchař Roman natočil video recept na dva sváteční drinky, které přijdou vhod nejenom na Vánoce a Silvestra, ale uděláte si jimi snadno radost i v ostatních chladných měsících. Horký drink je zajímavou alternativou na klasický grog nebo svařák. Připravuje se z portského vína a přidává se do něj muškátový oříšek či skořice. Ledový drink pak zahřeje zejména kombinací alkoholických nápojů, ze kterých se připravuje – uplatníte whisky, Bitterol i fernet. Oba drinky pak můžete ozdobit kouskem pomerančové kůry a pochutnat si na nich.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
1 214 kJ / 290 kcal
Bílkoviny
0,20 g
Tuky
0,10 g
Vláknina
0,70 g
Sůl
0,00 g
Sacharidy
29,30 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Do sklenice na whisky dáme led a necháme ji stranou pořádně vychladit.
02.Do šejkru nandáme led, přilijeme citronovou šťávu, Bitterol, whisky, fernet a přidáme i zlaté třpytky (buď několik stisknutí prachového spreje, nebo malé množství jednoduše přisypeme).
Věděli jste, že whisky Queen Margot Blended scotch 8 years vyhrála světové ocenění za nejlepší whisky v kategorii dvanáctiletých a mladších blended skotských? To už rozhodně stojí za ochutnání.
03.Šejkr uzavřeme a 10-12 vteřin protřepáváme.
04.Servírujeme ve vychlazené whiskovce s ledem a dokončíme zastříknutím z plátku pomerančové kůry, kterou následně vhodíme do sklenice.
Sklenice whiskovky mívají objem 200-400 ml, jsou nízké se silnými stěnami a širokým hrdlem. Velmi často mají kolmé broušené stěny, někdy se však můžete narazit i na ty se zúženým hrdlem. Chybějící nožičku vynahrazuje silné a těžké dno a občas je můžete najít i pod názvy Lowball nebo Old Fashioned sklenice.
05.Do sklenice na kávu nalijeme likérové portské víno, cukrový sirup, citronovou šťávu a zalijeme horkou vodou.
06.Dochutíme špetkou mletého muškátového oříšku a zastříknutím z plátku pomerančové kůry, kterou následně vhodíme do sklenice. Ozdobíme celou tyčinkou skořice a podáváme s brčkem.
Jak připravit cukrový sirup?
100 ml vody a 100 g cukru krátce svaříme a necháme vychladnout. Uvaříme si ho předem ve větším množství a skladujeme v čisté sklenici v lednici, kde vydrží až několik týdnů. Připravit sirup pouze na jednu porci by bylo obtížné.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT