Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Tradiční boloňské lasagne

Lasagne patří mezi klasiky italské kuchyně, které jsou milované po celém světě. Šéfkuchař Roman Paulus proto natočil video recept, pomocí kterého zjistíte, jak upéct ty nejtradičnější – boloňské. Příprava je pestrá a zábavná a začíná se právě boloňskou omáčkou, do níž kromě masa (tradičně telecího, ale můžete použít i mix mletého hovězího a vepřového) patří možná trochu nečekaně třeba i kořenová zelenina nebo červené víno. Na samotný závěr stačí už jen několikrát proložit všechny vrstvy do pekáčku nebo zapékací mísy – boloňskou omáčku, bešamel z másla, mouky a mléka, parmazán a samotné pláty těstovin. Podávejte jen tak, nebo s voňavou rajčatovou omáčkou.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 2 × lžíce extra panenský olivový olej Primadonna
  • 50 g cibule
  • 30 g mrkev
  • 35 g petržel
  • 35 g celer
  • 5 × stroužek česnek
  • 400 g mleté maso mix 100 % Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 barev Kania
  • 250 g loupaná sekaná rajčata Baresa
  • 50 g rajčatový protlak Kania
  • 200 ml červené víno Bordeaux
  • 3 × bobkový list Kania
  • 5 × kulička černý pepř Kania
  • 5 × kulička nové koření
  • 600 ml hovězí/kuřecí vývar
  • bešamel
  • 250 g těstoviny na lasagne Combino
  • 125 g parmazán parmigiano reggiano Italiamo

POSTUP

V hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme najemno nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a česnek. Když se restuje zelenina, do plátna zavážeme divoké koření (bobkový list, celý pepř a nové koření). K orestované zelenině přidáme mleté maso a za stálého míchání opékáme, dokud se nerozpadne na malé kousky. Následně osolíme, opepříme, ochutíme sekanými rajčaty a protlakem a po chvíli podlijeme červeným vínem. Vaříme, dokud se půlka vína neodpaří.

Pak přidáme balíček s divokým kořením, podlijeme vývarem a vaříme minimálně hodinu na mírném plameni pod pokličkou. Dle potřeby podléváme vývarem či vodou.

Tip: Množství vývaru záleží na intenzitě vaření. Přilévejte ho postupně a dle potřeby.

Jak připravit hovězí či kuřecí vývar zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu.

Když se vaří ragú, připravíme si bešamel podle triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Do zapékací mísy postupně nanášíme bešamel, ragú, parmazán, suché těstoviny, bešamel, ragú, sýr, těstoviny a tak dále, dokud nezpracujeme všechny suroviny. Jako poslední vrstvu dáváme vždy omáčky posypané sýrem. 

Tip: Můžeme použít sušené listy, které se dají koupit. Nebo si uděláme naše vlastní. Podrobný video recept na domácí těstoviny naleznete v Kulinářské akademii Lidlu zde.

Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C 45–50 minut. Upečené necháme odležet alespoň 20 minut před porcováním a podáváme. Pokud chceme jídlo ještě vylepšit, servírujeme ideálně s rajčatovou omáčkou.

Tip: Recept na rychlou rajčatovou omáčku najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 746 kcal, 35 g bílkovin, 52 g sacharidů, 41 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.