Tradiční boloňské lasagne
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Italská

počet porcí

Počet porcí

6 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Lasagne patří mezi klasiky italské kuchyně, které jsou milované po celém světě. Šéfkuchař Roman Paulus proto natočil video recept, pomocí kterého zjistíte, jak upéct ty nejtradičnější – boloňské. Příprava je pestrá a zábavná a začíná se právě boloňskou omáčkou, do níž kromě masa (tradičně telecího, ale můžete použít i mix mletého hovězího a vepřového) patří možná trochu nečekaně třeba i kořenová zelenina nebo červené víno. Na samotný závěr stačí už jen několikrát proložit všechny vrstvy do pekáčku nebo zapékací mísy – boloňskou omáčku, bešamel z másla, mouky a mléka, parmazán a samotné pláty těstovin. Podávejte jen tak, nebo s voňavou rajčatovou omáčkou.

Tagy

Světová kuchyně

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 6 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 2 × lžíce extra panenský olivový olej Primadonna
  • 50 g cibule
  • 30 g mrkev
  • 35 g petržel
  • 35 g celer
  • 5 × stroužek česnek
  • 400 g mleté maso mix 100 % Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 barev Kania
  • 250 g loupaná sekaná rajčata Baresa
  • 50 g rajčatový protlak Kania
  • 200 ml červené víno Bordeaux
  • 3 × bobkový list Kania
  • 5 × kulička černý pepř Kania
  • 5 × kulička nové koření
  • 600 ml hovězí/kuřecí vývar
  • bešamel
  • 250 g těstoviny na lasagne Combino
  • 125 g parmazán parmigiano reggiano Italiamo

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 107 kJ / 504 kcal

Bílkoviny

25,60 g

Tuky

25,30 g

Vláknina

2,80 g

Sůl

2,30 g

Sacharidy

37,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.V hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme najemno nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a česnek. Když se restuje zelenina, do plátna zavážeme divoké koření (bobkový list, celý pepř a nové koření). K orestované zelenině přidáme mleté maso a za stálého míchání opékáme, dokud se nerozpadne na malé kousky. Následně osolíme, opepříme, ochutíme sekanými rajčaty a protlakem a po chvíli podlijeme červeným vínem. Vaříme, dokud se půlka vína neodpaří.

02.Pak přidáme balíček s divokým kořením, podlijeme vývarem a vaříme minimálně hodinu na mírném plameni pod pokličkou. Dle potřeby podléváme vývarem či vodou.

Množství vývaru záleží na intenzitě vaření. Přilévejte ho postupně a dle potřeby.

Jak připravit hovězí či kuřecí vývar zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu.

03.Když se vaří ragú, připravíme si bešamel podle triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

04.Do zapékací mísy postupně nanášíme bešamel, ragú, parmazán, suché těstoviny, bešamel, ragú, sýr, těstoviny a tak dále, dokud nezpracujeme všechny suroviny. Jako poslední vrstvu dáváme vždy omáčky posypané sýrem. 

Můžeme použít sušené listy, které se dají koupit. Nebo si uděláme naše vlastní. Podrobný video recept na domácí těstoviny naleznete v Kulinářské akademii Lidlu zde.

05.Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C 45–50 minut. Upečené necháme odležet alespoň 20 minut před porcováním a podáváme. Pokud chceme jídlo ještě vylepšit, servírujeme ideálně s rajčatovou omáčkou.

Recept na rychlou rajčatovou omáčku najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo