V hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme najemno nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a česnek. Když se restuje zelenina, do plátna zavážeme divoké koření (bobkový list, celý pepř a nové koření). K orestované zelenině přidáme mleté maso a za stálého míchání opékáme, dokud se nerozpadne na malé kousky. Následně osolíme, opepříme, ochutíme sekanými rajčaty a protlakem a po chvíli podlijeme červeným vínem. Vaříme, dokud se půlka vína neodpaří.
Pak přidáme balíček s divokým kořením, podlijeme vývarem a vaříme minimálně hodinu na mírném plameni pod pokličkou. Dle potřeby podléváme vývarem či vodou.
Tip: Množství vývaru záleží na intenzitě vaření. Přilévejte ho postupně a dle potřeby.
Jak připravit hovězí či kuřecí vývar zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu.
Když se vaří ragú, připravíme si bešamel podle triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Do zapékací mísy postupně nanášíme bešamel, ragú, parmazán, suché těstoviny, bešamel, ragú, sýr, těstoviny a tak dále, dokud nezpracujeme všechny suroviny. Jako poslední vrstvu dáváme vždy omáčky posypané sýrem.
Tip: Můžeme použít sušené listy, které se dají koupit. Nebo si uděláme naše vlastní. Podrobný video recept na domácí těstoviny naleznete v Kulinářské akademii Lidlu zde.
Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C 45–50 minut. Upečené necháme odležet alespoň 20 minut před porcováním a podáváme. Pokud chceme jídlo ještě vylepšit, servírujeme ideálně s rajčatovou omáčkou.
Tip: Recept na rychlou rajčatovou omáčku najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 746 kcal, 35 g bílkovin, 52 g sacharidů, 41 g tuků.