Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Když zbyde pečivo, které už nesníte, nakrájejte ho na kostičky asi 1x1 cm a nechte v pokojové teplotě, nebo i na topení, uschnout. Použít můžete světlé pečivo jako housky, rohlíky a bagety, různé chleby i tmavé, celozrnné nebo bylinkami ochucené pečivo. Později, až bude potřeba, z nich udělejte krutonky podle našeho návodu.
V pánvi připravujeme už předsušené krutonky, zejména pokud potřebujeme menší množství. Použít můžeme i měkké pečivo v případě, že si přejeme mít krutonky měkké a ne úplně vysušené.
V pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme pečivo nakrájené na kostičky, osolíme, opepříme a opečeme dozlatova. Ke konci opékání přidáme nasekané bylinky.
Tato metoda se hodí pokud máme poměrně čerstvé, ještě měkké pečivo a chceme si udělat větší množství křupavých krutonků.
Pečivo nakrájené na kostičky rozprostřeme na čistý plech a opečeme v troubě rozehřáté na 180 °C dozlatova (asi 10 minut). Mezitím si v rendlíku rozehřejeme máslo (asi 1 lžíci másla na 50 g suchých krutonků), přidáme prolisovaný česnek podle chuti a zasypeme nadrcenými sušenými chilli papričkami a osolíme.
Zlaté krutonky vytáhneme z trouby a na plech nalijeme připravené máslo s česnekem a chilli. Promícháme, přidáme nasekané bylinky a dáme dopéct na další 3–4 minuty. Hlídáme, aby se krutonky nespálily.
Krutonky dávají velký prostor pro fantazii a zkoušení různých kombinací chutí. Pokud si nevíte rady, nechte se inspirovat níže uvedenými oblíbenými příchutěmi.
Bylinkové krutonky – světlá houska + máslo + tymián
Česnekové krutonky – chléb typu Šumava + sádlo + česnek + listová petržel
Pálivé chilli krutonky – tmavé pečivo + sádlo + sušené chilli + listová petržel
Italské krutonky – světlý chléb + olivový olej + bazalka + najemno nasekané černé olivy
Krutonky využijete zejména do polévek, jako je česnečka, chřestová nebo kopřivová polévka. Své uplatnění ale najdou i v oblíbených letních salátech, jako je salát s cizrnou a avokádem, nebo osvěžující salát ze žlutého melouna.